Jokken hoort erbij…en werkelijk waar; alle kinderen doen dit op z’n tijd. Juist op deze momenten kun je ze eerlijkheid bijbrengen. Ze moeten namelijk leren wat het betekent als je niet de waarheid niet spreekt. Er komt een dag dat ook jouw schattige kotertje ontdekt dat hij/zij ook iets kan zeggen wat niet klopt. En als je erachter komt dat je kind jokt, dan is het echt eventjes niet leuk. Maar hoe ga je als ouder(s) zijnde hier nou het beste mee om?

Allereerst; maak er niet een al te groot punt van! Heel erg boos worden heeft totaal geen zin. Dit kan namelijk averechts werken en ervoor zorgen dat het kind vaker gaat jokken. Leg de focus op wat de waarheid is en benader het kind zo positief mogelijk. Noem hem/haar in ieder geval nooit een leugenaar!

Waarom jokken kinderen eigenlijk?
*Het kind is bang dat het straf krijgt, omdat hij/zij iets heeft gedaan wat niet mocht, of bijvoorbeeld iets heeft kapot gemaakt.
*Het kind voelt zich onzeker en wil zich stoerder en/of een stuk groter voordoen dan dat hij/zij is.
*Het kind is op zoek naar aandacht en bedenkt iets (bijvoorbeeld een situatie die voorgevallen is) waardoor hij/zij de volle aandacht krijgt.
*Het kind jokt uit gemakzucht en heeft geen zin in gedoe (bijvoorbeeld als hij/zij iets vergeten is of niet meer goed kan vertellen hoe iets is verlopen).

Vanaf welke leeftijd bewust jokken?
Bewust jokken doen kinderen pas vanaf zeven à acht jaar. Vanaf deze leeftijd is het geweten al een behoorlijk stuk verder ontwikkeld. Voor die tijd kennen ze het verschil nog niet echt tussen fantasie en realiteit. Je kunt ervan uit gaan dat een kind van een jaar of zeven best wel weet wat hij/zij, wel of niet heeft gedaan. Het kan vanaf dat moment dus heel goed zo zijn, dat hij/zij bewust iets anders gaat vertellen dan wat er aan de hand is. Misschien omdat er angst is voor de reactie, of dat je niet meer van  hem/haar houdt. Ook kan hij/zij bang zijn dat er misschien straf volgt.

Leg uit dat eerlijk zijn altijd belangrijk is
Denk nou niet meteen dat een kind altijd jokt, als dit één keer voorgevallen is. Merk je dat dit wel het geval is, dan is het belangrijk dat je hem/haar daarmee confronteert (weer op een zo positief mogelijke manier). Het kind moet nooit het idee krijgen dat je helemaal niet meer het vertrouwen in hem/haar hebt. Dat zal ervoor zorgen dat het kind nog minder de waarheid zal gaan vertellen. Let aan het kind uit dat het jokken wel vervelende gevolgen kan gaan hebben; jij weet bijvoorbeeld als ouder niet meer wat je wel of niet moet geloven. Eerlijk zijn is gewoon heel erg belangrijk!

Complimenteren 
Als er iets voorgevallen is, wil je graag weten hoe dit precies verlopen is. Leg je kind uit dat je echt niet boos zult worden, maar dat je het wel belangrijk vindt om de waarheid te kennen. Bespreek daarna hoe hij/zij de volgende keer betere keuzes kan maken (bijvoorbeeld tijdens een ruzie met een broertje oid). Laat het kind meedenken en complimenteer het ook dat hij/zij dat doet. Op deze manier haal je de aandacht van het jokken af en leert je kind met lastige situaties omgaan, wat er dus voor zorgt dat het allemaal weer een positieve draai krijgt.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.