Ik begon ooit eens met een tweedehands bank, die ik van een kennis kreeg. Ik was toen alleen en vond het niet zo erg, een ouderwetse leren bank met van die krul-leuningen. Later, toen vriendlief en ik een koppeltje waren, kregen wij een mooie (wederom tweedehands) bank van zijn ouders. Dit was een twee-zitter, dus eigenlijk net te klein voor een gezin. Ongeveer een half jaar geleden kregen wij een tweedehands bank van vrienden. Hier en daar een stiftstreep en een beetje ingezakt, maar voor the time being een prima oplossing. Kortom; een nieuw bankstel hebben we eigenlijk nog nooit gehad. Tijd voor verandering!

Een kidsproof bankstel, dat is echt een eis. Hoewel we eigenlijk nooit op de bank eten, gaat er nog weleens iets over de bank heen. Denk aan een beker limonade, flesvoeding of een van de jongens die, al dan niet per ongeluk, zijn neus er aan af veegt. O ja, net zo belangrijk, ik wil absoluut geen witte stoffen bank in huis. Ouders die daarvoor kiezen houden er geen rekening mee, dat dit binnen de kortste keren niet meer zo wit is. Ah fijn, we gaan denk ik voor een leren bank. De katten bemoeien zich eigenlijk nooit met de meubels, dus ik hoop maar dat dat zo blijft.

Wist je dat een bankstel één van de eerste dingen is die gekocht worden, als mensen gaan samenwonen?

Een hoekbank, dat lijkt me fijn! Genoeg ruimte en je zit dus niet allemaal in wachtkamer-opstelling naast elkaar. En hij moet lekker zitten! We willen toch allemaal kunnen relaxen als we thuis zijn?! Ik vind het ook belangrijk dat het allemaal een beetje betaalbaar is.

O…en een chaise longue lijkt me heerlijk, die hebben we nu ook (zoiets dergelijks) en dat is echt fantastisch (mijn plekje op de bank). Okay: We zijn eruit! Een lederen 3-zitter met chaise longue!

Waar moet je op letten bij het kopen van een bank?

Formaat: je wilt tenslotte niet het risico lopen dat het allemaal uiteindelijk niet past!
Kleur: een felle kleur is leuk, maar kan na verloop van tijd gaan vervelen. Kies voor een neutrale kleur. Je kunt de bank altijd nog opfleuren met leuke kussentjes.
Materiaal: het materiaal heeft vooral veel te maken met vlekken en slijtage. Stof is bijvoorbeeld veel vlekgevoeliger dan leer en zal ook sneller slijten. Met kinderen is leer dus vaak een verstandiger keuze. Er bestaan trouwens ook wel stoffen banken met afneembare hoezen die in de wasmachine kunnen.
Comfort: je kunt kiezen voor een bank met een actieve zit of voor een loungebank. Dit is natuurlijk allemaal erg persoonlijk. Een bank met een actieve zit is beter voor je rug. Wil je af en toe een dutje doen op de bank, dan is een hoekbank (loungebank) een goede keus. Pas op met een te lage bank. Dat lijkt lekker te zitten, maar als je langer zit krijg je last van je bovenbenen, die slecht ondersteund worden.

*Op de afbeeldingen zie je een 2,5 zits met chaise longue.

Hoeveel (tweedehands) banken hebben jullie al versleten?

3 gedachten over “Op zoek naar een nieuwe bank

  1. Ik heb er pas in oktober eentje gekocht voor mijn nieuwe huis. Vooral de afmetingen goed nameten is heel belangrijk. Ik heb op voorhand even de maten op de grond afgeplakt om te kijken of ‘ie goed zou passen en waar!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.