Tegenwoordig zijn de woorden ‘investeren’ en ‘beleggen’ niet meer weg te denken. Steeds meer mensen, waaronder ook steeds meer kinderen, zijn geïnteresseerd in het beleggen van geld, om daar vervolgens meer geld van te kunnen maken. We zien ook de namen crypto en Bitcoin steeds vaker voorbij komen. Nieuwspagina’s staan er vol mee, maar ook komen de termen regelmatig langs op televisie. Niet gek dat het je aandacht heeft getrokken.

Is het te mooi om waar te zijn, of is het werkelijk waar dat je in een oogwenk een vermogen hebt opgebouwd om te investeren in Bitcoin? Ondanks het feit dat het hele internet vol staat met informatie is het fijn om eerst bij de basis te beginnen. Als je een beginnende belegger bent of je bent gewoonweg nieuwsgierig naar de werking van Bitcoin en Bitcoin kopen, dan ben je hier aan het goede adres. Ik neem je mee naar de basis en beantwoord 3 vragen over Bitcoin.

Wat is Bitcoin?

Wat is Bitcoin nou eigenlijk? Bitcoin is ontworpen om een onafhankelijk geldsysteem te zijn. Of wel: een betaal- en oppotmiddel. We weten allemaal wel dat digitaal geld steeds meer populariteit wint. Heb je je ook wel eens afgevraagd wanneer het contante geld helemaal is verdwenen uit onze maatschappij? Dit hoeft in principe niet meer heel erg lang te duren. Tegenwoordig is digitaal betalen zelfs vanzelfsprekender geworden dan ooit tevoren. Je kunt zelfs al met je mobiele telefoon afrekenen bij de supermarkt, geen pasjes meer voor nodig dus! Hier zit echter wel een nadeel aan, namelijk dat we tegelijkertijd steeds meer afhankelijk zijn geworden van financiële instellingen. De rol van financiële instellingen is dat zij een oogje in het zeil moeten houden of de betalingen wel eerlijk verlopen. Kortom, dat er niet wordt gefraudeerd. Want helaas komt ook dat steeds meer voor in onze maatschappij.

Dat betekent dus wel dat deze financiële instellingen veel macht hebben over ons betaalverkeer. Letterlijk elke betaling die jij doet, kan worden teruggeleid naar jou. Op zich geen probleem, zou je denken. Echter, jouw betaaldata is geld waard voor allerlei commerciële partijen.

Hier wilde Satoshi Nakamoto een stokje voor steken. Hij is de bedenker van Bitcoin, een digitaal betaalsysteem. Het voordeel van dit digitale betaalsysteem is dat je zonder tussenkomst van een derde partij jouw betalingen kunt doen. Deze digitale vorm van geld, dient als vervanger van cash geld.

Is Bitcoin echt geld?

Ja en nee. Ja, omdat je het als het ware kunt zien als een digitale vorm van cash geld. Je kunt met Bitcoin spullen kopen, mits de desbetreffende winkel Bitcoin accepteert. Let op: nog lang niet alle winkels accepteren de Bitcoin. Daarnaast kun je er internationale transacties mee verrichten en je kunt investeren in Bitcoin. Toch zijn de meningen verdeeld of Bitcoin nou wel echt geld is, want als we kijken naar de kenmerken van ‘echt’ geld, dan zie je dat Bitcoin hier niet aan voldoet:

  • Opslagplaats van waarde: je kunt er morgen vrijwel dezelfde goederen en diensten mee kopen als vandaag. De prijs van Bitcoin wisselt telkens, dus dat is niet het geval.
  • Ruilmiddel: hier voldoet Bitcoin niet helemaal aan. Zoals ik net al noemde, wordt Bitcoin niet overal geaccepteerd als betaalmiddel. Dit maakt dat Bitcoin ook wat betreft het ruilmiddel niet gezien kan worden als echt geld.
  • Rekeneenheid: een laatste kenmerk van echt geld, is dat het een rekeneenheid is. Hiermee worden rijkdom, schulden en waarde gemeten. Dit is niet het geval bij Bitcoin.

Hoe wordt Bitcoin gemaakt?

Als laatste, hoe wordt Bitcoin gemaakt? Bitcoin worden gemaakt door mining: een competitief en gedecentraliseerd proces. Tijdens dit competitieve en gedecentraliseerde proces, worden personen beloond voor de diensten die zij leveren, door het netwerk. Wat doen de Bitcoin-miners? Zij verwerken allerlei transacties en zorgen ervoor dat het netwerk wordt beveiligd met gespecialiseerde hardware. 

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.