Volgens het Nibud krijgt 69% van alle 5-11 jarigen zakgeld. De belangrijkste reden om kinderen zakgeld te geven is, dat ze kunnen leren hoe ze met geld om moeten gaan. Maar wanneer begin je eigenlijk met het geven van zakgeld? En hoeveel zakgeld geef je je kind dan? Geef je ‘zomaar’ zakgeld, of laat je het kind een klusje doen, waarvoor hij/zij een centje krijgt?

Wanneer begin je met het geven van zakgeld?

Kinderen kunnen de verschillende munten herkennen vanaf ongeveer 6 jaar. Dat is dus een goede leeftijd om te beginnen met zakgeld. Op deze leeftijd willen kinderen het zakgeld waarschijnlijk meteen uitgeven. Als ze ouder worden, krijgen ze meer interesse voor geld en begrijpen ze beter dat ze iets groters kunnen kopen als je geld opzij legt. Ook kun je er samen met het kind voor kiezen, om een gedeelte van het geld op een spaarrekening te zetten.

Leren omgaan met geld

Wij zijn zelf vroeg begonnen om Dante te leren omgaan met geld. Sinds dat hij zakgeld krijgt, spaart hij het op in een spaarpot, zodat hij er later iets van kan kopen dat hij echt wil hebben. Ook centjes die hij voor zijn rapport krijgt stopt hij er keurig in. Zo heel af en toe wil hij wel eens wat eruit halen en dat mag van ons ook gewoon. Zo trakteerde hij me laatst op een ijsje!

Volgens het Nibud krijgt 45% van de vijfjarigen zakgeld. Van de kinderen van 8 en 9 jaar krijgt ongeveer 82 procent zakgeld. Van de middelbare scholieren krijgt 88 procent zakgeld.

Bijna 7 op de 10 scholieren (68 procent) krijgen het zakgeld via online bankieren,  32 procent krijgt het zakgeld contant.

Hoeveel zakgeld geef je?

Kijk eerst naar je eigen bestedingsruimte, je moet jezelf natuurlijk niet in de vingers gaan snijden. Verder is het goed om te bekijken wat het kind van het zakgeld moet betalen. Een paar euro per week is genoeg als het zakgeld is bedoeld voor kleine dingen als een snoepje en speelgoed. Moet het kind ook zelf cadeautjes betalen of een abonnement, dan is een hoger bedrag misschien nodig. Zet samen alle uitgaven van het kind op een rij, daarna kun je kijken hoeveel zakgeld genoeg is.

De tabellen hieronder laten zien wat andere kinderen ongeveer krijgen. Er is een tabel voor kinderen op de basisschool (een bedrag per week want het merendeel krijgt wekelijks zakgeld) en een tabel voor kinderen op de middelbare school (zij krijgen meestal een bedrag per maand). Het bedrag geeft weer wat een doorsnee middelbare scholier ontvangt op een bepaalde leeftijd.

Basisschool

Leeftijd Zakgeldbedrag (per week) in €
* 5 jaar 0,50
* 6 jaar 1 – 2
* 7 jaar 1 -2
* 8 jaar 1 – 2
* 9 jaar 1,20 – 2
* 10 jaar 1,70 – 2
* 11 jaar 2 – 2,30

Bron:
* Nibud Kinderonderzoek 2013
* Junior monitor 2016 (Wijzer in Geldzaken)

Middelbare school

Leeftijd Zakgeldbedrag (per maand) in €
12 jaar 15 – 20
13 jaar 15 – 20
14 jaar 18 – 20
15 jaar 20 – 22
16 jaar 20 – 25
17 jaar 22 – 26
18 jaar 25 – 30

Bron: Nibud Scholierenonderzoek 2016

Maak afspraken met het kind!

Geef steeds hetzelfde bedrag op een vast tijdstip en spreek goed af hoe lang het kind met het zakgeld moet doen (een week, maand of kwartaal); en wijk daar niet vanaf, ook niet als uitzondering! Geef duidelijk aan wat het kind wel en niet van het zakgeld moet betalen.

Belangrijk: zakgeld is geen loon en ook geen middel om te straffen!

Zet de gemaakte afspraken op papier, zo kan er nooit verwarring ontstaan! Je zou samen een contract op kunnen stellen, waar alles in staat, zoals bijvoorbeeld de begin- en einddatum en de hoogte van het bedrag.

Leer het kind om te sparen

Het is belangrijk dat kinderen oefenen met sparen, grote uitgaven moeten ze later tenslotte ook plannen. Je kunt het kind leren om geld opzij te zetten voor onverwachte uitgaven; hier heeft het later alleen maar profijt van! Kies voor een spaarpot of open als het kind ouder is samen een spaarrekening.

Beeld: Happy little girl with purse from Shutterstock/Syda Productions

3 gedachten over “Zakgeld: vanaf welke leeftijd geef je dat en hoeveel?

  1. Zakgeld heeft mij inderdaad geleerd hoe ik met geld om moet gaan. Het bedrag in de tabel klopt inderdaad met mijn leeftijd. Maar hier moet ik ook alles van betalen, cadeautjes voor vriendinnen, mijn abonnement of als ik naar de bioscoop ga. Dit zie ik verder ook echt niet als een straf, maar meer als een hulp met het sparen.

  2. Ik zie in de tabel dat ik netjes “op schema” zit.
    Mijn 9 jarige krijgt nu 2 euro per week en mijn dochter wordt bijna 7 jaar en gaat dan van 1 euro naar 1,50 .
    Gelukkig sparen ze bijna alles, heel af en toe kopen ze er iets voor.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.