Slapen wil niet altijd goed lukken als je jonge kinderen hebt. Over het algemeen gaat het goed hier in huis, alleen als Kian ziek is, weten we van tevoren dat het korte nachtjes worden. Het liefste wil hij dan tegen je aanliggen of op schoot zitten. Verder slapen wij prima. We hebben 2 jaar geleden een nieuw bed aangeschaft. We sliepen namelijk eerst met z’n tweeën in een bed van 1.20 cm breed…iets te klein voor ons, dus we zijn overgestapt op een bed van 1.80 cm. Heerlijk om zoveel ruimte te hebben! Toch was het best moeilijk om een keuze te maken uit al die bedden.

Het liefste zou ik standaard 8 uur per nacht slapen, maar de realiteit is, dat ik het ook wel gezellig vind om ‘s avonds nog wat tv te kijken samen met mijn vriend. En aangezien ik om 5.30 uur op moet staan, zou dat inhouden dat ik om 19.00 uur naar bed zou moeten (ermee rekening houdend dat ik er een half uur over doe om in slaap te komen). Niet echt goed voor m’n relatie dus, om zo vroeg naar bed te gaan. Nu lig ik er meestal rond 22.00/22.30 uur in en dan heb ik de volgende ochtend best wel het idee dat ik voldoende geslapen heb.

Vijf redenen waarom voldoende slaap zo belangrijk is:

1. Lachen of fronzen?
Uit een onderzoek van UC Berkeley blijkt dat mensen met een slaaptekort slecht zijn in het lezen van gezichtsuitdrukkingen. Dat kan ervoor zorgen dat ouders bijvoorbeeld niet kunnen beoordelen of hun kind ziek is of pijn heeft. Ook wordt het moeilijker in te schatten of iemand een dief is.

2. Geheugen
Een goede nachtrust zorgt ervoor dat we beter dingen kunnen onthouden. De University of Exeter onderzocht hoe goed deelnemers aan het onderzoek verzonnen woorden konden onthouden, nadat zij hadden geslapen of nadat zij twaalf uur wakker zijn geweest. ‘Slaap verdubbelt de kans dat wij dingen weer kunnen herinneren,’ schrijft onderzoeker Nicolas Dumay in vaktijdschrift Cortex. De onderzoekers denken dat herinneringen tijdens het slapen worden verscherpt.

3. Emoties
Slaap is ook belangrijk voor onze emoties, schreef weekblad Elsevier eerder. Door slaaptekort raken we ook emotioneel van slag. We worden er chagrijnig, prikkelbaar en soms zelf agressief van. Onderzoek met ratten heeft laten zien, dat gebrek aan slaap de hippocampus doet krimpen. Dit deel van de hersenen is betrokken bij het reguleren van emoties. Uit ander onderzoek was al bekend dat ook bij depressieve mensen de hippocampus vaak verkleind is. Beide zaken vormen een sterke aanwijzing dat slaapgebrek de oorzaak zou kunnen zijn van depressie.

4. Gewicht
Een te korte nachtrust en onregelmatige bedtijden zijn beide slecht voor uw gewicht, heeft onderzoek uitgewezen. Elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en opstaan, draagt bij aan een gezond gewicht. Uit een studie twee Amerikaanse universiteiten uit 2013 bleek, dat deelnemers aan het onderzoek die elke dag rond dezelfde tijd naar bed gaan en rond dezelfde tijd opstaan, minder lichaamsvet hebben, dan de deelnemers die er onregelmatige slaaptijden op na houden.

5. Kwalen
We hebben een goede nachtrust simpelweg nodig om goed te kunnen functioneren, maar ook omdat te weinig slaap diverse kwalen met zich kan meebrengen. Professor Russell Foster van de University of Oxford zegt dat minder dan 5 uur slapen per nacht, net zo slecht is als roken. Aan een onderzoek van de Wereldgezondheidsorganisatie, dat veertien jaar heeft geduurd, deden ruim zeshonderd Russische mannen mee, die nog nooit een hartstilstand hebben gehad. Aan het eind bleek dat ruim 60 procent van de mannen die in die periode waren getroffen door een hartstilstand, ook kampten met een slaapstoornis. Ook is de kans op een beroerte groter.

Dante heeft een tweedehands bed, maar dan wel met een nieuw matras. Dat het bed al eerder gebruikt is door iemand, is wel te merken, hij is vast en zeker ooit een stuk steviger geweest! We zijn dus aan het kijken of we een keuze kunnen maken uit een van de vele kinderbedden. Uiteraard betrekken we hem daarbij, hij moet er natuurlijk in slapen.

Foto's: Shutterstock
Inspiratie opgedaan bij: bedden.nl

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.