Ontbijtgranen zijn tegenwoordig ontzettend populair. Veel volwassenen (maar ook kinderen) kiezen niet meer zo snel voor een boterham in de ochtend, maar voor een ‘bordje pap’. Is dit eigenlijk wel zo’n goed idee? Lang niet alle ontbijtgranen zijn gezond en bevatten behoorlijk veel suiker.

Wat zijn ontbijtgranen?

Ontbijtgranen zijn graanproducten zoals bijvoorbeeld havermout en muesli. Deze producten staan samen met andere volkoren ontbijtgranen, zonder toegevoegd zout en niet te veel suiker (niet meer dan 16 gram suiker per 100 gram), in de Schijf van Vijf. Vaak bevatten ontbijtgranen, behalve koolhydraten, ook veel vezels, B-vitamines en mineralen. Mensen met coeliakie moeten ontbijtgranen vermijden omdat er gluten in zitten.

Soorten ontbijtgranen

Loop in de supermarkt naar het ontbijt-schap en je ziet direct door de bomen het bos niet meer. Er is ontzettend veel aanbod mbt ontbijtgranen. Kiezen is dus echt niet makkelijk! Sommige bestaan alleen uit volkorengraan en aan anderen zijn bijvoorbeeld noten en gedroogd fruit toegevoegd. Er zijn veel varianten te vinden in de supermarkt waaraan veel suiker is toegevoegd. Deze staan niet in de Schijf van Vijf.

Voorbeelden van verschillende ontbijtgranen zijn:

  • Volkorengraanontbijt, dit is gemaakt van tarwe
  • Havermout, dit is gemaakt van haver
  • Muesli, dit is gemaakt van gemengde granen, noten en gedroogde vruchten
  • Cornflakes, dit is gemaakt van maïs
  • Gepofte rijstkorrels of volkorentarwevlokken. De korrels en vlokken worden met water, zout, suiker en moutextract gekookt, deels gedroogd, geplet en gepoft en soms nog geroosterd.

Ongezonde ontbijtgranen

Deze bevatten vaak veel suiker en dat is voor niemand goed.

  • Ontbijtgranen speciaal voor de kids:
    Hoe leuk het er ook uit ziet (bijvoorbeeld de coco pops), het zit vol met suiker en er zitten heel weinig vezels in.
  • Krokante geroosterde muesli:
    Krokante muesli (bijvoorbeeld cruesli) wordt gebakken in olie en bevat daardoor zo’n 10% vet en ook altijd veel toegevoegd suiker. Hierdoor komen er dus extra calorieën bij kijken. In de basis is het gemaakt van volkoren granen en daarom zitten er vaak wel voldoende vezels in.
  • Granola:
    Granola is ook in olie geroosterde muesli met suiker. In granola is dat vaak wel in de vorm van honing. Dat lijkt misschien gezonder, maar dat is het zeer zeker niet.
  • Cornflakes
    Cornflakes zijn, zoals je vast al kunt raden, geroosterde maisvlokken. Mais bevat met 3 gram maar weinig vezels en vaak zit er in de pakken cornflakes ontzettend veel suiker.

Gezonde ontbijtgranen

Maar wat kun je dan wel met een gerust hart eten? 

  • Havermout:
    Havermout is gemaakt van havervlokken die in kleine stukjes zijn geknipt, zodat je er gemakkelijker pap van kunt maken. Haver bevat een bijzondere groep vezels met de naam bètaglucanen (werkt cholesterolverlagend indien je 3 gram per dag tot je neemt). Pas op voor havermout met een smaakje, hier zit suiker in verwerkt. Tip: Maak deze heerlijke havermout muffins een keertje!
  • Volkoren Graanontbijt:
    Dit is gemaakt van fijngemalen granen (meestal tarwe) Brinta is waarschijnlijk de bekendste, maar ga ook gerust eens voor een huismerk. Het bevat in ieder geval allemaal voldoende vezels (10%). Pas op voor Brinta met een smaakje, hier zit suiker in verwerkt.
  • Muesli:
    Muesli is en mix van verschillende granen, gedroogd fruit en noten en zaden. Let op de juiste samenstelling van deze ingrediënten:

    1. Veel granen: over het algemeen graan in de vorm van vlokken; hele, geplette graankorrels, waarbij de kiem en het vliesje nog aanwezig zijn.
    2. Niet te veel fruit (maximaal 20%). Let er op dat er aan dit fruit geen suiker is toegevoegd.

Wat eet jij graag voor ontbijt?

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.