Konijnen, ik heb ze zelf ook gehad, want het zijn nou eenmaal hele gezellige dieren. Ook kinderen zijn er dol op; ze zijn (als het goed is) prima te aaien, ze zijn zacht, ze zien er schattig uit en dat bewegende neusje, dat is helemaal fantastisch. Ik ga jullie vertellen wat je allemaal moet weten, als je er voor kiest om een konijn in huis te nemen. Tip: denk er eerst goed over na, ze hebben best wat zorg nodig!

Konijn kopen
Als je een konijn gaat kopen, neem dan eerst een kijkje in het asiel, of een speciaal opvanghuis. Vaak zitten hier beestjes waar afstand van gedaan is wegens tijdgebrek. Je kunt ook terecht bij verschillende dierenspeciaalzaken of particulieren met een nestje. Zorg wel dat het een betrouwbaar adres is, anders loop je misschien het risico dat je een ziek beestje meekrijgt. Indien je kiest voor een ras-konijn, dan kun je het beste naar een fokker gaan.

Huisvesting
Een konijn heeft een hok nodig om in te wonen! Denk er goed over na of je het konijntje binnen of buiten wilt laten wonen. Kies je voor de laatste optie dan heb je een ruime keus uit de vele mooie konijnenhokken die er te koop zijn. Kies voor een ruim hok (dit geldt ook voor binnen) zodat het konijn voldoende bewegingsvrijheid heeft. Verder heb je nodig een drinkflesje, voerbakjes en speeltjes.

Beweging
Een konijn heeft beweging nodig, iedere dag (minimaal 1 uur)! Zo blijft hij gezond en gaat hij zich niet vervelen. Laat je konijn in huis lopen of zorg dat je een ren hebt waar hij buiten in kan loslopen.

Voeding
Het is belangrijk dat het konijn dagelijks een vers portie hooi krijgt. Daarbij kun je je konijn konijnenvoer geven, dat helemaal is afgestemd op de behoefte van het beestje. Weet je niet welk voer de beste keus is, laat je dan informeren in de dierenspeciaalzaak. Verder zijn konijnen dol op vers groenvoer zoals gras, paardensla, maar let op; hier moet je nooit teveel van geven. Er zijn ook eetbare plantjes te koop bij het tuincentrum, dat je kunt geven als gezonde snack.

Verzorging
Het is belangrijk dat het konijn iedere dag gevoerd wordt en schoon water krijgt. Ook dient het hok minimaal 1 keer per week te worden schoongemaakt. Dit geldt ook als het konijn buiten woont. Konijnen met een lange vacht moeten regelmatig worden geborsteld, zodat er geen klitten ontstaan. Zorg ook voor voldoende hooi, daar houdt hij zijn tanden mee kort. De tanden van een konijn groeien namelijk zijn hele leven lang. Nagels natuurlijk ook, dus die moet je regelmatig knippen.

Veiligheid
Konijntjes knagen! Maar pas op dat ze geen kabels te pakken kunnen krijgen want dat kan zeer gevaarlijke situaties opleveren. Houd je konijn dus goed in gaten en laat hem alleen op veilige plekken loslopen. Laat je konijn nooit alleen met andere huisdieren of met kleine kinderen, zelfs niet als ze aan elkaar gewend zijn. De hond of kat ziet je konijn namelijk altijd als prooi. Indien je je konijn buiten laat lopen in je tuin, zorg dan altijd dat je de ren niet te dicht in de buurt zet van giftige planten, zoals bijvoorbeeld taxus en rhodondendron.

Aandacht
Konijnen hebben aandacht nodig, ander worden ze eenzaam en gaan ze uiteindelijk dood. Geef een konijn dagelijks aandacht om het gelukkig te houden. Vaak is dit het grootste probleem bij gezinnen. In het begin is er alle aandacht, maar dat wordt steeds minder naar mate de tijd verstrijkt. Maak dus duidelijke afspraken met de kinderen…een konijn is niet alleen leuk om naar te kijken, maar heeft ook zorg nodig. De meeste konijnen slapen ’s nachts en overdag, dit houdt in dat ze ’s ochtends en ’s avonds het meest actief zijn. Goed om (als het lukt) voor school en na het avondeten eventjes aandacht aan het beestje te geven dus. Je kunt er ook voor kiezen om 2 konijnen te nemen, zodat ze elkaar gezelschap kunnen houden als er niemand thuis is. Maar, alsnog hebben de beestjes dan aandacht nodig van de leden uit het gezin.

Opvoeding
Konijnen zijn meestal makkelijk op te voeden, maar daar is dus echt wel aandacht voor nodig. Ze kunnen in het begin een beetje bang zijn of gaan bijten als je met je hand in het hok komt. Door ze langzaam aan je te laten wennen kun je het konijn het bijten afleren. De meeste konijnen houden er niet van om zomaar te worden opgepakt, waardoor de zullen proberen om te vluchten. Ook zitten ze liever niet op schoot, wat veel mensen wel denken. Het is beter om naast het konijn op de grond te gaan zitten of liggen en het beestje dan aan te halen. Dat vindt een konijn vaak wel fijn.

Voortplanting
Konijnen houden van het gezelschap van soortgenoten, dus het is wel leuk om 2 konijnen te nemen. Zet alleen nooit zomaar twee konijnen bij elkaar in een hok. Kleine konijntjes zijn lief voor elkaar, maar zodra ze in de puberteit komen, kan dat in een keer helemaal anders zijn. Ook als je niet graag een heel nest met konijnen wilt, is het verstandig om te kijken wat je precies in 1 hok zet. Het koppelen van konijnen vraagt veel aandacht en deskundigheid. Laat je hierin altijd informeren door een gespecialiseerde partij.

Gezondheid
Een konijn dat gezond is kijkt helder uit zijn ogen en heeft een dikke, glanzende vacht. Verder zijn de oren, het bekje en de ogen helemaal school. Een gezond konijn legt harde keutels en zijn anus is schoon. Heb je twijfels, ga dan altijd naar een dierenarts.

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.