Oh mama, ik vind het zo leuk om taakjes te doen!“. De spontane uitroep van mijn dochtertje van 5 als ik vertel dat ik naar een perspresentatie ga over de Checkpad. Natuurlijk heb ik haar uitgelegd wat de Checkpad precies is. Namelijk een hele handige, toegankelijke dagplanner voor taakjes in de ochtend en avond.

Mila loves ‘taakjes’
Taakjes? Hoor ik je vragen. Dat klopt. We zijn er op school achter gekomen dat Mila dol is op ‘taakjes doen’. In groep 0 was het misschien nog even wennen, maar in groep 1 begon ze uit zichzelf aan de juf te vragen of zij ook een ‘weektaak’ mocht doen. Dat moet ik even uitleggen. In de op haar school samengevoegde groep 1 en 2 zit een mix aan kinderen in de leeftijden van 4, 5 en 6 jaar. De oudste kleuters mogen (of moeten) een weektaak doen. Dat is een A4-tje met 4 taken. De taken variëren van een puzzel maken, tot iets bouwen in de bouwhoek, tot echt kleine opdrachtjes met woordjes en getallen (en worden steeds een beetje moeilijker).

Juf, mag ik ook een weektaak doen?
Mijn kleine mini me had het met 4 jaar al snel in de gaten en vroeg uit zichzelf (wat overigens nog niet eerder was voorgekomen, zei de juf. Stiekem vond ik dat toch best leuk) of zij óók een weektaak mocht doen. Uiteindelijk is de juf voor haar en later ook voor andere jonge kleuters weektaken gaan maken met 3 opdrachten per week. Hartstikke leuk. Want het stimuleert – behalve plannen van taken – toch ook een tikje autonomie. De opdrachten zijn een gegeven, maar hoe en wanneer ze het doet moet / mag ze zelf invullen.

Checkpad? O mama, ik vind taakjes zo leuk!
Vandaar dat ze – toen ik haar vertelde over de Checkpad – direct heel enthousiast was. Wat je precies kan doen hiermee? Het is een handig hulpmiddel voor zowel je kind als jezelf om het ochtend- en avondprogramma (of de ‘spits’ zoals ik dat zelf vaak noem en ervaar) makkelijker te maken. Met magneetjes kan je kind zelf (stimuleer je kind en laat hem of haar zelf de taakjes uitzoeken) of samen met jou een ochtendprogramma (voorkant) en avondprogramma (draai om en ga verder) samenstellen. Als de taak klaar is draai je het kleurtje om naar wit (taakje volbracht!).

Even kijken, welke taak van de Checkpad heb ik al gedaan?
Waar je aan kunt denken? Opstaan. Ben je al aangekleed? Is je rugzak ingepakt? Heb je jouw tanden gepoetst? Of in de avond bijvoorbeeld: Heb je gedoucht? Nachthemd aangedaan? Samen gelezen in het ‘Slaapklets’-boek? Kleding klaargelegd voor de dag erna? Ik noem maar een dwarsstraat. En dat alles is verpakt in een handzame, makkelijk beet te houden ‘pad’. Spontaan moest ik aan de gelijkenis met een uitgerekte mobiele telefoon denken. Misschien niet de associatie die iemand erbij wil hebben, maar aan de andere kant is dat wellicht iets wat kinderen ook aanspreekt. Mijn kleuter in ieder geval wel.

Je kind uitdagen
Heel handig omdat je hiermee je kind uitdaagt om meer zelf te doen. Een stukje zelfstandigheid en autonomie stimuleert. Natuurlijk is het ook een handig geheugensteuntje, zodat je zelf als ouders minder hoeft aan te jagen. Geweldig idee. Ook om te horen hoe het van een idee (onderzoek met een zelfgemaakt kartonnen model) naar een kant en klaar product is gegroeid. Bijzonder!

Van Blijburg word ik blij!
Dit alles werd op een heel fijne manier, zeer interactief en vol persoonlijke voorbeelden door Rianne van Essen (oprichter / eigenaar van Gezinnig) toegelicht in het sfeervolle Blijburg Aan Zee in IJburg. Een hele gezellige en leuke locatie waar ik gek genoeg tot nu toe nog nooit was geweest. De presentatie van Rianne, gevolgd door de lezing van Tischa Neve (kinderpsycholoog en opvoedkundige) en Eva Bronsveld (spreker, trainer en auteur) zal mij nog lang bijblijven (wat hou ik toch van de persoonlijke- en praktijkvoorbeelden waar je jezelf helemaal mee kunt identificeren).

Iets met verslapen
Ik was de dag namelijk niet heel soepel begonnen. Te laat wakker geworden rende ik namelijk continu achter mijzelf aan. En daar sleepte ik mijn kind met korte, snauwende bevelen in mee. Zó niet hoe ik wil zijn. Maar het is herkenbaar voor vele moeders (gelukkig of juist eigenlijk niet?). Tischa en Eva borduurden met hun lezing eigenlijk voort op het stimuleren van zelfstandigheid bij je kind. Het is zó mooi als je jouw kind leert om ‘op te staan’ als iets niet meteen gelukt is. De overtuiging mee te geven dat ze iets kunnen leren.

Met je handen op je rug
Hoe moeilijk is het niet om letterlijk je handen op je rug te houden en je mond dicht te houden. Als je ziet dat bijvoorbeeld een jas aandoen niet meteen lukt omdat de rits blijft hangen. Het is zo makkelijk om het dan over te willen nemen. Om het als moeder dan maar voor je kind te willen oplossen. Niet doen! Laat soms de dingen maar gebeuren. Dat helpt je kind veel meer dan door hem of haar te ‘pamperen’.

Soms raakt iets je
Je hoort het al. De woorden van de dames hebben mij echt geraakt. Bruisend van enthousiasme en positieve energie ging ik huiswaarts. Vol met goede voornemens, waar het niet bij blijft. Want als iets mij echt raakt, doe ik er ook wat mee.

De Checkpad is na half oktober verkrijgbaar voor € 24,95 in het rood en blauw.

Hoe verloopt jouw dagelijkse ‘ochtend- of avondspits’?

Tot de volgende keer.
Rory Blokzijl – http://www.40envoorheteerstmoeder.nl/

Een gedachte over “Checkpad? Mama, ik vind het zo leuk om taakjes te doen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.