Op 1 juli 2020 gaat de nieuwe donorwet in; iedere Nederlander die 18 jaar of ouder is en die ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente, wordt automatisch in het donorregister opgenomen. Je ontvangt tegen die tijd vanuit de overheid het verzoek om aan te geven wat je graag zou willen. Je dient je keuze met betrekking tot orgaan- en weefseldonatie dus vast te leggen. Doe je dit niet, dan gaat men er automatisch vanuit dat je “geen bezwaar” hebt tegen het doneren van organen en weefsel nadat je overleden bent. Weet jij al wat je zou willen? Er zijn vier verschillende keuzemogelijkheden, dus denk goed na over wat je wilt…

Keuze 1: Ja, ik geef toestemming voor orgaandonatie

Je wilt donor worden en je doneert na je overlijden door het maken van deze keus;

Organen: alvleesklier, darmen, hart, lever, longen en nieren
Weefsel: bloedvaten, botweefsel, hartkleppen, kraakbeen, pezen, huid en ogen.

Zijn er organen en/of weefsel die je niet wenst te doneren, dan kun je dit aangeven op het formulier.

Indien bepaalde organen of weefsel niet gebruikt kunnen worden voor een patient, dan wordt alles uiteindelijk gebruikt voor wetenschappelijk onderzoekt. Artsen moeten leren om te onderzoeken en te transplanteren en daar is dit materiaal uitermate geschikt voor. Indien je niet wens mee te doen hieraan, kun je dit doorgeven aan het Donorregister.

Keuze 2: Nee, ik geef geen toestemming voor orgaandonatie

Ja, wat kan ik hier anders neerzetten dan wat hier boven eigenlijk al staat. Indien je kiest voor keuze 2, dan wil je dus geen donor zijn na je overlijden. Iedereen zal daar een mening over hebben…rest mij alleen te zeggen dat je zelf mag en kan kiezen en dat niemand daar iets over te zeggen heeft.

Keuze 3: Mijn partner of familie beslist

Als je ervoor kiest dat je partner of familie mag beslissen dan zitten daar wel wat haken en ogen aan. Als je partner en je familie het niet eens zijn over de donatie, dan gaat de donatie niet door. Op dit moment is het zo dat als er geen partner of familie is en je je keuze niet geregistreerd hebt, je geen donor bent. Met de nieuwe donorwet die 1 juli 2020 van kracht wordt verandert er iets belangrijks. Als je niets invult, dan komt er in het register bij uw naam te staan: ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’. Je familie hoort bij het overlijden dat je geen bezwaar had tegen het doneren van organen of weefsel. Dat betekent dus dat je organen of weefsel na het overlijden kunnen worden gebruikt voor transplantatie. Alleen als de familie heel zeker weet dat je echt geen donor wilde zijn, dan gebeurt dat niet.

Maar wie worden er nou precies gezien als partner en familie? Je partner is de man of vrouw waarmee je getrouwd bent, waarmee je een geregistreerd partnerschap hebt of iemand waarmee je een relatie hebt en mee samenwoont. Familie is familie van de eerste graad (vader, moeder, zoon, dochter of van de tweede graad (opa, oma, zus, broer en kleinkinderen). Belangrijk om te weten: Alleen partner en familieleden boven de 18 jaar mogen beslissen,

Keuze 4: Een door mij gekozen persoon beslist

Het kan zijn dat een speciaal persoon in jouw leven is die je graag wilt laten beslissen over wat er met jouw organen en weefsel gaat gebeuren, nadat je overleden bent. Het is belangrijk dat je dit van te voren goed bespreekt met de persoon in kwestie. Deze persoon hoeft overigens niet per definitie in Nederland te wonen. Zet alle gegevens van deze persoon in het Donorregister en verander zaken die veranderen altijd direct zodat het up to date blijft.

Wat is het verschil met de huidige wet?

In Nederland geldt sinds 1998 de Wet op de orgaandonatie. Hierin staat dat iedereen die 12 jaar en ouder is én wilsbekwaam, zich kan registreren voor de donatie van organen en weefsel na zijn/haar overlijden. Volgens deze wet beslissen de nabestaanden als er niets is geregistreerd. Het verschil met de nieuwe wet is dat iemand in het register kan staan met ‘geen bezwaar’ tegen orgaan en- weefseldonatie. Dat is alleen het geval als iemand niet heeft gereageerd op de oproep om zich te registreren.

Hoe ontvang ik informatie over de nieuwe donorwet?

De overheid informeert je van tevoren over de nieuwe donorwet die op 1 juli 2020 ingaat. Dit gebeurt op verschillende manieren, waaronder door informatieverstrekking op hun eigen website, social media en een folder. Ook reclamespotjes op televisie en radio zul je regelmatig voorbij zien komen. In deze spotjes krijg je echter niet in één keer alle informatie. Men laat hier de hoofdlijnen zien en verwijst verder door naar de website voor uitgebreidere informatie. De overheid hoopt op deze manier het laagdrempeliger en toegankelijker te maken. Op deze manier maak je wellicht een meer doordachte keuze, omdat je er wat meer mee bezig bent.

Het verschil tussen ‘geen bezwaar’ en de registratie ‘ja, ik geef toestemming’ is dat bij ‘geen bezwaar’ de persoon niet zelf zijn/haar keuze heeft laten registreren. Indien dit het geval is gaat men er dus van uit dat iemand geen bezwaar heeft tegen donatie. Bij een JA-registratie heeft de persoon echter wel actief toestemming gegeven voor donatie.

Persoonlijke brief

Als je voor 1 juli 2020 nog geen keuze hebt gemaakt (en dus niets hebt ingevuld in het Donorregister) dan ontvang je per post een brief. In deze brief vraagt men of je je keuze wilt invullen.

Heb je na deze brief nog steeds niets ingevuld in het Donorregister, dan krijg je na 6 weken weer een brief.

Als je opnieuw niets invult komt bij je naam ‘Geen bezwaar tegen orgaandonatie’ te staan. Hiervan ontvang je ook per post een bevestiging. 

Hoe leg ik mijn keuze vast?

Je kunt op drie manieren je keuze vastleggen;

  1. Invullen met DigiD op deze website.
  2. Invullen zonder DigiD en per post op deze website.
  3. Invullen op een papieren formulier en met de post versturen.

Goed om te weten; Je kunt je keuze altijd veranderen (ook weer via één van de bovenstaande manieren).

Uitgelichte afbeelding: Adult and child hands holding red heart from Shutterstock/SewCream

9 gedachten over “Nieuwe donorwet vanaf 1 juli 2020 (actieve donorregistratie)

  1. Ik ben hier zeker voorstander van. Zoveel mensen die er niet van af weten, er niets mee doen of er laks in zijn. Je hebt alsnog de keuze, alleen moet je er dan wat voor doen. Je kunt zoveel levens redden. Je kan er altijd vanaf zien, het is geen moeten.

  2. Gevoelig onderwerp dit.
    Ik heb nee gezegd, met kanttekening dat ik m’n organen alleen beschikbaar stel voor familie mocht dit nodig zijn.
    Heel veel stoot ik daarmee tegen het zere been maar heb daar zo m’n redenen voor.

    Uiteraard is iedereen vrij om te kiezen wat hij of zij wil. Gelukkig maar dat deze keuze vrijheid er is 🙂

  3. Ik vind dit goed! Als ik iemand anders kan redden met mijn organen, graag! Ik heb er toch niks meer aan als ik overleden ben haha

  4. Ik vind dit erg lastig, ik ben voor donatie maar ook voor meer informatie erover. Wat bijna niet verteld wordt is dat als je doneert: jij overlijd op de operatietafel. Je naaste familie kan/mag niet aanwezig zijn wanneer je sterft en is het afscheid anders. Vind het erg lastig.

  5. Super vind ik het dat je je blog gebruikt om hier aandacht aan te schenken. Bij mij is het simpel: ik wil niet ‘gered’ worden door organen van anderen. En daarom sta ik ook niet af, want het idee vind ik verschrikkelijk.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.