Als je je gaat verdiepen in de aanschaf van een auto, omdat je bijvoorbeeld net je rijbewijs gehaald hebt, of een eigen zaak begonnen bent, dan zijn er een aantal zaken waar je rekening mee moet houden. Je wilt dat de auto technisch in orde is, dat de APK nog eventjes mee kan en je wilt goed verzekerd rondrijden. Je moet er toch niet aan denken dat je een aanrijding krijgt en dat je dan vervolgens alles zelf moet betalen? Daarnaast is het bij wet verplicht om een autoverzekering af te sluiten. Doe je dit niet en word je gepakt (en ja dat gaat je een keertje gebeuren) dan is de boete hiervoor niet misselijk. Ik geef je tips die je kunnen helpen bij het afsluiten van een autoverzekering.

Tip 1: Eigen risico

Houd er rekening mee dat er vaak een eigen risico is als je schade rijdt. Dit is eigenlijk net zoals bij je zorgverzekering. Tot een bepaald bedrag moet je zelf betalen, daarna pakt de verzekering het verder op. Verzekeraars hanteren verschillende bedragen en er zijn er zelfs die niks rekenen. Laat je goed informeren voordat je een keuze maakt. De goedkoopste autoverzekering van Diks is wellicht een goeie om je eens in te verdiepen.

Tip 2: Hoeveel kilometers per jaar?

Een vraag die je jezelf moet stellen is hoeveel kilometer je per jaar gaat rijden. Moet je iedere dag naar de andere kant van het land, ga je af en toe op reis naar het buitenland voor de fun, of gebruik je de auto als boodschappenwagentje? Verzekeraars willen graag weten wat je van plan bent, zodat ze op basis hiervan de premie voor je kunnen berekenen. Als je minder rijdt, dan kan het zomaar zijn dat het bedrag uiteindelijk lager uitvalt. Denk goed na en maak een goede schatting. Een te lage opgave kan er namelijk voor zorgen dat eventuele schade niet vergoed wordt zoals je zou verwachten. Het gaat hier echter om hele grote verschillen…een klein verschilletje doet je echt de das niet om.

Tip 3: Minimaal een WA verzekering

Je bent verplicht om minimaal een WA verzekering af te sluiten, zodat eventuele door jou veroorzaakte schade aan een auto van een ander gedekt is. WA beperkt casco wordt het meeste aangeraden. Deze verzekering biedt namelijk ook dekking voor schade aan je eigen auto, een ruitbreuk, aanrijding met een loslopend dier en bij diefstal. Koop je een hele nieuwe auto, dan is het advies om te gaan voor een WA casco verzekering. Men noemt dit een All risk verzekering omdat bijna alles gedekt is, ook schade aan je eigen auto door een aanrijding of vandalisme.

Tip 4: Schadeverzekering inzittenden

Veel mensen kiezen voor een ongevallen inzittendenverzekering, welke een maximum bedrag uitkeert bij invaliditeit of het overlijden van een inzittende, ten gevolge van een ongeval. De schadeverzekering inzittenden keert bij blijvende invaliditeit namelijk alle werkelijke kosten uit. Verder biedt deze verzekering ook dekking bij materiële schade. Waar de ongevallen inzittendenverzekering vaak ‘maar’ tot tienduizenden euro’s zal verzekeren, is dit bij de schadeverzekering inzittenden vaak één miljoen euro of zelfs meer.

Tip 5: Eigen bestelauto verzeker hem goed!

Als ondernemer is het nooit weg om goed vervoer te hebben, je moet tenslotte op een goede en veilige manier van A naar B. Een bestelautoverzekering biedt een WA dekking. Indien jij (of een medewerker van jouw bedrijf) een ongeval veroorzaakt met de bestelauto dan kan de gedupeerde tegenpartij de schade verhalen op jouw bestelautoverzekering. De vordering kan zelfs rechtstreeks worden ingediend bij de verzekeraar. De schade aan jouw eigen bestelbus kun je niet indienen bij de verzekeraar. Alleen als de bestelauto allrisk verzekerd is, krijg je ook de eigen schade uitgekeerd.

Uitgelichte afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.