Een nieuwe dag breekt aan, de wekker gaat, gauw een rondje joggen met de hond dan het ontbijt klaarmaken en de lunchpakketten voor school. Even een wasje draaien tussendoor en alle tassen met gym- en sportkleding klaarleggen. Heeft iedereen zijn tas en muts? “Mam!! Waar zijn mijn sokken?” “Mama, ik kan mijn handschoenen niet vinden”. We hebben alles, we kunnen gaan, nee toch niet, waar zijn mijn sleutels nou!!

Wie kent het niet, de gebruikelijke ochtenddrukte in een gezin. Drukte is prima, daar klagen we niet over, maar wat echt onuitstaanbaar is, is als er spullen kwijt zijn of als je ze niet kan vinden. Als werkende ouders is het niet altijd makkelijk om altijd alles geordend te houden. En al werk je niet dan nog lijkt het alsof de rommel sneller toeneemt dan dat jij kan opruimen! Dat komt omdat we het ons niet makkelijk genoeg maken. We hebben de nieuwste apparaten in huis en gebruiken de laatste technologie, maar op het gebied van huisorganisatie volgen we niet altijd de laatste ontwikkelingen. En wie wil er nou niet een mooi opgeruimd huis!

Opruimen is mode!

Opruimen is mode op dit moment. Er is zelfs een serie op Netflix die over opruimen gaat, Tidying Up met Marie Kondo. Deze Japanse opruimgoeroe kan je wel een paar handige tips geven over hoe je het moet aanpakken als je hele huis een opruimbeurt nodig heeft. Bijvoorbeeld, om je kledingkast op te ruimen, raadt ze je aan om al je kleding op een grote hoop op het bed te gooien en dan een voor een te sorteren. Het principe is niet hoe lang geleden je het nog hebt gedragen, maar wat je erbij voelt als je het kledingstuk bekijkt. Voelt het goed en geeft het je een blij gevoel, houd het dan. Voelt het niet goed, of zegt het je niks, neem dan afscheid ervan, bedank het kledingstuk en gooi het op de stapel die weg kan.

Als we eenmaal alles weg hebben gedaan wat we niet meer nodig hebben, dan is het alleen nog een kwestie van alles netjes houden. En daar heb je zoveel leuke oplossingen voor! We gaan er een paar bekijken. Een van de dingen die mij mateloos irriteren zijn rondslingerende schoenen. Mijn man zet zijn schoenen op de trap, hij heeft zo’n 10 paar schoenen, dus op elke trede staat er wel een paar. De kast in de gang die als schoenenkast dient is open, dus alle schoenen liggen in het zicht op en door elkaar. Ik kan hierom dus niet wachten om deze oplossingen te proberen. Er bestaan bijvoorbeeld hele modieuze schoenopbergdozen voor onder je bed. Ze hebben tot wel 12 vakken, zodat je er dus wel 12 paar schoenen in kwijt kan. Het Franse merk Compactor bijvoorbeeld heeft leuke moderne designs in trendy kleuren in de Daman serie.

Schoenen en andere losse zaken

Er bestaan ook hele handige flexibele schoenenplanken die je in de kledingkast kan hangen om schoenen netjes en vooral uit het zicht op te bergen. De Skubb serie van Ikea bijvoorbeeld dient daar goed voor of de Compactor Rivoli serie of het merk Kiabi.be. Deze hangende schoenenplanken zijn ook voor andere doeleinden te gebruiken, je kan ze bijvoorbeeld ook vullen met papier en documenten voor als je thuis werkt en opbergruimte voor je papieren nodig hebt.

Ook zijn er hangende zakken met vakken om achter de deur van je kast of deur te hangen waar heel veel schoenen of andere losse spulletjes in passen. Zo benut je de ruimte aan de achterkant van je kastdeur. Handig voor mutsen en handschoenen in de gang bijvoorbeeld.

Een andere fantastische uitvinding zijn vacuümzakken. Ze dienen om dekbedden, linnengoed, jassen of kleding vacuüm op te bergen. Je kan hiermee wel 75% ruimte besparen in je kast! De zakken hebben een soort ventiel waar je de stofzuiger aan kan verbinden om zo de lucht eruit te zuigen. Deze zakken zijn trouwens ook heel handig voor op reis, er past zo veel meer in je koffer als je het vacuüm verpakt!

Bewaardozen zijn een must en ladeverdelers handig!

Voor losse spullen in de huiskamer zijn bewaardozen en manden handig. Tijdschriften en kranten kunnen in mooie rieten of bamboe manden worden bewaard. Dozen zijn handig voor in de kast. In plaats van al je spelletjes door elkaar in een kast te zetten, stop kleinere spelletjes, zoals speelkaarten, fiches ed. in een aparte doos zodat je niet weer een kaart mist als je net een gezellig kaartavondje voor je pokervrienden hebt georganiseerd. Maak van het opruimen zelf een spel waar het hele gezin aan mee kan doen. Er komen vaardigheden bij kijken zoals analytisch denken en wiskundig ordenen net als bij het het pokerspel zelf! Zo leren we alle gezinsleden goede gewoontes aan en wordt opruimen iets vanzelfsprekends.

Nog een hele slimme oplossing voor het opruimen van je huis zijn ladeverdelers. Ikea heeft een hele serie ladeverdelers. In plaats van al je kleine spulletjes los in een la te bewaren kan je ze nu ordenen in vakken en veel sneller en makkelijker vinden. Er zijn ladeverdelers die je zelf op maat kan knippen zodat ze in elke maat la passen. Deze verdelers zijn bijvoorbeeld handig voor in de badkamer, voor al je losse toiletartikelen of make-up, of voor in de kledingkast voor ondergoed en accessoires.

Maak je badkamer weer een beetje meer zen!

In de badkamer ligt het ook meestal vol met losse spullen, daar kan je handige rekjes en haakjes gebruiken om orde in de chaos te scheppen. Er bestaan haakjes met zuignap bevestiging, dan hoef je niet te boren en kan je meteen beginnen met opruimen. Bij de Xenos heb je veel keuze, maar je kan ze ook vinden bij winkels zoals Karwei of de HEMA.

Er zijn oplossingen genoeg dus! Als je eenmaal de goede hulpmiddelen in huis hebt, dan is opruimen een fluitje van een cent en heb je meer tijd over om aandacht aan je gezin te besteden. Kalmte in je huis is ook kalmte in je hoofd! Je voelt je beter in een mooi opgeruimd huis!

Beeld: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.