schoon1Zelf zorg ik full-time voor het huishouden, poetsen, strijken, opruimen, wassen, stofzuigen, dweilen, schrobben en ga zo maar door. Er lijkt echt nooit een einde aan te komen. En soms zijn de rustmomenten ver te zoeken (en als ik een rustmoment heb dan klim ik in de “pen”).

Ik hou van de grondige schoonmaak. Dat wil zeggen kast open, alles eruit…alles uitzoeken, sorteren, weggooien, soppen en daarna alles weer terug zetten. Het grote nadeel: als ik een kast of een gedeelte helemaal gehad heb, hebben 4 kinderen een of meerdere gedeeltes van het huis tot een oorlogsgebied verklaard. Er moet gewoon verandering in komen!

schoon4Dus gaan we voor de 80-20 regel. Alles wat ik steeds zie wordt opgeruimd, gelijk op de juiste plek. Als ik twijfel of ik iets wil bewaren word er slechts 1 stapel gemaakt en niet meer in allerlei kastjes gepropt, daarlangs mag ik een klein ding grondig schoonmaken. En heb ik tijd over of is het huis helemaal netjes enn is er niks meer te doen, dan zou ik kunnen overwegen om iets meer grondig schoon te maken. Maar niet veel meer, want het grondig schoon maken zijn de extraatjes bovenop het normale huishouden. En laten we allemaal eerlijk zijn er zijn gewoon bepaalde dingen (toilet, gasfornuis, pannen, kleren) die meer aandacht verdienen dan de bijvoorbeeld de ramen.schoon3

Ook de kinderen worden in dit proces meegetrokken. Ik kan wel alles zelf willen, maar als de vier boefjes meer troep maken dan ik kan opruimen, zijn we aan het eind van de dag nog nergens. Dus de kinderen moeten nu (ook de 4 jarige) hun troep opruimen als ze hebben gegeten, gespeeld of buiten zijn geweest. Het is even door zetten vooral voor mij, om hun daar aan te herinneren maar na 2 weken merk ik duidelijk verschil. De zucht die ik eerst kreeg wordt nu vervangen door: “ooo hier ligt ook wat” en dat is waar ik graag heen wil: samen zorgen voor een schoon en leefbaar huis.

Ik ben niet zo erg dat er geen stof te vinden is in huis, absoluut niet, er mag gespeeld en geleefd worden hier. Graag zelfs! Immers kinderen moeten kind blijven, maar de grens ligt nu bij een schone kamer voor het avond eten, zodat we s’ avonds nog een spelletje kunnen spelen en ik zonder pardon kan stofzuigen. En een tafel die er niet meer uit ziet alsof we geen borden gebruiken. Lees: dat de hagelslag niet meer door de hele eetkamer te vinden is.

Omdat ik graag ook ervaringen uit wil wisselen, hierbij een 3-tal vragen waar ik graag zoveel mogelijk reacties op wil krijgen. Dit in verband met een vervolg review over…. schoonmaken. Maar ook om andere mensen te helpen. Immers kunnen we ook van elkaar al heel veel leren!

De eerste vraag: wat versta je onder de dagelijkse schoonmaak en wat versta je onder een opruimbeurt?
De tweede vraag: Welke plek(ken) in huis sla je absoluut niet over bij de grote schoonmaak?
De laatste vraag: Helpen je kinderen mee in het huishouden? Zoja wat mogen/moeten ze doen?

schoon2/Miranda Young

Een gedachte over “Ik ben een huisvrouw…..ben jij er ook eentje?

  1. Ik zou zo graag een echte huisvrouw willen zijn! Maar het zit niet in me. Uiteraard is het huis altijd schoon, ruim ik in de ochtend of eind van de dag nog even op. Maar ben een chaoot. Mijn man doet de afwas, kleine ruimt tafel af, en sinds kort ruimt ze zelf haar kleding in de kast. Kamer moet ze zelf doen, maar help haar wel. Ze heeft ook taakjes als met de baby spelen als ik kook bijv. Ik werk ook full time vanuit huis, dus houd in dat ik vaak tot in de nacht bezig ben omdat ik overdag ook met de kindjes wil zijn:)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.