duivelMet het risico in herhaling te vallen vraag ik ‘Duivelmaeker’ van Bianca Mastenbroek bij Uitgeverij De Vier Windstreken aan. En ja hoor, weer *****!

Hoe kan ik deze pil van 341 bladzijden nou recenseren zonder hilarisch te overdrijven of spoilen? De auteur is er wederom in geslaagd het verleden naar het heden te brengen. Zo doen de lezers tijdens het lezen ook nog geschiedkundige kennis op. In dit geval over de schilder Jeroen Bosch, waarover momenteel niet alleen veel te lezen is, maar ook veel van te zien. Dit leesboek kan wel eens een toename van pubers in het museum tot gevolg hebben, op zoek naar de sleutels in de schilderijen.

“De erfenis van Jeroen Bosch Thema’s: verschil tussen goed en kwaad, zoektocht Faye ziet duivels. Steeds meer, steeds vaker. Leraren, klasgenoten, buren, zelfs de minister-president verandert voor haar ogen in een monster. Is ze gek aan het worden? Of heeft het te maken met het vreselijke geheim dat ze al jaren met zich meedraagt? Als ze hulp zoekt bij een psycholoog ontdekt Faye dat de duivels die ze ziet, heel erg lijken op de figuren die Jheronimus Bosch vijfhonderd jaar geleden schilderde. Haar leven raakt verstrengeld met dat van de middeleeuwse schilder; ze droomt niet over zijn leven, ze belééft het. Zo komt ze erachter dat hij zijn leven lang heeft gestreden tegen het kwaad. Een strijd die nog niet voorbij is…Duivelmaeker is een historische roman waarin heden en verleden, goed en kwaad en fantasie en realiteit met elkaar verweven worden tot een waanzinnig geheel.”

Aldus is te lezen op de achterzijde van dit boek en op de site van de uitgeverij. Ik heb hier natuurlijk wel iets aan toe te voegen. De verhaallijnen van Faye (nu) en Joen (toen) lopen gedeeltelijk parallel op. Ze komen steeds dichter bij elkaar tot ze samen komen in een duizelingwekkende ontknoping in de strijd tegen het kwaad, in de persoon van de duivel. Mocht dit boek een film zijn, dan zou het genre “psychologische thriller” en op het laatst zelfs “horror” niet misstaan. Toch is het boek niet eng, meer avontuurlijk en bij vlagen spannend. Bianca Mastenbroek heeft waar mogelijk en waar bekend de beschikbare kennis over Jeroen Bosch gebruikt. De blanco’s heeft zij zeer levendig ingevuld en heel knap naar het nu gehaald. Waar Faye het meisje van de buren zou kunnen zijn.

‘Duivelmaeker’ van Bianca Mastenbroek, Uitgeverij De Vier Windstreken 2016, is o.a. hier te koop. Werp gelijk een blik in het inkijkexemplaar.

Boek 32/2016

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.