voorkom ziektes door water legionella

We weten dat het goed is voor onze gezondheid om genoeg water te drinken. Dat betekent dat in onze hoofden water altijd gezond is. Toch is dit niet het geval. Wij mogen ons gelukkig prijzen met het water dat uit onze kranen komt. Als je op vakantie bent geweest in bijvoorbeeld Frankrijk of nog zuidelijker, dan heb je vast wel eens geproefd dat het water uit de kraan daar meer naar chloor smaakt dan de watersmaak die je hier gewend bent.

We hebben ontzettend goed drinkwater in Nederland

De kwaliteitseisen voor drinkwater is in Nederland ontzettend hoog. In het buitenland is dat anders, waardoor watermaatschappijen in bijvoorbeeld Frankrijk chloor toevoegen aan leidingwater. Dit doodt bacteriën. In Nederland gebruiken we geen chloor om water te zuiveren, maar we gebruiken filters. Hoe het kan dat water in andere landen soms toch niet drinkbaar is? Denk aan bijvoorbeeld lekken in het leidingnetwerk, maar ook besmettingen van het water met bijvoorbeeld legionella.

voorkom ziektes door water legionella

Wat is legionella?

Er zijn meer dan 50 verschillende soorten legionella en er zijn meer dan 100 ondersoorten. Niet alle legionella komt voor in water, maar dat is wel hoe we het kennen. Legionella komt voor in watersystemen die niet goed worden onderhouden. Zo word je sneller ziek in hotels of op campings dan in je eigen huis. De bekendste legionellabacterie kan de veteranenziekte veroorzaken. De veteranenziekte is een longontsteking waar jaarlijks rond de 500 bekende gevallen van zijn. Het kan zijn dat het werkelijke aantal hoger is.

Gelukkig heb je weinig kans om echt ziek te worden van legionella. Ben je ouder dan 40? Dan is de kans op een longontsteking groter. Ook mensen met een verminderd afweersysteem lopen meer kans. Je wordt niet ziek van het drinken van legionella, dit in tegenstelling tot de poepbacterie, waar je wel ziek van kan worden als je het drinkt. Als water besmet is met legionella, kun je het inademen. Dit adem je in door bijvoorbeeld de sproeiers, luchtbellen in bubbelbaden, luchtkoelers of door tuinieren of door opspattend regenwater.

De poepbacterie in water

E. coli, oftewel de poepbacterie, zit soms in het drinkwater. Als je besmet raakt, kun je ziek worden. Deze bacterie zit in de darmen van mensen en van dieren. De meeste varianten van deze bacterie zijn gelukkig niet schadelijk, maar er zijn ook soorten die een voedselinfectie kunnen veroorzaken. Je kan last krijgen van diarree, buikpijn, misselijkheid en overgeven.

Soms zit het in ons drinkwater. Dit gebeurt bijna niet, maar af en toe gebeurt dit door bijvoorbeeld een leidingbreuk of werkzaamheden aan het leidingnet. Vaak krijg je een melding thuis dat het kan zijn dat je water besmet is. Er wordt dan geadviseerd het kraanwater te koken voor je het gebruikt of water te kopen in de supermarkt. Je kan gewoon douchen, maar slik het water niet door. Ook voor je huisdieren moet je het water koken – zelfs voor je labrador die toch alles al eet wat los en vast zit.

Conclusie: ons water is veilig

De belangrijkste conclusie is dat je in Nederland echt niet gauw legionella in je drinkwater zal tegenkomen, tenzij je schade hebt aan het leidingnetwerk. Wel kan legionella voorkomen in de aarde in je tuin of in het warmere oppervlaktewater thuis. Het is dus handig om de bron te zoeken als je ziek bent.

De poepbacterie komt bijna nooit voor in ons kraanwater en als het voorkomt, ontvang je snel een melding. Vaak wordt er aangegeven dat het alsnog veilig is om te drinken, maar omdat wij in Nederland ontzettend hoge kwaliteitseisen hebben aan ons water, krijg je daarom voor de zekerheid het advies om het water nog te koken!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.