Hoe komt het eigenlijk dat kinderen zo dol zijn op knuffels? Heel eenvoudig; kinderen vinden in de eerste plaats troost in hun knuffels. Daarnaast kunnen heel veel kinderen gewoon niet meer slapen zonder hun lievelingsknuffel. 

Hoe meer fantasie een kind heeft, hoe meer troost hij vaak zal vinden in een knuffel. Ze kunnen echte boezemvriendjes worden. Er zijn dan ook enorm veel verschillende knuffels te vinden, in de vorm van het lievelingsdier van je kind, de superheld waar je kind zich veilig bij voelt.

Het leed wat een favoriete knuffel heet – hoe voorkom je dat?

Dat je kindje zich zo verbonden voelt met een knuffel en er troost in vindt, is natuurlijk heel fijn. Maar soms raken ze zo gehecht aan een knuffel, dat ze niet eerder hun kinderbed in willen, dan wanneer de knuffel gevonden is. Alles heb je al doorzocht, maar nergens te vinden.

Misschien zijn jullie de knuffel zelfs in de supermarkt kwijtgeraakt. Het leed wat een favoriete knuffel heet kan ook al ontstaan wanneer het pluizige vriendje eens toe is aan een wasbeurt. Sleept je kind de knuffel overal mee naar toe, dan is de kans groot dat het na verloop van tijd van vuiligheid rechtop kan staan.

Voorkomen is beter dan genezen. Is je kind erg gehecht aan een bepaalde knuffel, zorg er dan voor dat je een reserve exemplaar verstopt, bijvoorbeeld in een kinderbed met lade, bewaart. Verstopt, om te voorkomen dat je kindje met beide knuffeltjes gaat rondlopen en beide kwijtraakt. Zo kun je ook afwisselen als het ene knuffeltje in de was zit.

Verder moet je je afvragen of het slim is om je kind de lievelingsknuffel overal mee naar toe te laten nemen. Hoe meer de knuffel overal mee naar toe gaat, hoe groter de kans is dat de knuffel kwijt raakt. Is de knuffel dan toch kwijtgeraakt of zo versleten dat er geen redden meer aan is en kan je geen nieuwe knuffel meer kopen?

Dan zit er niets anders op dan je kind te leren omgaan met het verlies. Wat hierbij erg belangrijk is, is dat je het verlies van de knuffel en het verdriet van je kind hierbij serieus neemt. Je kind kan letterlijk het gevoel hebben zijn beste maatje te hebben verloren. Troost je kind en luister naar zijn verdriet. Ook als het favoriete knuffeltje van je kind er nog wel is, is het belangrijk om de band tussen kind en knuffel serieus te nemen.

Knuffels kopen

Wil jij een klein knuffelvriendje voor je kind kopen, dan zijn er ontelbaar veel verschillende mogelijkheden. Natuurlijk kun je een willekeurige knuffel kopen en hopen dat je kind er gelukkig van wordt. Maar je kan ook heel bewust een knuffel uitzoeken.

Een eerlijke knuffel

Met een eerlijke knuffel bedoelen we natuurlijk niet een knuffel die altijd de waarheid vertelt…we bedoelen een knuffel die op een eerlijke manier tot stand is gekomen. Eerlijke knuffels hebben een zogenaamd Fair Trade keurmerk.

Dit keurmerk heeft betrekking op de handel met producenten in ontwikkelingslanden. Het garandeert de koper van het product, de knuffel in dit geval, dat voor alle gebruikte materialen een eerlijke prijs aan de producenten is gegeven, een prijs die past bij het product en niet is gebaseerd op vraag en aanbod.

Verder dient er bij het produceren van, in dit geval, de knuffel op een duurzame manier gewerkt te worden. Uit Fair Trade producten vloeit een ontwikkelingspremie voort die ten goede komt aan de boeren- en arbeidersorganisaties in het betreffende ontwikkelingsland.

Zo heeft niet alleen je kind een goed gevoel bij de knuffel, maar jij als ouder ook. Een Fair Trade knuffel herken je aan het Fairtrade-logo.

DIY knuffels

Ben jij super handig en creatief? Dan moet je toch zeker je eens wagen aan het maken van een knuffel voor je kindje. Want hoe gaaf is het toch dat je kind in zijn peuterbed ligt te slapen met het door jou gemaakte knuffeltje in de armen geklemd?

En trouwens, ook wanneer je helemaal niet zo heel handig bent, kan je je prima inzetten voor het maken van een knuffeltje. Haken en breien kan je leren en online zijn er ontzettend veel stappenplannen en handleidingen te vinden die je begeleiden tijdens dit creatieve proces.

Vergeet ook niet op YouTube te zoeken naar een handig filmpje om je te helpen een mooie knuffel voor je kindje te maken. Let er in ieder geval goed op dat je zelfgemaakte knuffeltje veilig voor kinderen is. Veilige materialen zonder onderdelen die los kunnen raken en gevaar op verstikking kunnen opleveren.

Ambachtelijke knuffels

Ben je niet heel handig, heb je geen tijd of ben je bang dat je iets over het hoofd ziet en een ‘onveilige’ knuffel maakt? Maar wil je toch een knuffel die niet uit de massaproductie afkomstig is, dan is een ambachtelijk gemaakte knuffel een heel goed idee. Unieke knuffels met passie voor het vak, gemaakt.

Hint Teddy is zo’n atelier waar je mooie handgemaakte knuffelberen vindt. Er wordt eerlijk bij vermeld dat de knuffels niet geschikt zijn voor kinderen onder de drie jaar. De teddyberen worden op kleinschalig niveau aangeboden, bijvoorbeeld op de eigen website, in kleine winkeltjes en lokale fairs.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.