Jaarlijks worden er wereldwijd driehonderdduizend kinderen geboren met sikkelcelziekte. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. In een eerder bericht lieten we weten dat nijntje ambassadeur van het Sikkelcelfonds is geworden, om de strijd tegen sikkelcelziekte een steuntje in de rug te geven. Vanaf vandaag (16 maart) gaat er een grote mediacampagne van het Sikkelcelfonds en nijntje van start. nijntje hoopt dat er door deze aandacht meer geld beschikbaar komt voor onderzoek naar de mogelijkheid tot genezing van sikkelcelziekte. Op 19 juni is het Wereld Sikkelceldag!

 

Televisiecampagne

Mercis bv, dat de rechten op het werk van Dick Bruna beheert, heeft in samenwerking met video agency Wolfstreet een campagnevideo ontwikkeld om een breed publiek te informeren over sikkelcelziekte. De video wordt vanaf vandaag uitgezonden op NPO, rondom informatieve programma’s. Een langere versie van de video wordt ingezet in een online campagne die tegelijk met de televisiecampagne van start gaat.

Outdoor campagne

Vanaf 17 maart zal ook het straatbeeld van de Randstad in het teken staan van sikkelcelziekte en nijntje. Het campagnebeeld en de bijbehorende slogan ‘sikkelcelziekte te pijnlijk om niet te kennen’ is ontwikkeld door Zouka Media en zal waarneembaar zijn op ruim zevenhonderd straatabri’s en zeshonderd digitale schermen. De outdoor campagne verschijnt later dit jaar ook in andere regio’s.

Wat is sikkelcelziekte?

Sikkelcelziekte is de meest voorkomende erfelijke bloedziekte ter wereld. Bij sikkelcelziekte zijn de rode bloedcellen, die normaal rond zijn, sikkel-vormig oftewel gelijkend op een halve maan. Vandaar de naam sikkelcelziekte. Kenmerken van de ziekte zijn ernstige bloedarmoede, ondragelijke pijnaanvallen en een verhoogde kans op ernstige infecties. Na verloop van tijd beschadigen de organen in het lichaam onherstelbaar.

Wereldwijd lijden ongeveer dertig miljoen mensen aan sikkelcelziekte. Elk jaar komen hier kinderen bij. Zonder behandeling wordt 75% van deze kinderen niet ouder dan vijf jaar. Ook in Nederland zijn er duizenden patiënten die een behandeling nodig hebben. Door stamceltransplantatie of gentherapie kunnen zij potentieel genezen. Hiervoor is wetenschappelijk onderzoek van groot belang. Helaas is sikkelcelziekte relatief onbekend, waardoor er niet genoeg middelen beschikbaar zijn voor het verrichten van het broodnodige, baanbrekende onderzoek. Het Sikkelcelfonds zet zich in om deze ziekte onder de aandacht te brengen en nijntje wil hen hierbij helpen.

Beeld: Perssite Mercis

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.