vervloektPrachtige titel, nog mooiere kaft. Een aangespoelde potvis: het begin van alle rampspoed? We reizen terug naar de Middeleeuwen, om precies te zijn naar het jaar 1348 naar het eiland Waterdunen. Dit eiland in de Westerschelde is inmiddels al opgeslokt door het water. Waar een kleine gemeenschap afgesloten wordt van het naburige eiland en provisie om ten prooi te vallen aan een mysterieuze aandoening.

Ysewin, zoon van pachtboer Den Brunen, roept opgewonden zijn dorpelingen richting het strand. Er is een potvis aangespoeld. Waar de één puur de financiële waarde ervan in ziet, denkt de ander alleen aan naderende rampspoed. De visser koopman koopt het kadaver op, de tanden en het spek worden verwijderd. De overgebleven beenderen worden door de zee teruggenomen. En dan steekt een zware storm op en het blijft maar regenen, alle boeren klagen steen en been en de dijken moeten verstevigd worden. Het vreemde is dat de naburige eilanden,  waaronder Wulpen, gespaard zijn gebleven. Hille, de molenaarsdochter, neemt regelmatig de veerboot naar Wulpen om daar proviand in te slaan. Ysewin heeft een oogje op haar, maar dat is niet wederzijds. Als ze met Alwin, de zoon van de zeilmaker, wil gaan praten, verraad de jaloerse Ysewin hem als kaasdief. Betekent dit het einde van de ontluikende liefde? De koopman, eigenaar van de gronden op Wulpen, vraagt zich af waar de opbrengst van de potvis is gebleven en stuurt zijn secretaris Willem op onderzoek uit naar Waterdunen. Wanneer een Engelsman aankomt met de veerpont en enkele dagen later overlijdt, wordt gedacht aan de Grote Sterfte. Niemand durft het voortouw te nemen en langzaam maar zeker vallen er meer slachtoffers. Tot de molenaar het heldhaftige besluit neemt om het eiland af te sluiten van de buitenwereld en alle bootjes worden afgedreven. Betekent dit het einde van de inwoners van Wulpen of komt er hulp uit onverwachte hoek?

Diverse stukken van dit verhaal zijn opgetekend als getuigenis door de Baljuw, dit maakt de historie van het verhaal levensecht. Voor lezers met een voorliefde voor geschiedenis is dit een spannend verhaal dat een kijkje in een besloten gemeenschap van toen mogelijk maakt. De verschillende verhaallijnen komen aan het einde samen tot een huiveringwekkende ontknoping vanuit meerdere perspectieven benaderd. De geschiedkundige feiten zijn gecheckt, maar was er nou sprake van angst of bijgeloof?

‘Vervloekt’ van Luc Hanegreefs, Clavis Books 2016, is o.a. hier te koop.

Boek 43/2016

/Lmcmr

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.