Indonesië staat nog steeds hoog op mijn te-bezoeken-lijstje. Mijn ouders zijn er ooit geweest, maar ik was toen helaas niet mee. Omdat ik geen zonaanbidster ben en een stukje kunst en cultuur nooit uit de weg ga, zocht ik uit welke musea in Indonesië de moeite waard zijn om te bezoeken.

Nationaal Museum van Indonesië (Jakarta)

Het Nationaal Museum van Indonesië is een archeologisch, historisch, volkenkundig en geografisch museum in Jakarta dat stamt uit 1778. In de volksmond staat het museum ook wel bekend als Gedung Gajah, vernoemd naar het standbeeld van een olifant voor het gebouw, ooit geschonken door de Thaise koning Rama V. Het ligt aan de westzijde van het Onafhankelijkheidsplein (Medan Merdeka).

Wajangmuseum (Jakarta)

Het Wajangmuseum is een museum in Indonesië gewijd aan wajang. Het museum ligt aan het plein Taman Fatahillah in Jakarta. Het museum, geopend in 1975, heeft een collectie van verschillende soorten wajang, zoals wajang koelit en wajang golèk. Het toont eveneens verschillende collecties van wajang en poppen uit landen als Maleisië, Thailand, Suriname, China, Vietnam, Frankrijk, India en Cambodja. Het museum is gevestigd op de plek waar voorheen de Oude Hollandsche Kerk stond.

Spoorwegmuseum Ambarawa (Java)

Het museum herbergt een uitgebreide verzameling van 21 antieke locomotieven en het voormalige station, van waaruit een tandradspoorweg loopt naar het naburige Bedono. Tijdens de Nederlandse koloniale periode was Ambarawa een belangrijke militaire plaats. Daarom wilde Koning Willem I er een station bouwen om zijn troepen naar Semarang te kunnen verplaatsen. In 1873 werd het Spoorwegstation Ambarawa gebouwd op een oppervlakte van 127.500 m² land.

Affandi Museum (Yogyakarta)

Aan de oever van de Gajah Wong-rivier in Solo Street ontwierp en bouwde de schilder Affandi een huis voor zichzelf, dat ook functioneert als een museum om zijn schilderijen te tonen. Naast een aantal meesterwerken van hemzelf, kun je in het museum ook het werk van andere schilders bewonderen, waaronder dat van zijn dochter Kartika. Affandi zelf is in de achtertuin begraven.

Neka Museum (Ubud, Bali)

Het Neka Art Museum is gewijd aan kunst, welke vervaardigd is in Indonesië en dan in het bijzonder op Bali. Het is een particulier museum wat werd geopend in 1976. De collectie richt zich voornamelijk op de Ubud-stijl en de Batuan-stijl, maar toont ook werk van Indonesische kunstenaars als Affandi. Eén paviljoen is gewijd aan werken van de van oorsprong Nederlandse schilder Arie Smit, welke verschillende schilderijen heeft geschonken aan het museum. Verder is er ook werk te zien van Nederlanders zoals Rudolf Bonnet, Wim Hofker en Theo Meier.

Batik Danar Hadi Museum (Solo, Midden-Java)

Als je graag meer te weten wilt komen over Batik dan is een bezoekje aan Danar Hadi zeker een aanrader. Dit museum staat volledig in het teken van de Batik-kunst en heeft een grote en indrukwekkende collectie van antiek textiel. De tentoongestelde museumstukken komen niet alleen uit Indonesië, er zijn namelijk ook veel verschillende stoffen te bewonderen uit andere delen van Azië.

Ullen Sentalu Museum (Yogyakarta)

Het betreft hier een particulier museum,met een collectie welke bestaat uit o.a. instrumenten, schilderijen, brieven, foto’s en sculpturen. Het museum is opgericht in 1994 en toont eveneens relikwieën en voorwerpen van vorstenhuizen en kratons van Java, zoals Jogjakarta, Pakualam, Surakarta en Mangkoenegara. Ook komt de geschiedenis van batik aan bod.

Visum voor Indonesië

Nederlandse toeristen hebben een voordeel als het gaat om een visum voor Indonesië. Sinds 2015 is het niet meer nodig om vooraf een visum aan te vragen, mits je niet langer dan 30 dagen in het land verblijft. Daarbij is nog wel een regel aan toegevoegd; je mag namelijk maar bij 9 toegangspoorten verspreid over het land als Nederlander visumvrij passeren.

Deze toegangspoorten zijn zijn de luchthavens Soekarno-Hatta (Jakarta), Ngurah Rai (Bali), Kuala Namu (Medan), Juanda (Surabaya), Hang Nadim (Batam) en de zeehavens Sri Bintan Pura (Tanjung Pinang), Batam Center (Batam), Sekupang (Batam), Tanjung Uban (Riau).

Wil je langer dan 30 dagen in Indonesië blijven is het handig om dit vooraf via een visumbureau te regelen. Dit visum is voor 60 dagen geldig. Er zijn een aantal documenten bij je visumaanvraag voor Indonesië die nodig zijn om je visum vooraf in Nederland te verkrijgen. Hierbij dient je paspoort nog een half jaar geldig te zijn bij aankomst en is een volledig ingevulde visumaanvraagformulier met pasfoto nodig, met een kopie van je boekingsbevestiging.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.