Besparen, dat willen we allemaal. Zeker omdat het leven tegenwoordig ontzettend duur is. Kijk bijvoorbeeld eens naar de prijs van een brood of een zak appels…je schrikt er gewoon van als je je er in gaat verdiepen. Besparen zal dus op en andere manier moeten gebeuren. Wist je bijvoorbeeld al dat je heel gemakkelijk kunt besparen op je energie? Lees snel verder hoe.

Vaatwasser
Een vaatwasser is enorm handig en ik zou zelf ook echt niet meer zonder willen. Het nadeel is alleen wel, dat het een energie-vretertje is, als je niet oppast. Als je toe bent aan een nieuwe machine, let dan zeker weten op het energieverbruik. Er zit namelijk echt wel een heleboel verschil tussen alle modellen. Verder is het belangrijk om je vaatwasser alleen te laten draaien als deze vol is. Op deze manier hoef je hem namelijk minder vaak te gebruiken. Een wasprogramma met een hogere temperatuur maakt beter schoon, maar het is echt zonde om deze te gebruiken als het niet echt nodig is. Kies het programma uit, op hoe vuil de vaat is (spoel de vaat vast voor, dat scheelt ook met de viezigheid) en gebruik de hoogste temperaturen het liefste zo min mogelijk. En last but not least, als de vaatwasser klaar is, zet hem dan helemaal uit. Zo zonde al die brandende lampjes die zorgen voor zogenaamd sluipverbruik.

Groene energie (duurzame energie)
Kies voor duurzame energie, dit is namelijk goed voor het milieu én voor je portemonnee. Gelukkig zien steeds meer Nederlanders het belang van een schoon milieu en vindt tweederde hiervan duurzaamheid zelfs trendy. Gezond en bewust leven is sowieso tegenwoordig helemaal hip, dus waarom zouden we dat niet doorzetten in ons energieverbruik. De uitstoot van C02 brengt het klimaat in gevaar en de temperatuur zal steeds verder gaan stijgen door de broeikasgassen in de lucht. Verder begint de voorraad fossiele brandstoffen op te raken….klinkt allemaal niet best he? Maar we kunnen er dus met z’n allen een klein beetje wat aan doen!

Wasmachine
Ook bij de aanschaf van een nieuwe wasmachine geldt; let op het energieverbruik. Je kunt het tegenwoordig allemaal goed vergelijken aan de hand van het voor wasmachines verplichte(!) energielabel. Verder kun je ook het beste op een lage temperatuur wassen. Was in plaats van op 40⁰C bijvoorbeeld op 30⁰C en 60 op 40⁰C. Je zult zien dat je was net zo schoon wordt én dat je energie bespaart. Indien je hele vuile was hebt, kies dan voor de eco-stand of spaarstand. De was doet er dan een stuk langer over, maar er wordt wel minder warm water en energie verbruikt. Ook was je natuurlijk pas als de trommel vol is, zo zonde om een halve trommel te draaien! Is de wasmachine klaar, zet hem dan helemaal uit…ook de lampjes van je wasmachine zorgen voor sluipverbruik en dat is zonde!

Verwarming
Ja het is momenteel ontzettend koud buiten, dus waarschijnlijk heb je de verwarming een tandje hoger gezet. Dit kost, zoals je begrijpt, een heleboel energie. Trek wat warms aan en zet de verwarming weer een tandje terug, dat is de eerste tip die ik je geef. Niet iedereen zal er om staan te springen, maar als het koude weer een tijdje aanhoudt zal je dit echt gaan merken aan je energiekosten. Tip twee is; zet de verwarming uit (of heel lichtjes aan ivm risico op bevriezing) in ruimtes die niet worden gebruikt. Als iedereen onder de douche geweest is, dan kan de verwarming in de badkamer best uit (en de deur dicht). Meteen de spijker op zijn kop, als je de ruimtes warm wilt houden dan moeten de deuren dus dicht blijven. De warmte gaat anders verloren en dat is zonde! Wist je trouwens al dat als je de verwarming altijd 1 graadje lager zet, je al snel 6 tot 8% op je jaarlijkse verwarmingskosten kunt besparen, is wel de moeite of niet?! Lekkere trui aa (of een vest) en fijne sloffen en je komt al een heel eind. En ‘s avonds kun je toch lekker met een dekentje op de bank duiken? Nog gezellig en knus ook! En ben je niet thuis, dan zet je de verwarming ook gewoon uit (of heel laag).

Koken
Gebruik nooit meer water dan nodig, hoe meer je aan de kook moet brengen, hoe meer het kost. Kook je elektrisch, dan doe je er verstandig aan om het water in de waterkoker aan de kook te brengen. Het kost namelijk minder energie om het op deze manier te doen. Kook je op gas, dan is het niet energie besparend. Zorg dat je na het koken meteen de afzuigkap uit zet, deze voert namelijk niet alleen geurtjes weg, maar ook warmte. Als je hem aan laat staan kost het niet alleen enorm veel energie, maar het huis verliest ook warmte. En dan moet je dus weer extra gaan stoken…en ja dat kost weer energie. En dan nog iets; het klokje van de magnetron of oven verbruikt ook continu energie, wijzig de instellingen zodat deze niet meer automatisch de hele dag (en nacht) aanstaat.

Verlichting
Ik leer het mijn kinderen ook: lampen uit als je niet meer op je kamer gaat spelen. En ook het licht op het toilet hoeft echt niet de hele dag aan te staan! Het onnodig aanhebben van verlichting kost gewoon ontzettend veel energie en dat is echt onnodig. Wij hebben in huis trouwens tegenwoordig ook overal spaarlampen ipv gloeilampen, wat zorgt voor een minder groot energieverbruik. Steek in de avond gezellig wat kaarsjes aan, in het felle licht zitten met een toastje brie voor je neus is toch ook gewoon helemaal niet gezellig?

Ik hoop dat jullie wat hebben aan mijn tips! Natuurlijk zijn er nog veel meer dingen te bedenken, maar hiermee beginnen gaat je al een heleboel schelen!

Afbeeldingen: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.