Wat leuk ik mag als gastblogger een blog schrijven over een leuke knutsel DIY voor KiDDoWz. Ik ben Lisanne, mama van drie kindjes onder de vijf jaar oud. Vanwege het coronavirus, het gemis aan sporten en sociale contacten ben ik gaan bloggen op www.gezinmetvijf.nl. Ik schrijf hier o.a. over opvoeden, eigen ervaringen, recepten en uitjes voor kinderen in mijn regio. Op mijn sociale media neem ik je mee in mijn iet wat chaotische leven met twee kleuters en een baby in huis. Mijn visie is vooral om het ouderschap te normaliseren en afstand te nemen van de perfecte plaatjes en opvoedidealen. Iedereen doet z’n best en laten we elkaar juist helpen.

In het kader van laten we elkaar helpen schrijf ik deze DIY knutselblog om samen met je kinderen slijm te maken op een regenachtige (te) lange vakantie dag. 

Laat ik beginnen met zeggen dat ik echt een hekel heb aan vieze handen en ook niet van rommel houd. Slijm maken zou hier niet echt bijpassen zou je denken. Haha klopt, ik had ook lichtelijk een verhoogde hartslag toen we begonnen met het maken van slijm. Maar ik vond het oprecht erg leuk om te doen.

Het leuke is dat wanneer je googelt naar slijm maken je als eerste ziet: Het kan eigenlijk niet mislukken. Haha, ik ben een moeder die nog geen hoedje van papier kan vouwen. Ik kreeg een keer een simpel DIY pakketje om een Shaun the sheep te maken, met stappenplan en ook dat is mislukt. Mocht je het leuk vinden om dit te lezen: DIY van Shaun the sheep.

Genoeg, laten we starten met het maken van slijm, mijn kinderen keken hier al een paar dagen naar uit.

Wat heb je nodig?

  • Hobby (of kinder)lijm
  • Scheerschuim
  • Glitterlijm
  • Optioneel: kleurstof
  • Lenzenvloeistof
  • Plastic bak
  • Houten spatel

Mijn fout was dat ik het in aluminium bakken had gedaan en ik denk dat het daarom eerst niet gelukt is. Tip is dus echt een plastic bak te gebruiken. Mijn kinderen wilden met hun blote handen kneden, maar omdat ik niet van vieze handen hou, heb ik een houten spatel gepakt. Uiteindelijk was mijn slijm het best, dus ik denk dat een spatel beter werkt. Voor de ervaring van kinderen is het met de handen kneden natuurlijk het leukst. 

Hoe maak je (glitter)slijm?

Je begint met wat lijm in een bak te doen, hier doe je wat glitterlijm bij in, als je glitterslijm wilt maken. Optioneel kun je een kleurstof toevoegen, voor gekleurd slijm. Wij deden dit niet. De lijm en glitterlijm met je handen (of spatel dus 😉) goed door roeren. Daarna een flinke laag scheerschuim erover heen spuiten en roeren, kneden, rollen net wat je wilt. In kleine beetjes spuit je wat lenzenvloeistof erbij. Steeds weer flink roeren en wat extra lenzenvloeistof toevoegen. Je zult zien dat als je blijft roeren de slijm ‘plakkeriger’ wordt en los komt van je plastic bak (wij hadden een aluminium bak en die liet dus niet los). Mijn variant in de plastic bak liet wel los. Als je het nog te zacht vindt, doe je er nog wat lenzen vloeistof bij.

Als je de slijm net als wij in een curve bakje doet, kun je hem luchtdicht afsluiten en dus ook nog bewaren.

Ervaring slijm maken

Ik moet zeggen dat ik er eerst wat tegen op zag omdat ik al snel bang ben dat alles vies wordt en ik nog dagen aan het schoonmaken ben, maar dit prutje van lijm en scheerschuim is makkelijk wasbaar met gewoon warm water. Wij hadden een zeil op tafel gelegd en ook uit de kleding (want bij mijzelf zat het natuurlijk alweer overal) is het makkelijk met een doekje en water te verwijderen. De kleuters vonden het fantastische om slijm te maken en willen morgen graag weer. Helaas is het scheerschuim op (je gebruikt dus wel een hele fles). 

Tip: koop scheerschuim en geen scheergel.
Scheergel is veel te zacht en blijft glibberig. 

Zelf aan de slag?

Dit bericht delen mag en als je zelf slijm maakt, deel dan even een foto op social media en tag ons, @gezinmetvijf en @kiddowz_blog.

En ga jij ook slijm met je kinderen maken? Ga je dan met je handen kneden of pak je ook de spatel?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.