Kinderen die niet goed met geld leren omgaan, hebben later twee keer zo vaak betalingsachterstanden. Daarom is het belangrijk om kinderen al jong financiële vaardigheden bij te brengen, zeker nu geld door digitalisering steeds minder tastbaar is. Toch is dit geen verplichte lesstof in het  basisonderwijs. Daarom biedt de Volksbank (ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS) Eurowijs aan op scholen: gratis lesmateriaal en gastdocenten die met kinderen aan de slag gaan met dit belangrijke onderwerp.

Steeds meer jongeren hebben schulden. Volgens het Nibud gaat  het hierbij vaak om jongeren die als kind niet goed met geld hebben leren omgaan. Kinderen die dat wel hebben geleerd sparen vaker, hebben later minder vaak betalingsproblemen en komen makkelijker rond. Volwassenen die als kind niet (van hun ouders) hebben geleerd om goed met hun geld om te gaan, hebben twee keer zo vaak betalingsachterstanden (Van der Schors & Stierman, 2016).

Marinka van der Meer, directielid van de Volksbank: “Financiële weerbaarheid is een van de maatschappelijke doelstellingen van de Volksbank. Het gratis aanbieden van het Eurowijs lesprogramma is één van de manieren waarop de Volksbank kinderen en ouders helpt met geld om te gaan. Een derde van de basisscholen doet al mee en jaarlijks maken we zo’n 200.000 kinderen ‘Eurowijs’. Doel is uiteindelijk álle kinderen Eurowijs te maken.”

Over Eurowijs

Eurowijs is een initiatief van de Volksbank (ASN Bank, BLG Wonen, RegioBank en SNS). Het is een doorlopende leerlijn financiële educatie voor de groepen 1 tot en met 8 van het basisonderwijs en de onderbouwgroepen van het voortgezet onderwijs. Met het lesmateriaal van Eurowijs kunnen de leerlingen op een leuke en aansprekende manier leren omgaan met geld. Het lesmateriaal is gratis.

Eurowijs is in 2013 gestart als gastlessenprogramma en is sinds 2015 ook als lesprogramma gratis beschikbaar voor leerkrachten. Eurowijs anno 2019 wordt ondersteund door de website Eurowijs Kids. Dé leukste website over geld voor leerkrachten, kinderen en ouders. Via deze website kunnen kinderen bijvoorbeeld een uitgebreid spreekbeurtpakket over geld aanvragen.

Voor leerkrachten en bestuurders in het onderwijs is er de website Eurowijs.nl. Hier kunnen zij ook het lesmateriaal bestellen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.