Ondanks dat meneertje eigenlijk geen woord zegt (al helemaal niet op commando), weet hij nu al heel erg goed “nee” te zeggen. Kian wordt in januari pas 2, maar soms begint de peuter-puberteit al de kop op te steken. Ik ging op onderzoek uit; want hoe ga je ook alweer om met een peuter-puber?

#1 Duidelijk zijn
Wat mij betreft de aller-allerbelangrijkste; wees duidelijk tegen het kind…én consequent. Je verpest het voor jezelf als je de ene keer iets goed vindt en de andere keer weer niet. Plus, het is ontzettend onduidelijk voor het kind waar de grenzen liggen.. wat het kind vaak frustreert. Geen goed plan dus om ze één vinger te geven, de volgende keer pakken ze namelijk je hele hand!

#2 Corrigeren
Ook weer een grenzen-dingetje natuurlijk, want wat mag wel en wat mag niet?! Het is goed om je kind aan te spreken als hij/zij iets doet wat niet mag. Vergeet daartegenover niet om het kind te complimenteren als het wel iets goed doet!

#3 Negeren
Niet altijd makkelijk (eigenlijk nooit makkelijk), maar het is goed om het kind te negeren als hij/zij een boze uitbarsting heeft. Als je wel reageert, dan krijgt het kind de negatieve aandacht waar hij/zij om vraagt. Kortom…eventjes je verstand op standje “ignore” zetten.

#4 Afleiden
Geen garantie dat het altijd werkt, maar je kunt proberen om het kind af te leiden als er een (dreigende) woedeaanval is. Wijs het kind op iets wat op de televisie is, of pak er een stuk speelgoed bij.

#5 Zelf dingen ervaren
Kinderen willen vaker dingen niet, dan wel als ze in de peuterpuberteit zitten. Wil hij/zij geen jas aan, dan maar eventjes niet. Dit klinkt hard, maar op deze manier ervaart het kind dat het koud is buiten en dus zal er waarschijnlijk de volgende keer minder snel een discussie ontstaan, over het wel of niet aantrekken van een jas.

#6 Geef keuzes aan je kind, maar niet teveel
De “nee-fase” is van geen enkele ouder de favoriete fase! Het kind wil vooral heel veel niet…en daarom is het goed om hem/haar ook regelmatig een keus te geven. Wil je een blauwe of een roze beker? Wil je dit spelletje doen of die andere? Denk er wel om dat je het kind niet teveel keuzes geeft en dat je jezelf als ouders niet in hele moeilijke situaties brengt.

#7 Eventjes een Time-out kan echt geen kwaad
Door het geven van een time-out kan het kind een beetje afkoelen na een driftbui (en als ouder zijnde, kun je ook weer eventjes bijkomen). Zet het kind apart, maar doe dit maar een paar minuten. Ga ondertussen zelf door met de dagelijkse dingen en schenk dus eventjes geen aandacht aan de boze peuter-puber die je vervloekt aankijkt. Na de time-out leg je nogmaals aan het kind uit, waarom zijn/haar gedrag niet acceptabel was en maak je het uiteraard weer goed!

 

 

Ieder kind komt uiteindelijk in deze fase terecht…het hoort nou eenmaal bij het groter worden. Probeer er als ouder zijnde, zo goed mogelijk mee om te gaan! En weet; die andere ouders doen ook maar wat!

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.