info“De Dag van” is een dag die in het teken staat van een activiteit/onderwerp. Een hele bekende “de Dag van” van het afgelopen jaar: Dag van de Rouw.  Dit is een dag van nationale rouw ofwel nationale rouwdag het is veelal door de regering van een land een afgekondigde dag waarop een groot gedeelte van de bevolking de gelegenheid krijgt rouw te betonen en aan herdenkingsactiviteiten deel te nemen (u zult het zich vast nog herinneren met het tragische ongeluk van MH-17) . Zulke dagen markeren de dood of begrafenis van een of meerdere bekende personen die uit dat land afkomstig zijn, of betreffen een ramp in dat land of met mensen uit dat land, of het gaat om een verjaardag van een dergelijke gebeurtenis. Afhankelijk van de cultuur en het land waar deze rouwdag gehouden wordt vinden er activiteiten plaats. In een aantal landen wordt er op zo’n dag een minuut stilte gehouden. Gaat u nu voor de lol maar eens bedenken hoeveel “de Dag van” u zo weet!

Het zal u verbazen dat het er veel meer zijn dan u waarschijnlijk denkt. Om ze alemaal op te noemen is veel te saai dus daar ga ik u ook niet mee lastig vallen maar enkele voorbeelden daarinteren is natuurlijk wel leuk. Zet u schrap voor “de Dag van”: Dag van de aanvoegende Wijs, Duurzame Dinsdag, Dag van alfabetisering, Dag van de fysiotherapeut, Dag van de Ervenconsult, Dag van de Rechtspraak, Dag van de Liefdadigheid, Dag voor de Zuid-Zuidsamenwerking, Dag van de Huisomroep, Dag van de BHV, Dag van de Integiriteit, Internationale Dag tegen Schade aan de Natuur tijdens de Oorlog en Gewapende conflicten, Dag van de Ondermijning, Internationale Dag tegen Diabetes, Internationale Dag van de Televisie, Internationale Dag van het Kind…. en dit is slechts een heel klein voorbeeld van hoeveel “De dag van” er wel niet zijn. Uiteraard zijn bij al deze “speciale” dagen een uitleg te krijgen. Ook heb je nog een speciale “Dag van” die niet vast staat die hierboven ook al genoemd is namelijk de Dag van de Rouw.

Je zult je afvragen hoe ik op dit onderwerp gekomen ben, wel eigenlijk is dat niet zo moeilijk. Afgelopen 12 september stond in de spotlights (daar is ie weer) De dag van de Scheiding.
De dag van de Scheiding inderdaad! Zelf is mijn relatie op de klippen gelopen, 4 kinderen die er last van hebben en dan nog eens het leed wat mij is overkomen, en wat mijn ouders, broertje en zusjes gezien hebben maar ook alle mensen om ons heen en dat voor 1 man die niet wou vechten! De dag van de scheiding is dan ook een pijnlijk besef van dit moment.
Waarom is er niet gekozen voor een dag van vechten voor je relatie? Want hoeveel mensen zijn er tegenwoordig nog die echt door het vuur gaan voor de partner waarvan ze ooit zoveel gehouden hebben? Mensen zien de makkelijkste manier en kiezen daar gelijk voor en dat is scheiden. Niet beseffende wat het voor impact op de kinderen, partner, ouders en alle andere mensen om hun heen hebben. Maar ach, dat is een kleinigheidje.

En dan heb je nog “de Dag van” die niet in “de Dag van” past en dus hebben ze daar de “Week van” voor gemaakt. De Week van de borstvoeding, de Week van de toegankelijkheid, Week van de smaak, Week tegen eenzaamheid, Week van de geschiedenis.

Ook zijn er nog stukjes die er tussen uitspringen. De Niet-winkeldag bijvoorbeeld (ik “dank” degene dit heeft uitgevonden…) of wat dacht u van de Dag van chocola (waar ik dan weer hééel erg blij mee ben). Maar wat mij dan weer opvalt is dat ik Bevrijdingsdag er dan weer NIET tussen zie staan…

Hopelijk kunt u het nog allemaal volgen, zo niet neem gerust een kijkje op http://www.fijnedagvan.nl/overzicht/ want ik neem nu een Dag voor mezelf…

/Miranda Young

(Visited 51 times, 1 visits today)

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.