Het moment is daar, je gaat voor de eerste keer zwemmen met je kindje. Uiteraard worden de mijlpaalkaarten uit de kast getrokken om het meest schattige kiekje ooit te maken en deel je dit natuurlijk met de opa’s en oma’s. Maarre…Weet je eigenlijk wel vanaf wanneer je kindje mag zwemmen? Hoe lang kan je met je kindje in het water blijven? En wat neem je allemaal mee naar het zwembad?

Wanneer mag je kindje voor het eerst zwemmen?

Als ik op internet ga zoeken wanneer je voor het eerst met je kindje mag gaan zwemmen, kom ik overal tegen dat dit is, nadat hij/zij de eerste vaccinatie heeft gehad. Omdat ik toch wel nieuwsgierig was, naar hoe dit nou precies zit, heb ik contact gehad met een specialist, die werkzaam is voor het RIVM. Wat blijkt; het is niet vanuit het RIVM “besloten” dat een kind pas mag gaan zwemmen nadat het de eerste prikjes gehad heeft. Hoe dit verhaal in de wereld is gekomen, is voor het RIVM ook onduidelijk. Of en wanneer je kunt gaan zwemmen met je kindje is afhankelijk van een heleboel andere factoren, waaronder het zelf (redelijk) kunnen reguleren van de temperatuur bijvoorbeeld. Het advies is qua leeftijd tussen de 8 weken en 3 maanden, maar dit kan dus per kindje verschillen. Wil je advies van een deskundige, leg je vraag dan neer bij de huisarts of het consultatiebureau. Verder is het belangrijk dat een kindje niet verkouden is, of koorts heeft als hij/zij voor de allereerste keer in het water plonst.

Hoe lang kan je kindje in het water blijven?

Denk niet dat je tijdens de eerste kennismaking met het zwembad er meteen uren in kan kan liggen met je kleintje. Houd er ook rekening mee dat zo’n klein kindje heel veel energie verbruikt, dus ook snel moe zal worden. 15 tot 20 minuten is lang genoeg, met een maximale tijd van 30 minuten. Ook is het belangrijk dat je niet meteen in de zee of in open water gaat zwemmen, omdat het water minimaal 30 graden Celsius moet zijn. Zie je dat het kindje blauwe handen, nagels, voeten en/of lippen krijgt, ga dan het water uit en neem vervolgens een warme douche. Droog daarna het kindje goed af (denk ook aan afdrogen achter de oren en tussen de plooitjes) en kleed het daarna lekker warm en droog aan.

Wat neem je allemaal mee naar het zwembad?

Allereerst pak je een grote tas, want je moet nogal wat meenemen als je gaat zwemmen met je baby. Heel belangrijk (en ook verplicht in het zwembad voor kinderen die niet zindelijk zijn) is een zwemluiers. Trek deze wel pas aan als je eenmaal in het zwembad bent. Deze luiers absorberen niet, maar zijn er om ontlasting op te vangen. Daarnaast kun je een zwembroekje of badpak/bikini erover heen aantrekken, maar dat hoeft natuurlijk niet. Neem een setje droge kleding mee en een badcape/handdoek of hydrofiel luier. Ook een zwemband, speciaal voor baby’s in een goed idee…althans dat vind ik altijd erg prettig. Verder neem je natuurlijk gewone luiers en billendoekjes mee (om te gebruiken na het zwemmen) en olie om je kindje lekker mee in te smeren (chloor droogt de huid enorm uit). Ik heb zelf ook altijd een fles douchegel bij me, zodat je je kindje eventjes lekker kunt wassen. Stop in de tas ook de voeding (als je geen borstvoeding geeft) en vergeet niet om een fles mee te nemen. Verder nog belangrijk..je eigen spullen zoals je telefoon (voor al die fantastische foto’s) én je portemonnee….die heb je wel nodig als je iets wilt kopen namelijk. 

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.