Heeft jouw zoon of dochter dyslexie? Dan wil je natuurlijk weten hoe je het beste kunt helpen. Pubercoach Michelle heeft zelf ook Dyslexie en weet er dus alles van. Ze geeft 8 tips om slimmer te leren. Speciaal voor ouders met pubers met Dyslexie om zo thuis te kunnen helpen met huiswerk, lezen en leren.

1: Visualiseren

Niet alle beelddenkers zijn Dyslectisch, maar op een enkele uitzondering na zijn mensen met Dyslexie wel beelddenkers. Dit betekent dat ze denken en onthouden in plaatjes en beelden, niet in tekst. Daarom is het goed om te tekenen. Door een tekeningetje te verbinden aan een betekenis, volgorde, kernwoord of ezelsbruggetje onthouden dyslecten het dus beter.

2: Herhalen – flitskaartjes

Herhalen is altijd belangrijk bij het leren, maar zeker voor leerlingen met Dyslexie. De meest gebruikte actieve leermethode om te herhalen zijn flitskaartjes. Op de ene kant het woord, op de andere kant de vertaling, betekenis, enzovoorts. Door deze kaartjes wekelijks te maken en leren wordt er in kleine stukjes geleerd. Hierbij kan jouw puber de kaartjes in twee stapels verdelen. De stapel die nog niet goed genoeg in het geheugen zit kan herhaalt blijven worden en wordt zo steeds kleiner.

3: Ezelsbruggetjes

Ezelsbruggetjes heb je vroeger zelf misschien ook wel eens gebruikt. Ze worden al heel erg lang bedacht om iets makkelijk te onthouden, leren, spellen en/of toepassen. Een ezelsbruggetje hoef je niet altijd zelf te bedenken. Er zijn websites die al heel veel ezelsbruggetjes hebben bedacht. Een heel bekend ezelsbruggetje is TV TAS voor de volgorde van de Waddeneilanden. Een ezelsbruggetje mag juist gek zijn of vreemde woorden bevatten. Want dat zorgt er voor dat het nog beter onthouden wordt.

4: Schrijven

Juist voor kinderen met dyslexie is schrijven super belangrijk. Vooral als het gaat om het onthouden van spelling. Wanneer je leest neem je ongeveer 10% tot 20% van de stof op, als je schrijft ongeveer 50%. Schrijven is dus veel beter dan lezen.

En hoe zit het dan met typen? Wanneer je typt slaat het brein geen letters op omdat deze niet gevormd worden tijdens het schrijven. Het is daarom beter om ouderwets een pen te gebruiken. Door te schrijven worden in het brein letters en de volgorde daarvan beter opgeslagen. Kies daarom voor papieren flitskaartjes in plaats van Quizlet of WRTS en voor een geschreven en getekende mindmap, in plaats van een hip, modern digitaal gemaakt exemplaar.

5: Lezen in kleur met een leesliniaal

Bijna alle kinderen en jongeren met dyslexie ervaren bij lezen visuele stress. Dat klinkt ingewikkeld maar het is vooral erg onhandig. Visuele stress betekent dat bijvoorbeeld  letters of woorden ‘dansen’, er gekleurde randen rondom letters en woorden te zien zijn of dat de tekst wazig is. Vaak herkennen kinderen dit zelf niet totdat ze voor het eerst lezen met een gekleurde leesliniaal voor dyslexie. De verbazing is vaak groot als een leerling zo ontdekt dat zo’n klein hulpmiddel zo’n grote hulp kan zijn. Door de witte of lichte achtergrond van de tekst een kleur te geven wordt het contrast tussen tekst en papier anders. Ook helpt de smalle balk om te focussen op de pagina. De combinatie van deze twee beperkt visuele stress gedeeltelijk of zelfs helemaal.

6: Luisterboeken

Veel kinderen met dyslexie zijn niet echt te porren voor een leuk leesboek. Het kost veel tijd en inspanning en begrijpend lezen is vaak lastig. Dat zorgt er voor dat een boek lezen vaak niet zo leuk is. Om kinderen met dyslexie toch te helpen bij begrijpend lezen, het vergroten van de woordenschat en zinsopbouw zijn luisterboeken een uitkomst. Dat kan natuurlijk terwijl er meegelezen wordt terwijl het boek wordt voorgelezen. Wanneer lezen niet meer als leuk wordt ervaren is het ook
prima om het lezen (een tijdje) weg te laten en alleen voor luisterboeken te gaan.

7: Synoniemen

Als dyslect heb ik gaandeweg verschillende trucjes geleerd. Mijn meest toegepaste trucje waarvan niemand iets merkt is het gebruiken van synoniemen. Als ik niet weet hoe ik een woord moet schrijven en niet de tijd, mogelijkheid of zin heb om het woord op te zoeken gebruik in een synoniem. Of te wel: een ander woord met dezelfde betekenis. Soms kies ik ook voor een omschrijving.

8: Dictafoon – Opnemen en terugluisteren om te overhoren

Vaak is schrijven verstandig maar soms onnodig veel werk. Wil jouw puber zichzelf overhoren voor bijvoorbeeld geschiedenis of aardrijkskunde? Maak dan gebruik van een dictafoon app om het antwoord of de uitleg op te nemen en terug te luisteren. Zo kan hij of zij zelf goed controleren of de stof er goed in zit.

Wil je jouw puber helpen om alles uit zichzelf en school te halen? pUber bijles & coach biedt gratis digitale workshops voor ouders. Ook speciaal gericht op ouders met pubers met dyslexie. Daarnaast bieden wij talenten coaching, een één op één traject op talenten te ontdekken en om te benutten. Dit kan gecombineerd worden met bijvoorbeeld vakinhoudelijke bijlessen of begrijpend lezen training.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.