Vorige week hebben we voor de oudste een “nieuwe” fiets gekocht. Zijn vorige fiets was inmiddels veel te klein; een beetje volwassene-op-een-driewieler idee zeg maar. Hier om de hoek zit een initiatief vanuit de gemeente waar thuislozen de mogelijkheid krijgen om te werken als fietsenmaker. Omdat ik vanuit huis maatschappelijk ben opgevoed en dit ook wil doorgeven aan de kids, zijn we als eerste daar gaan kijken.

Ze hebben niet altijd 26 inch fietsen in de winkel staan, maar we hadden dit keer mazzel. We liepen uiteindelijk naar buiten met een stoere fiets waar hij als een koning op zit! Het zette me aan het denken…..misschien moet ik zelf ook maar weer eens gaan fietsen!

Hoe vaak fietsen en waarheen?

Heel eerlijk, de marathon zal je mij niet snel zien fietsen, want stiekem houd ik dus helemaal niet van het rijden op twee wielen. Als ik een fiets koop, dan is deze er om de oudste naar school te brengen, of om eventjes een boodschap te doen in het dorp. Uiteraard kijk ik wel naar damesfietsen omdat ik nogal klein van stuk ben. Een fiets met een stang gaat zeker weten niet goed dan!

Framemaat

Heel eerlijk; als ik het zadel van de oudste omhoog zou gooien, dan kan ik in principe ook op zijn fiets rijden. Met mijn 1.66 cm ben ik niet de allergrootste en aangezien hij al 1.50 cm geweest is…zou het moeten lukken. Uiteraard ga ik dit niet doen en is een eigen fiets een stuk beter idee. Het is goed om te weten dat je door voor de juiste framemaat te kiezen, fysieke klachten tijdens en na het fietsen kunt voorkomen. Bij de meeste fietsspeciaalzaken kun je je laten opmeten, maar je kunt ook zelf je framemaat berekenen.

Zadel en hoogte

Het kan zijn dat bij een nieuwe fiets het zadel wat erop zit niet geschikt is voor degene die erop gaat fietsen. Je kunt dan zadelpijn krijgen en dat is erg vervelend. Om dit alles te voorkomen is het een goed idee om verschillende zadels te testen tijdens een proefritje (ja, dit kan ook met een fiets….niet alleen met een auto). Zorg er ook voor dat het zadel op de juiste hoogte is ingesteld; dit is het geval als je je been bijna kunt strekken wanneer één van de trappers naar beneden wijst. Het meest comfortabele (vind ik) is een gelzadel, maar het schijnt wel zo te zijn dat een leren zadel langer meegaat. Onze oudste heeft nu een leren zadel, maar wil graag overstappen op een gelzadel…hier zijn we dus nog naar op zoek. Een dameszadel is doorgaans breder dan een herenzadel, omdat bij een vrouw de zitbeentjes wat verder uit elkaar liggen.

Versnellingen

Versnellingen zijn niet altijd nodig wat mij betreft. Het enige fijne eraan is dat ze ervoor zorgen dat je zelf kunt bepalen hoe zwaar of licht je trapt. Ik vraag mezelf af of ik ze dus wel nodig heb. Aangezien ik niet echt hele lange afstanden ga fietsen, is het misschien allemaal niet zo noodzakelijk. Verder scheelt het echt wel in prijs; een fiets mét of zonder versnellingen. Als je wel vaak lange stukken fietst, of door een gebied met heuvels e.d., dan is het wellicht wel iets om over na te denken.

Remmen

Ik vind het fijn om zowel een terugtraprem als een handrem te hebben. Heel eerlijk, ik ben niet zo’n hele grote held op de fiets. Ik vind het een fijn idee dat ik alles kan inzetten als ik opeens een “noodstop” moet maken. Controleer je remmen regelmatig, je wilt niet het risico lopen dat het toch mis gaat!

Stuur

Zorg ervoor dat je stuur op de juiste hoogte en afstand staat om klachten aan je nek en schouders te voorkomen. Je kunt dit vaak gemakkelijk zelf doen, maar als je deze mogelijkheid niet hebt, laat het dan door de fietsenmaker doen.

Verlichting

People, zet je licht aan op je fiets! Fietsverlichting is verplicht! Het werkt allemaal door middel van een dynamo of met een batterij. Is je batterij op, vervang hem dan gewoon en stel het niet uit. Hoe vaak ik mijn hart niet moet vasthouden als ik alle scholieren rond zie racen. Overigens zijn er ook een heleboel volwassenen die het juiste voorbeeld helaas niet geven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.