Vroeger mocht je niet vlaggen als er iemand geslaagd was, of een bepaalde leeftijd bereikt had. In de jaren zeventig waren ze in ons land nog erg streng daarop. Je kon er zelfs behoorlijke boetes voor krijgen. Tegenwoordig wordt het gedoogd maar zijn er wel een aantal regels (die overigens geen kracht hebben van een wet).

Waarom is de Nederlandse vlag rood, wit en blauw?

Volgens de wet bestaat onze vlak uit helder vermiljoen, helder wit en kobaltblauw. Deze kleuren hebben een symbolische betekenis; rood staat voor het volk, wit voor de kerk en blauw voor de adel. De huidige vlag dateert uit 1572, maar de rode baan was toen oranje, als verwijzing naar de stadhouder (Willem I). Dit veranderde echter al gauw omdat rood makkelijker verkrijgbaar werd en de schepen deze kleur al gebruikten in plaats van oranje.

Algemene vlaginstructie voor rijksgebouwen en particulieren/bedrijven

Voor het uitsteken van de Nederlandse vlag vanaf rijksgebouwen geldt een algemene vlaginstructie, die door de minister-president wordt uitgevaardigd. De instructie werd in 1981 vastgesteld en laatstelijk gewijzigd in 2009 naar aanleiding van de viering van  Veteranendag.

De instructie geldt voor het uitsteken van de vlag van de gebouwen van de Rijksoverheid; de minister van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties verzoekt provincies, gemeenten en andere overheden zich bij deze vlaginstructie aan te sluiten.

De instructie maakt een onderscheid tussen ‘uitgebreid vlaggen (UV)’ (vanaf alle rijksgebouwen) en ‘beperkt vlaggen (BV)’ (alleen vanaf de hoofdgebouwen).

Voor particulieren en instellingen en bedrijven bestaat er geen vlaginstructie, maar het verzoek is wel om de vlaginstructie voor rijksgebouwen te volgen.

Regels voor het uithangen van de vlag

Er zijn een aantal gebruiken en regels (protocol) voor het uithangen van de vlag. Een gehesen vlag nooit de grond raken of het verkeer hinderen. Ook is het de gewoonte dat je de vlag niet laat hangen tussen zonsondergang en zonsopkomst. Wil je de vlag ’s nachts wel laten hangen? Dan is het belangrijk om de vlag van alle kanten te verlichten, waardoor de kleuren goed zichtbaar zijn.

Officiële vlagdagen

Valt deze dag op een zondag of op een algemeen erkende christelijke feestdag, dan geldt de datum tussen haakjes.

  • 31 januari (1 februari) – BV – Verjaardag van Prinses Beatrix
  • 27 april (26 april) – UV – Koningsdag, verjaardag van Koning Willem-Alexander
  • 4 mei – UV – Nationale dodenherdenking, halfstok vanaf 18.00 uur tot zonsondergang
  • 5 mei UV – Nationale Bevrijdingsdag
  • 17 mei (18 mei) – BV – Verjaardag van Koningin Máxima
  • Laatste zaterdag in juni – UV – Veteranendag
  • 15 augustus (16 augustus) – UV – Formeel einde Tweede Wereldoorlog
  • 3e dinsdag in september – UV – Prinsjesdag, alleen in Den Haag
  • 7 december (8 december) – BV – Verjaardag van de Prinses van Oranje
    15 december (16 december) – BV – Koninkrijksdag

Bijzondere vlaginstructie

Bij bijzondere gebeurtenissen in het Koninklijk Huis (geboorte, huwelijk en overlijden), kan een bijzondere vlaginstructie worden afgekondigd. Tijdens officiële inkomende bezoeken van staatshoofden wordt alleen gevlagd in de plaatsen die worden bezocht.

Oranje wimpel

Op Koningsdag en de verjaardagen van Koningin Máxima, Prinses Beatrix en de Prinses van Oranje wordt de vlag uitgestoken met oranje wimpel. Bij alle andere gelegenheden hangt de vlag zonder oranje wimpel uit.

De vlag halfstok

De vlag wordt halfstok gehangen tijdens de Nationale Dodenherdenking op 4 mei van 18:00 uur tot zonsondergang. Daarnaast wordt de vlag halfstok gehesen als de minister-president daar een bijzondere vlaginstructie voor geeft, bijvoorbeeld bij een overlijden of een ramp. Bij het hijsen en neerhalen van een halfstok hangende vlag, wordt deze eerst langzaam en statig naar de top gehesen. Ook een vlag op halfstok mag de grond niet raken.

Ben je op zoek naar een Nederlandse vlag, de vlag van een ander land, of bijvoorbeeld een provincie-vlag neem dan zeker een kijkje op DVC.NL.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.