3 dingen die ouders moeten weten over Apple's nieuwe 'digitale wellness'

Generatie Z, de generatie die na de millennials komt, is de generatie die ook bekendstaan als digital natives. Deze generatie leerde internet gebruiken vanaf dat ze nog heel jong waren en het is volledig geïntegreerd in hun leven. De millennials, oftewel generatie Y, is de generatie die als laatste generatie weet hoe een leven zonder digitalisering en internet eruitziet. Generatie Y en generatie Z liggen dicht bij elkaar en de kans is groot dat jouw kind in generatie Z zit: een generatie die dus alles, maar dan ook alles weet van het internet. Ze kunnen swipen voor ze een eerste woord kunnen zeggen en weten enorm snel hoe de digitale wereld werkt. Wil je als ouders een losse iPhone kopen voor je kind, dan is het handig om te weten hóe en wat je kan blokkeren om jouw kind veilig te houden online.

Schermtijd voor gezin: je lievelingstool

Vanaf nu wordt schermtijd voor gezin je lievelingstool als je in een Apple-huishouden woont. Onze kleuter heeft een eigen iPad, ik heb twee iPhones met bijbehorende iPhone abonnementen en laten we het maar niet hebben over de MacBook en iMac die ik gebruik voor mijn werk. Mijn man is geen Apple-gebruiker en dat zorgt soms voor wat verwarring bij hem. Waar ik prima kan meekomen met alles wat mijn kleuter doet (eh, wacht even, welke shortcut gebruikte je nu net om de helderheid van je beeldscherm aan te passen? HOEZO WEET JIJ DIT, jij bent 5!), heeft mijn man iets meer moeite om mee te komen. Terug naar schermtijd voor gezin!

Met schermtijd voor gezin kun je, naast je eigen schermtijd en het schermtijd van andere apparaten in de gaten houden, ook blokkades instellen. Denk aan communicatielimieten, apparaatvrije tijd, applimieten en overige beperkingen.

3 dingen die ouders moeten weten over Apple's nieuwe 'digitale wellness'

Wanneer wel bereikbaar en wanneer niet?

Ik krijg altijd een beetje jeuk en last van een onbestemd gevoel als mensen vertellen dat ze hun telefoon op vliegtuigstand zetten ‘s avonds. Wat doe je dan als iemand je in nood nodig heeft? “Ik wil niet dat iedereen me lastigvalt”. Dat snap ik, dat wil ik ook niet! Zo heb ik limieten ingesteld wie mij kan bellen. Als mijn telefoon op stilstaat, zie ik niets. Behalve wanneer mensen uit mijn Favorieten me bellen. In die favorieten zitten de familieleden of mensen die dikwijls op mijn kleuter moeten oppassen. Ik wil dat zij mij áltijd kunnen bereiken. Echt altijd!

Maar al die apps dan…

Goed, als je altijd bereikbaar bent en je telefoon naast je hebt liggen, dan kun je dus altijd je telefoon pakken. Want mensen kunnen je WhatsAppen. En je kan Instagram nog steeds openen enzovoorts enzovoorts. Sinds de iOS update 12.0 zitten er mogelijkheden in om aan te geven dat bepaalde dingen niet meer toegankelijk zijn. Zo heb ik ingesteld dat ik na 22 uur ‘s avonds en voor 6 uur ‘s ochtends niet op andere apps kan kijken. Heftig? Soms wel. Want ik doe niets liever dan ‘s avonds nutteloos surfen en op Instagram te zien hoe leuk het leven van andere mensen is, maar ja, soms moet je ook slapen, schijnt.

Je kan op appniveau en op apparaatniveau instellen of je dingen wel of niet wilt openen.

Wat kun je als oAlle berichtenuder beperken?

Je kan als ouder beperken dat bepaalde onderdelen niet uit te zetten zijn. Ik kan natuurlijk de apparaatvrije tijd weer uitzetten op mijn telefoon zodra ik dat wil, logisch. Maar ik wil niet dat mijn kind dat kan als ik expliciet zeg dat hij niet online mag na 17 uur of voor 8 uur ‘s ochtends. Daar heb je dus schermtijd voor gezin voor! Je maakt een kinderaccount aan en daar kun je vervolgens limieten aan hangen. Als ouder of voogd moet jou om toestemming gevraagd worden bij bijvoorbeeld downloads of aankopen en het delen van locaties. Wel zo veilig! Jouw kind kan digitaal dan wel sneller alles oppakken, dat betekent niet dat het ook zijn eigen gezondheid beter in de gaten dan houden dan jij voor hem kan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.