Rick-is-er-niet-meer-voorkant-219x310Tijdens mijn opleiding als verzorgende leerde ik al vrij snel de 5 stappen waar mensen door heen gaan bij slecht nieuws. Erg pakkend dan ook dat dit boek hierop in speelt. “Protest / boosheid”, “ontkenning”, “vechten / onderhandelen”, “depressie” en “acceptatie” zijn de stappen waar mensen door heen gaan. Bij de een kunnen de stappen snel gaan, bij de ander weer langzaam. Ook een variatie van duur is “normaal”. Uiteindelijk heeft ieder zijn eigen manier van verwerking. Ook de waarom vraag is een veelgestelde vraag en ook deze komt terug in het boek: Waarom dit boek?

Met tranen in mijn ogen lees ik het boek. Het is prachtig dat een verhaal je zo mee kan nemen in je emoties, niet geheel onlogisch ook als je je bedenkt dat ik op de basisschool van 3 medescholieren afscheid heb moeten nemen. De hoofdstukken zijn kort maar krachtig. In die zin dat er duidelijk een beeld gevormd wordt over de gevoelens van Donna. Ook haar klasgenootjes en familie komen aan bod. Achterin het boek wordt dieper in gegaan op de emoties en hoe je hier mee om kunt gaan. Hierin staan verschillende methodes zodat je (met je kind) kunt kiezen welke methode bij je (of je kind) past.

Ook is er ruimte om in het boek te schrijven. SAMSUNG CAMERA PICTURESOm je op weg te helpen staan er vragen langs waar je antwoord op kunt geven. Als het ware maak je zo een dagboekje van je eigen gevoelens.
Ik ben een enorme fan van dergelijke boekjes. Niet alleen is het soms ontzettend lastig als ouder om te begrijpen waar je kind door heen gaat maar ook is het een emotionele aanslag op jezelf. Immers heeft je kind last van emoties en wil je hem/haar daarin zo goed mogelijk kunnen begeleiden maar ben je grotendeels machteloos. Het liefst zouden we willen dat onze kinderen zoiets niet hoeven mee te maken, maar helaas is de werkelijkheid vaak anders.

Het boek is geschreven om kinderen, in de leeftijd van 8 – 12 jaar, bij te staan in het lastige proces van rouwverwerking. Op verhalende wijze worden de vijf fases van rouwverwerking beschreven door de schrijfster Esther van der Ham en jeugd- en kinderpsychologe Marcella Luiken.
Donna is tien jaar en zit in groep zes. Haar vriend en klasgenoot Rick is zo ziek dat hij dood gaat. In dit boek wordt beschreven hoe Donna en haar klasgenootjes dat beleven. We maken haar mee thuis en op school, in contact met klasgenoten en vrienden.
Het is een lastig onderwerp waar iedereen op z’n eigen manier mee omgaat. Zo wil de leerkracht niet vertellen wat de ziekte inhoud en denken de ouders anders over de wijze van omgaan met de ziekte voor hun kind.
De ideale situatie van omgaan met een situatie als deze bestaat niet. In het verhaal wordt één manier uitgediept. In het tweede deel wordt beschreven welke verschillende mogelijkheden er zijn, bijvoorbeeld uitgaande van het type kind en de situatie. Welke vragen stel je wel, welke niet.
In het boek zijn de vijf fases van rouwverwerking verwerkt, beschreven door de psychiater Elisabeth Kübler-Ross. Het boek is geschreven vanuit Donna’s perspectief, maar er wordt ook aandacht besteed aan hoe klasgenootjes, de leerkracht op school en de ouders met het proces omgaan. De meeste mensen doorlopen de rouwfases geheel of gedeeltelijk na een traumatische ervaring, iedereen op zijn of haar eigen manier. In het tweede deel van het boek wordt aan de hand van oefeningen en opdrachten de inhoud van de fases beschreven

SAMSUNG CAMERA PICTURESHet boek Rick is er niet meer is te koop bij Droomvallei uitgeverij voor €15,95.
ISBN 9789491886256

/Miranda Young

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.