Het is zomer en dat betekent dat kinderen weer volop buiten zijn. De zon is niet alleen heerlijk, maar brengt ook het gevaar van verbranden met zich mee. Met deze tips ben je veilig in de zon met je kind.

De zon is onmisbaar voor ons

Als mens hebben wij de zon nodig voor de aanmaak van vitamine D. Een tekort aan vitamine D kan grote gevolgen hebben voor de ontwikkeling van je kind. Vitamine D is namelijk verantwoordelijk voor de opbouw van stevige spieren en de opname van kalk door het lichaam. Een teveel aan zon kan echter resulteren in zonnebrand en zonnesteek. Gelukkig kun je verschillende dingen doen om je kind tegen verbranden te beschermen.

Tips veilig in de zon met je kind

Overigens is het niet alleen voor je kind belangrijk om beschermd te worden tegen een teveel aan zon, dat geldt ook voor jou. Misschien duurt het bij jou iets langer voordat je merkt dat je eigenlijk te veel zon hebt gehad, maar op de lange termijn zul je daar ook de gevolgen van ondervinden. Voor een volwassene kan een teveel aan UV-straling zelfs leiden tot huidkanker. Belangrijk dus om zowel je kind als jezelf optimaal te beschermen. 

Blijf uit de zon tussen 12:00 – 15:00 uur

De zon is niet altijd even sterk. Vooral in het voor- en najaar neemt de kracht van de zon geleidelijk aan af. In de zomer geldt echter: blijf tussen 12:00 – 15:00 uur binnen, want dan is de straling het sterkst. Alleen een plekje opzoeken in de schaduw heeft weinig nut, aangezien de straling in de schaduw alleen minder is, maar die is er nog wel. 

Bescherm het hoofdje tegen de felle zon

Hoe jonger je kind hoe minder het haar het heeft. Dat betekent dat de zon genadeloos op de hoofdhuid van je kleine schijnt. Hierdoor zou zelfs de hoofdhuid van je kind kunnen verbranden. Het is dus belangrijk om het hoofdje van je kind te beschermen. Laat je kind een hoedje of beter nog een pet dragen. 

Bescherm de ogen van je kind

Helaas is de zon niet alleen ongenadig fel voor de huid, dat geldt ook voor de ogen. Laat je kind zo vroeg mogelijk een zonnebril dragen, bij voorkeur eentje met UV-filter. Wil je kind onder geen enkele voorwaarde een bril op? Laat het dan een pet dragen. De brede rand zorgt voor bescherming van de ogen. 

Draag luchtige katoenen kleding

Kijk eens naar de kleding van je kind en jezelf. In de zomer is luchtige kleding de beste keuze. Kies voor (biologisch) katoen en linnen, omdat deze stoffen ademend zijn. Het is heel verleidelijk om het shirtje van je kind uit te doen, maar doe dit liever niet. Een shirt werkt als een filter en beschermd je kind tegen verbranden. 

Draag UV-zwemkleding

In het water wordt je niet alleen sneller bruin, de kans dat je verbrandt is nog groter. Niet zo gek, want het water weerkaatst de stralen op je huid. Het is dus belangrijk om je in het water optimaal te beschermen. Dat kan door het dragen van speciale UV-zwemkleding. Deze is verkrijgbaar voor volwassenen en kinderen. Je hebt daarbij ook nog eens de keuze tussen lange en korte mouwen, die nog eens voor extra bescherming zorgen. 

Smeren, smeren en nog eens smeren

De huid is het grootste orgaan en die wil je beschermen tegen schadelijke UV-stralen. Dit kun je zowel bij jou als je kleine doen door gebruik te maken van zonnebrandcrème. Voor het gebruik van zonnebrandcrème gelden een aantal regels: 

  • Gebruik minimaal factor 30
  • Smeren doe je niet pas op het moment dat je in de zon bent, maar al een half uur eerder
  • Je moet blijven smeren: doe dit om de twee tot drie uur voor de beste bescherming
  • Gebruik voor het zwemmen speciale zonnebrandcrème die niet schadelijk is voor het leven in het water 
  • Smeer de blootliggende delen in als je UV-zwemkleding draagt
  • Vergeet niet om plekken als de voeten, achter de oren en rondom de rand van zwemkleding in te smeren

Bescherm de voeten

Op een hete zonnige dag kan het asfalt, maar ook het zand op het strand behoorlijk heet worden. Dat geldt overigens ook voor rubberen matten en bijvoorbeeld speelmatten in de speeltuin. Zelfs een glijbaan kan gloeiend heet worden op een zomerse dag. Voorkom brandwonden bij je kind door het goed schoeisel te laten dragen (zwemschoenen op het strand!). Vermijd de speeltuin op het heetst van de dag en voel eerst zelf of de glijbaan niet te heet is. Je zou niet de eerste zijn met een kind dat ernstige brandwonden op heeft gelopen door van een te hete glijbaan af te gaan.

Blond of roodharig? Let dan extra op!

Niet iedereen is even gevoelig voor de zon. Ben je zelf blond of roodharig? Of heeft je kind één van deze haarkleuren? Dan is de kans groot dat je huid veel gevoeliger is. Dat betekent nog meer smeren en oppassen als je in de zon bent. 

Met je baby in de zon

De huid van een baby is extra teer. Houd je baby daarom volledig uit de zon. Ook in de schaduw moet je erop letten dat je kind het niet te heet krijgt. Extra tips waar je op moet letten bij een baby:

  • Een pasgeborene kan soms nog niet goed de lichaamstemperatuur regelen. Houd dit in de gaten en pas de kleding hierop aan
  • Gebruik als bescherming tegen zon en warmte een parasol op de wandelwagen. Een doekje kan er al snel voor zorgen dat de temperatuur te hoog oploopt, met als gevolg dat het snikheet wordt in de wandelwagen. Dit kan leiden tot uitdroging en in het ergste geval zelfs coma of overlijden. Er bestaat wel een veilige oplossing; Dooky!
  • Laat je baby katoenen kleding dragen en zorg dat je kleding makkelijk aan en uit kunt doen. Je kind draagt een luier die voor extra warmte zorgt, houd hier rekening mee 
  • Je kunt een baby insmeren met speciale zonnebrandcrème
  • Wat voor jou en je kind geldt, geldt ook voor de baby: laat hem of haar een hoedje dragen voor bescherming tegen de zon

Wat te doen bij verbranden?

Is je kind ondanks alle maatregelen toch verbrand? Dan kun je de huid insmeren met speciale after sun. Deze werkt verkoelend en vermindert de pijn. In plaats van after sun gel kun je yoghurt of pure aloë vera sap/gel gebruiken. Deze werken eveneens verkoelend. Mocht de pijn te erg zijn dan kun je je kind een paracetamol geven. Twijfel je of is de huid wel heel erg rood of zijn er hele grote blaren? Dan is het raadzaam om er een dokter naar te laten kijken. Wellicht is er sprake van een derde of zelfs vierde-graads verbranding van de huid. 

Alle tips kort samengevat

  • Blijf uit de zon van 12:00 – 15:00 uur
  • Gebruik zonnebrandcrème de hele dag door
  • Draag een hoed, pet en zonnebril
  • Draag luchtige kleding van katoen
  • Let op hete ondergrond en speeltoestellen
  • Draag UV-zwemkleding

Uitgelichte afbeelding: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.