Misschien niet je favoriete klusje, maar zeker wel een belangrijke, is het schoonmaken van de koelkast. Hierin bewaar je je eten, dus dat moet gewoon in orde zijn. En leer jezelf sowieso aan, dat als er iets lekt, dat je het meteen eventjes schoonmaakt. Het voorkomt een hoop plakkerig gedoe, bacteriën en andere viezigheid. Ik vertel in 5 stappen hoe je het beste je koelkast kunt schoonmaken. En een tip van flip over geurtjes in je koelkast…zet/leg er gewoon een geurvreter in, dat helpt echt!

Stap 1: Koelkast leeghalen

Voordat je kunt beginnen met poetsen, is het van belang dat je koelkast helemaal leeg is. Ik weet niet hoe het bij jullie zit, maar hier staan soms nog wel eens producten in de koelkast die over datum, of te lang open zijn. Ik heb het dan bijvoorbeeld over potjes augurken, bussen slagroom enzovoorts. Meteen een goed moment om alles wat je niet meer gebruikt weg te gooien. Haal daarnaast alle plateaus, bakjes, rekjes ook uit de koelkast. Zet hierna de koelkast op 0 graden of trek de stekker uit het stopcontact.

Stap 2: Sopje maken en binnenkant afnemen

Maak een sopje van wat afwasmiddel en warm water en neem de binnenkant van de koelkast goed af. Begin allereerst met de waterafvoer. De ingang van de afvoer zit onderin aan de binnenkant van de koelkast, vlak boven de groentelade. Wanneer de ingang van de afvoer verstopt is, maak je deze schoon met een wattenstaafje of satéprikker. De roosters, binnenwanden en losse bakken zijn heel belangrijk om schoon te maken (de bakken kun je overigens het beste in de gootsteen afwassen, dat gaat makkelijker). De losse onderdelen kun je eventueel in de vaatwasser stoppen. Vergeet ook zeker niet om de afsluitrubbers van de koelkast goed af te nemen.

Stap 3: Alles droog maken

Maak de binnenkant van de koelkast droog met een schone(!), droge theedoek. Neem daarna de buitenkant van de deuren af met een doekje en droog ook dit weer na met een droge doek.

Stap 4: Stofvrij maken aan de achterkant

Indien je een losse, niet-ingebouwde koelkast hebt is het heel belangrijk om de achterkant stofvrij te houden. Door opgehoopt stof moet het koelings-mechanisme harder werken en dat kost je gewoon meer stroom. Pak een stofzuiger met een zachte borstel en ga hiermee over de achterkant, je zult zien dat het stof binnen no time verdwenen is. Doe dit zeker 1 keer per jaar!

Stap 5: Vriezer ontdooien

Als je een koelkast met een ingebouwd ijsvak hebt, is het belangrijk om van tijd tot tijd het overtollige ijs te verwijderen. Het ijs zorgt er namelijk voor dat de producten minder snel gekoeld worden, en het ijsvak dus harder moet werken. Ook dit kost je weer meer stroom en dat is zonde. Je kunt het ijsvak ijsvrij maken door met een kunststof ijskrabber het ijs weg te halen. Mocht er heel erg veel ijs in zitten, dan kun je het beste een tijdje je koelkast uitzetten zodat het ijs zal gaan smelten. Daarna weer een lapje erdoorheen en je hebt weer een schone ijsvrije vriezer.

Hoe vaak maak jij de koelkast schoon?

Afbeelding; Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.