Een klompvoet is een aangeboren afwijking die ongeveer bij 1 op de 800 pasgeborenen voorkomt. Jaarlijks worden er in Nederland dus ongeveer 200 kinderen met klompvoetjes geboren. De oorzaak van een klompvoet is heel moeilijk te vinden, maar wel spelen er bijna altijd erfelijke factoren een rol bij het ontstaan ervan. Een klompvoet zie je vaker terug bij jongens dan bij meisjes en bij jongens is het dan vaak ook nog eens dubbelzijdig. Verder komen klompvoetjes vaak voor in combinatie met een open ruggetje. Overigens kan de diagnose klompvoet alleen worden vastgesteld door röntgenonderzoek.

Het ontstaat tijdens de zwangerschap
Tijdens de zwangerschap groeien bepaalde spieren, banden en pezen niet mee met de rest van de voet. Hierdoor trekken ze in een kromme stand en ook kunnen de botten in de voet vervormen.

Geen vormloos klompje als voet
Een klompvoet is zeker geen vormloos klompje. De term klompvoet is een verbastering van de Engelse naam clubfoot, wat eigenlijk inhoudt dat het voetje er uit ziet al het einde van een golfclub. In principe hebben alle kinderen met een klompvoet gewoon vijf tenen, alleen staat het voetje naar binnen of naar beneden gekanteld. Indien de voet met de tenen naar binnen wijst, ontstaat er een soort komma-vorm.

Behandeling
De behandeling van klompvoeten begint vaak direct na de geboorte, omdat de vervorming anders erger kan worden. In eerste instantie begint men met het met de hand soepel maken van het voetje. Daarna wordt de voet wordt met behulp van gips of tape in de juiste stand gezet en om de zoveel tijd vervangen. In de eerste levensweken wordt dit zeer frequent gedaan; aanvankelijk eenmaal per week bij soepele voetjes, tot tweemaal per week bij stugge voetjes. De orthopedisch chirurg corrigeert op deze manier de voetjes steeds verder in de goede stand.

Operaties
Het kan ook zo zijn dat er één of meerdere operaties nodig zijn (dit is bij meer dan twee-derde van de kinderen nodig). Bij hen is helaas na drie of vier maanden gipsen of tapen onvoldoende resultaat bereikt. Vaak gaat het om een kleine operatie waarbij de achillespees verlengd wordt. Als blijkt dat dit niet voldoende is, dan wordt er gekozen voor een uitgebreidere operatie (aan het gewricht tussen het sprongbeen en scheepjes been). Na de operatie volgt weer enige weken gips, totdat het kind zelf de voet omhoog en opzij kan draaien.

Totdat het kind gemiddeld drie á vier jaar is wordt het voetje gespalkt. In het begin zal dit dag en nacht zijn, behalve tijdens het speeluurtje (wat een kind gewoon nodig heeft om te ontwikkelen). Vanaf dat het kind gaat staan en lopen wordt het voetje alleen nog tijdens het slapen gespalkt en dan eventueel in combinatie met aangepaste schoentjes voor overdag.

Na de behandeling en/of operatie
Een klompvoet is voor je leven, je kunt er helaas niet vanaf komen. Wel is de behandeling ervoor om te zorgen dat er een zo normaal mogelijke voet ontstaat die goed functioneert. De klompvoet zal wel altijd iets kleiner zijn dan normaal en het onderbeen blijft hoe dan ook een stuk dunner (en soms ook korter). Wel is gebleken dat een heleboel kinderen goed ontwikkelen en ook kunnen deelnemen aan bijvoorbeeld een sport.

Andere namen
Uiteraard zijn er ook een heleboel andere namen voor de klompvoet;

Pes Equinovarus
Congenital talipes equinovarus
Congenital clubfoot
CTEV
TEV
Talipes valgus

Meer informatie kun je vinden op de website van de Klompvoetvereniging.

Beeld: Pixabay

(Visited 56 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.