De wereld om ons heen lijkt zich gelukkig bewust te worden van het feit dat we duurzamer moeten leven en zuiniger met grondstoffen moeten omgaan. Als vader of moeder zijn we een voorbeeld voor onze kinderen. We zijn het aan ze verplicht om ze te betrekken bij een duurzaam gezinsleven. Op den duur worden gewoontes vanzelfsprekend. Het is belangrijk dat je bepaalde gewoontes ook benoemt. Benadruk dat deze gewoontes niet alleen goed voor de wereld zijn, maar ook geld (kunnen) besparen. Stimuleer een kind door duurzaam gedrag te belonen. Ga samen iets leuks doen van het geld dat is bespaard, of spek de spaarpot. Hoe zorg je ervoor dat je kinderen bewust omgaan met duurzaamheid?

Water

Meerdere kinderen binnen het gezin? Zet ze samen onder de douche, mét een eierwekkertje, zodat je niet onnodig water verspilt. Gezellig! Hetzelfde geldt voor het nemen van een bad. Leer je kinderen ook dat zij de kraan niet aan moeten laten wanneer zij hun tandenpoetsen. Je kunt tijdens het badderen en poetsen vertellen dat het niet in elk land normaal is dat er water uit de kraan komt. Door situaties te schetsen, kunnen je kinderen makkelijker een beeld vormen. Zo worden ze langzaamaan bewust.

Eten

Eet minstens één keer per week vegetarisch. Er zijn heerlijke alternatieven te vinden op het internet. Denk aan pannenkoeken (zonder vlees). Pannenkoeken zijn altijd een schot in de roos. Koop ook streekproducten en leg uit waarom deze goed zijn voor het milieu. Rijd met je kind naar de versboerderij voor tomaten, wortels of uien.
Koop je groenten of fruit in de supermarkt? Kijk dan samen op het etiket of de beschrijving op het schap. Door vragen te stellen aan je kinderen, zul je zien dat ze bewuster worden van de dingen die zij elke dag eten. Voorbeeld: waar komt die sperzieboon eigenlijk vandaan?

Plastic

Koop een bubbeltjesmaker, zoals SodaStream. Wedden dat je kind het interessant vindt om zelf prikwater te mogen maken? Door het beperken van het gebruik van plastic flessen is er ook nog eens meer tijd over. Gebruik die tijd om iets met je kind te ondernemen of een spelletje te doen. Kijk samen eens naar “Happy Feet”. Daarin komt de pinguïn Lovelace voor. Zijn nek is “versierd” met het plastic van een sixpack drinken. Benoem dat het gevaarlijk.

Vraag je kind eens te inventariseren wat er in huis allemaal van plastic is gemaakt en laat hem/haar een leuke broodtrommeltje uitzoeken. Weet je kind hoeveel boterhamzakjes dat per jaar scheelt?

Afval scheiden

Neem je kinderen mee als je je afval wegbrengt. Maak een spel van het weggooien van je afval. Wat moet waar? En waarom is dat zo? Leg bijvoorbeeld ook uit dat de opbrengst van oud papier niet alleen bomen spaart, maar ook de scouting of sportvereniging geld oplevert.

Energie vergelijken

Natuurlijk, als jij je kinderen leert dat duurzaamheid belangrijk is, dan moet je wel het goede voorbeeld geven. Zorg ervoor dat je huis energiezuinig is. Haal stekkers uit de stopcontacten, reguleer de temperatuur met een slimme thermostaat en zorg ervoor dat er geen warmte verloren kan gaan door een slechte isolatie. Kijk ook of je een groen energiecontract kunt vinden dat past in je kostenplaatje. Energie vergelijken doe je gemakkelijk online, en binnen een paar stappen kun jij ervoor zorgen dat je huis voorzien wordt van duurzame energie. Vergeet je het verschil tussen duurzame en grijze energie niet uit te leggen aan je kinderen?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.