Frisdrank bevat heel erg veel suiker en dus ook veel calorieën. Het drinken van veel frisdrank vergroot de kans op overgewicht en diabetes type 2. Bovendien zijn de zuren in frisdrank slecht voor het gebit. Hierom geldt het advies zo min mogelijk frisdrank te drinken. Frisdrankproducenten stoppen (uiterlijk eind 2018) met de verkoop van suikerhoudende dranken aan middelbare scholen. De light varianten blijven echter wel gewoon te koop, maar is dat dan wel zo gezond?

Vandaag las ik in een artikel van RTL Nieuws dat jongeren binnenkort geen blikje fris meer kunnen kopen in hun pauze. Het gaat hier om de suikerhoudende dranken, want de light varianten (met zoetstoffen) blijven wel gewoon te koop. Maar light dranken zijn toch ook niet echt gezond?! Er zitten namelijk een behoorlijk aantal E-nummers in, zoals aspartaam (E951), cyclamaat (E952) of stevia (E960).

Eerder kondigde Sprite al aan om geen suiker meer toe te voegen aan hun frisdrank:

Er zijn onderzoeken gedaan, die een link vinden tussen de inname van dranken met zoetstoffen en gewichtstoename. Het zou bijvoorbeeld heel goed kunnen dat mensen die al te zwaar zijn of aankomen, meer producten met zoetstoffen gebruiken (en er dus geen direct verband is). Het kan ook zo zijn dat een zoete smaak op zichzelf al het insulineniveau laat stijgen, waardoor het lichaam naar suiker gaat vragen. Op dit moment zijn de resultaten van de onderzoeken die gedaan zijn nog niet voldoende. Maar het zet mij wel aan het denken…frisdrank is eigenlijk nooit een hele goede keuze blijkt. Nu wil ik niet zeggen dat wij nooit frisdrank drinken (ja, ook Dante drinkt in de vakanties wel eens een glaasje fris), maar het zou dus wel een stukje minder kunnen allemaal. Enne, light-dranken zijn net zo goed niet heel erg bevorderlijk voor je gebit. Vruchtensappen ook niet! Wat blijft er nou nog over dan?

Welke dranken kun je dan het beste drinken?
Nou ja, water dus! Water doet niets verkeerd..! Zwarte en groene thee zonder suiker kun je ook gewoon drinken. Een kopje kruidenthee of koffie ook (wel beperkt en zonder suiker). Een glaasje melk is ook altijd goed, hoewel je geen liters op een dag moet wegdrinken natuurlijk. Zie je al die pubers al met een pakje melk op het schoolplein staan?

Wat is 'light'?
Je mag een product het stempel 'light' meegeven als er minimaal 30 procent minder energie (kcal), vet of suiker in het product zit, vergeleken met het gewone product. Op de verpakking moet staan of het om energie, vet of suiker gaat. Bij zoete lightproducten, zoals light frisdranken, is een deel van de suiker vervangen door zoetstoffen. Deze zoetstoffen zijn onderzocht door de Europese Autoriteit van Voedselveiligheid (EFSA) en veilig bevonden.

Een lightproduct kan een goed en gezond alternatief zijn voor een gewoon product. Bijvoorbeeld een zuivelproduct waarin 30 procent minder vet zit en waaraan geen suikers zijn toegevoegd. Maar let op, light betekent niet altijd minder calorieën. In vetrijke lightproducten zoals light chips, wordt het vet bijvoorbeeld vervangen door koolhydraten en eiwitten die ook energie bevatten. 

Bron: Voedingscentrum

Wat ik er van vind dat er straks geen blikjes fris (met suiker) verkocht worden op scholen, weet ik eigenlijk niet zo goed. Wellicht is het een beetje betuttelend, want wat heeft een ander te maken met de keuze die jij voor je kinderen maakt. Aan de andere kant is het goed dat er meegedacht wordt. Ik vind het allemaal dus een beetje dubbel. En wat gaat er gebeuren als de leerlingen in de supermarkt een blikje fris gaan kopen, of dit meenemen van thuis? Mag het dan niet in- en om de school opgedronken worden? Hoe ver gaan we uiteindelijk met deze nieuwe maatregel?

En what about…al die pakjes sap die kinderen op de basisschool meekrijgen? Hier zit ook ontzettend veel suiker in! Wat is de volgende stap daar dan?

Hoe denk jij hier allemaal over?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.