Als je het leuk vindt om ‘uit eigen tuin te eten’, dan kan het aanschaffen van een kweekkas een goed idee zijn. Naast dat het, zeker ook voor kinderen, erg leuk is om alles te zien groeien door de zorg die je aan je plantjes geeft. Een kweekkas zorgt er ook voor dat het kweekseizoen een stuk langer duurt dan bij een open moestuin. Maar misschien heb je wel andere ideeën en wil je graag alleen maar een beetje kweken en stekken. Natuurlijk koop je niet zomaar even een kweekkas, het is wel verstandig om over een aantal dingen na te gaan voordat je eraan begint. Ik zet op een rijtje waar je op moet letten als je een kweekkas wilt aanschaffen.

Wat is je doel?

Heb je er al over nagedacht welk doel je hebt met de aanschaf van een van de velen kweek- en hobby kassen? Wil je zaaien en stekken, of wil je echt gaan kweken…waar je dus meer ruimte voor nodig hebt? Het kan ook zomaar zo zijn dat je in de kweekkas een soortement van tuinhuis wilt creëren, waar je lekker warm kunt zitten. Denk dus goed na wat je wilt, want pas dan kun je voor de juiste grootte kiezen.

Grootte

Natuurlijk hangt de grootte van de kweekkas af van waarvoor je hem wilt gebruiken. Daarnaast is het ook belangrijk dat hij goed in de tuin past. Je moet natuurlijk wel gewoon je tuin in- en uit kunnen en overal goed bij kunnen. Ook dien je rekening te houden met bijvoorbeeld de bomen die zich al in de tuin bevinden. Deze kunnen namelijk het zonlicht blokkeren.

Materiaal

Het frame van een kweekkas moet stevig en stabiel zijn. Het is natuurlijk niet de bedoeling dat alles wegwaait tijdens een flinke storm. Aluminium is een optie, omdat het stevig is, licht is en niet roest. Hierdoor heb je automatisch een lange levensduur. Daarnaast is staal ook zeker een fijne en oersterke optie. Nadeel van staal is wel het gewicht, wat het eventueel verplaatsen een stuk lastiger maakt. Kies je voor een kleine kas, dan is plastic een goedkope oplossing.

Naast het frame bestaat een kweekkas ook nog uit panelen. Deze kunnen van bijvoorbeeld folie, polycarbonaat, tuinbouwglas of veiligheidsglas worden gemaakt. Ook hier zit uiteraard weer onderscheid in de levensduur, opwarming, isolatie, stevigheid en prijs.

Ventilatie

Het maakt niet uit welk jaargetijde het is, een goede ventilatie in de kas is erg belangrijk. Als het koud is dan moet de kas de warmte van de zon of verwarming vasthouden en als de mussen van het dak vallen dan moet je goed kunnen ventileren. Doe je dat niet, dan zullen je plantjes snel verwelken (en dat is nou juist niet de bedoeling). Je kunt ventileren via de deur, maar ook zijn ramen in het dak belangrijk omdat lucht nou eenmaal omhoog stijgt. Sommige kassen zijn zelfs voorzien van ramen die vanzelf opengaan wanneer het te warm wordt.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.