Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

De raarste dingen hebben een houdbaarheidsdatum. Zo kun je blikgroente prima 50 jaar later nog eten en moet je je mascara officieel na 6 maanden weggooien. Maar hoe zit dat dan met luiers? Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Het antwoord is ja en nee. In dit artikel leggen we uit wat er gebeurt met luiers!

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Kun je luiers groot inkopen?

Als je zwanger bent of net bent bevallen, wil je waarschijnlijk genoeg luiers op voorraad hebben, helemaal als je weet dat je soms wel 10 wegwerpluiers op een dag gebruikt in het begin. Je wil niet op een zondagavond als alles dicht zit, er achterkomen dat je net de laatste luier om de billen van je kind hebt gebonden. Hoe kom je dan die nacht door die ineens vier keer zo lang duurt dan normaal? Had je maar een voorraad voor 20 jaar, want je weet zeker dat je hierna nog kinderen wil, dus je kan ze best een tijdje bewaren.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

Dat valt tegen. Hoewel je best een voorraad kan aanleggen, wil je geen voorraad aanleggen die te groot is. Houd een voorraad van een maand, hooguit twee maanden aan. Dit heeft drie redenen.

Je baby krijgt een andere luiermaat

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

De eerste reden is dat je kindje groeit. Dat betekent dat die maat 1 die jij groot inkocht toen je 6 maanden zwanger was en Black Friday om de hoek kwam kijken, je niet meer nodig hebt na aan maand. Net als met babykleding, heb je ook te maken met andere luiermaten als je kleintje groeit.

De luier werkt niet goed voor jouw kleintje

Nog een reden waarom je liever niet van tevoren een enorme voorraad wilt aanleggen: het kan zomaar zijn dat de luier die het beste getest wordt, helemaal niet het beste werkt bij jou! Zo was één van de luiers die altijd goed wordt aangeprezen bij ons totaal onbruikbaar: elke keer hadden we last van doorlekkingen. Lekker zonde als je dan voorraden hebt voor de aankomende achttien jaar.

Hebben luiers een houdbaarheidsdatum?

De luier verliest zijn kwaliteiten

En dan, tenslotte: we zeiden al dat er een houdbaarheid vastzit aan wegwerpluiers. Er is een kans dat de optimale werking van de luiers die je hebt, sterk verminderd wordt. Dit komt omdat wegwerpluiers gemaakt worden van papier, plastic, rubber en meer kunstmatige producten om ervoor te zorgen dat er zoveel mogelijk vloeistof geabsorbeerd kan worden. Als je een onderbroek hebt, is na een tijdje de werking van het elastiek ook niet meer optimaal. Of als je een rubberen band hebt, dan zie je dat na een tijdje het rubber slijt en het dus minder goed bruikbaar is. Conclusie? Het kan hierdoor zijn dat de luier zijn kwaliteiten of werkzaamheden verliest waardoor het minder goed absorbeert. Het betekent niet dat je het product niet meer kán gebruiken, het betekent echter dat de kwaliteit niet gegarandeerd is!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.