Bedplassen komt best vaak voor. Van de 4-jarige kinderen plast zo’n 12% nog in bed en van de 5 en 6-jarigen houdt 1 op de 7 kinderen het ‘s nachts niet altijd droog. Wat is nou eigenlijk de oorzaak van bedplassen? En hoe kun je er als ouders het beste mee omgaan?

Belangrijk: Ik ben geen arts (en zal dit ook niet worden). Schakel bij twijfel altijd een deskundige in!

Wat is de oorzaak?

Vaak begint het bedplassen een tijdje nadat het kind echt zindelijk geworden is. De eerste keer wordt het nog gezien als iets eenmaligs, maar zodra het meerdere keren per week voorkomt, zet het je toch aan het denken. Naast dat het niet echt tof is om midden in de nacht een bed te verschonen, ga je je na een tijdje toch wat meer zorgen maken. Waar komt het plotselinge bedplassen vandaag? Is het kind misschien “te lui” om naar het toilet te lopen, of is het misschien zelfs een schreeuw om aandacht? Deze gedachten zijn niet aardig, maar zullen echt door je hoofd schieten. Vaak blijkt trouwens dat het helemaal niets te maken heeft met luiheid of aandacht vragen  Je moet er vanuit gaan dat het voor het kid ook ontzettend vervelend is en dat hij/zij zich er echt voor kan schamen. Zorg ervoor dat je in ieder geval niet boos wordt op het kind.

Mogelijke oorzaken voor bedplassen kunnen zijn;

  • Het kind wordt ‘s nachts niet wakker om te plassen, omdat hij/zij heel erg diep slaapt.
  • Het kind houdt overdag de plas te lang op, omdat het met andere dingen bezig is, zoals spelen of televisie kijken.
  • Spanningen; het kind kan bijvoorbeeld gespannen zijn omdat er thuis wat aan de hand is, omdat het gepest wordt op school, er een broertje of zusje op komst is, of omdat er een belangrijke dag aan zit te komen (eerste schooldag, verjaardag enzovoorts).
  • Binnen sommige gezinnen/families komt bedplassen vaker voor. Er kan dan sprake zijn van erfelijkheid. Hadden jij, of je partner, ook regelmatig als kind last van bedplassen, dan is er een grote kans dat jullie kind(eren) hier helaas ook last van hebben.

Waar heeft het meestal niets mee te maken?

Bedplassen komt meestal niet door een afwijking in de blaas of nieren. In enkele zeldzame gevallen kan bedplassen een symptoom zijn van een onderliggende ziekte, zoals bijvoorbeeld een beginnende diabetes mellitus. Ga in ieder geval altijd naar de huisarts wanneer het kind (abnormaal) vaak moet plassen, last heeft van obstipatie of steeds hele kleine beetjes plast.

Geen luier meer als het kind ouder dan 5 jaar is!

Als het kind ouder is dan 5 jaar, doe het dan in de nacht geen luier meer om. Het kan namelijk dan zomaar zo zijn dat hij/zij het bedplassen als iets vanzelfsprekends gaat zien. Heeft het kind in bed geplast, dan is het wijsheid om een deel van de verantwoordelijkheid bij hem/haar zelf neer te leggen. Is het bed nat…dan kan hij/zij zelf een schone pyjama uit de kast pakken en de andere in de was gooien. Op deze manier zal het kind leren dat er ook consequenties hangen aan het bedplassen.

Stimuleer positief gewenst gedrag

Probeer positief, gewenst gedrag te stimuleren. Blijft het kind een nacht droog, laat dan vooral weten dat je daar heel erg trots op bent. Kinderen houden van complimentjes krijgen, daar groeien ze van. Heeft het kind het niet droog gehouden? Maak er geen drama van en zeg dat het niet erg is, maar dat je het wel jammer vindt dat het de afgelopen nacht niet gelukt is om droog te blijven. Op naar de volgende nacht…stay positive!!

Plaswekker

Houdt het bedplassen een hele tijd aan, dan kun je overwegen om een plaswekker aan te schaffen. Deze zijn verkrijgbaar van verschillende merken, maar in principe doen ze allemaal hetzelfde. Het is een handig systeem dat bestaat uit een broekje dat vochtigheid voelt en een signaal doorgeeft aan de wekker. Het alarm van de plaswekker maakt het kind vervolgens wakker, zodra hij/zij in bed plast. Waarschijnlijk zal het zo zijn dat het kind de eerste paar keren niet wakker wordt van het alarm, maar dat komt vanzelf goed. Uiteindelijk zal het kind het geluid van het alarm gaan associëren met een volle blaas en de aandrang om te plassen. De plaswekker moet uitgezet worden, dus het kind zal moeten opstaan, zodat het meteen kan gaan plassen. Vaak zit er bij de plaswekker een trainingsschema waarmee je op de juiste manier je kindje kunt trainen in een goed tempo. Stop zeker niet met het gebruik van de plaswekker voordat het kind 14 dagen achter elkaar droog is gebleven.

Potje op de kamer

Zet een potje klaar op de kamer van het kind. Zo hoeft het kind niet heel erg ver te lopen (en dus de plas op te houden) als hij/zij ‘s nachts moet plassen. Laat een nachtlampje branden, zodat het niet zo donker is en trek hem/haar ‘s nachts een normale onderbroek of luierbroekje (niet meer bij kinderen boven de 5 jaar dus) aan, zodat hij/zij het allemaal makkelijk zelf naar beneden kan trekken. Leg ook alvast voor de zekerheid een set schone kleding en beddengoed klaar, zodat je daar ‘s nachts niet meer naar hoeft te zoeken.

Wat als het toch niet beter gaat?

Als blijkt dat ook na al bovenstaande tips het (helaas) nog niet beter gaat en het kind al wat ouder is, dan kan verder onderzoek noodzakelijk zijn. Maak een afspraak bij de huisarts en bespreek alles met hem/haar. Waarschijnlijk zal er daarna een verwijzing naar de uroloog worden gegeven.

Afbeelding: Pixabay

(Visited 123 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.