Strijken, sommige mensen vinden het een fantastische bezigheid tijdens het kijken van het journaal en anderen, zoals ik, vinden het helemaal geen leuk klusje. Over het algemeen hang ik de overhemden van mijn vriend altijd nat op, zodat ze kreukvrij opdrogen. Helaas zijn niet alle overhemden hiervoor geschikt en moet het strijkijzer soms toch uit de kast getoverd worden. Maar hoe strijk je nou eigenlijk precies een overhemd? Je wilt toch echt een kreukvrij exemplaar hebben, nadat je hebt geworsteld met de strijkbout.

Soms kan ik er best van balen, als er na een week een stapel Minimum overhemden op me ligt te wachten. Vaak draait er hier één keer per dag een was, maar ik zorg ervoor dat de overhemden van mijn vriend altijd apart in de trommel gaan. Toch is het iets wat moet gebeuren. Hoewel deze overhemden eigenlijk niet zo erg kreuken, wil ik ze toch netjes ophangen in de kast. De man des huizes bekleed een functie waarbij kreukels in het overhemd alles behalve wenselijk zijn.

Strijk niet te heet
Check voordat je aan deze klus begint, goed het was- en strijkvoorschrift om te zien op welke temperatuur je het overhemd mag strijken. Het aantal stippen op het label, corresponderen (over het algemeen) met de stippen op de temperatuurschakelaar van de strijkbout. Over het algemeen geldt dat je puur linnen heet kunt strijken, katoen iets minder heet en dat wol, zijde en mengsels vaak lauw gestreken moet worden.

Strijk het overhemd aan de binnenkant
Strijk het overhemd altijd aan de binnenkant. Dit is om verkleuringen en beschadigingen te voorkomen. Kijk goed wat je doet en doe het allemaal zeker niet gehaast. Als het overhemd verkeerd op de strijkplank ligt, dan kan het zo zijn dat je een kreukel veroorzaakt die er lastig uitgaat. Dit kan overigens ook gebeuren als er een ander deel van het overhemd (bijvoorbeeld een mouw) onder het gedeelte ligt dat je aan het strijken bent. Hardnekkige kreukels kun je eruit krijgen door het overhemd wat te verstuiven met de strijkbout (dit werkt overigens ook prima als het overhemd erg droog geworden is. Tip: Er zijn tegenwoordig een heleboel mooie en betaalbare overhemden te koop die je amper (of niet) hoeft te strijken!

Strijk het schouderpand en de boord
Maak eerst alle knoopjes van het overhemd los en leg de boord plat op de plank. Strijk allereerst de binnenzijde van de boord en span daarna beide schouderstukken over de ronde kant van de plank, om de rugpanden te strijken. Als je strijkplank niet breed genoeg is om de rug in twee delen te strijken dan doe je het middendeel van de rug apart.

Strijk het lijf
Als zowel rugpand als boord gestreken zijn, neem je een van de voorpanden en span je die met het schouderstuk om de puntige zijde van de strijkplank. Doe vooral je best bij de knoopsgaten, want daar kijkt tenslotte iedereen de hele dag tegenaan.

Strijk de mouwen
Last but not least en ook erg belangrijk zijn de mouwen. Knoop het overhemd gedeeltelijk dicht en pak de mouw bij de zijnaad. Vervolgens leg je hem strak op de plank. Strijk de mouw en het platgelegde manchet. Heeft het overhemd een dubbele manchet, strijk dan ook de achterzijde, die bij het dubbelvouwen voor een deel voorzijde wordt.

Strijk jij weleens?

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.