Puzzels, je hebt ze in alle soorten en maten en ook nog eens voor verschillende leeftijden. Naast dat puzzelen goed is voor de cognitieve ontwikkeling, helpt het kinderen ook om eventjes niet te denken aan de alledaagse drukte. Een puzzel maken lijkt heel erg makkelijk, maar dat is het niet altijd. Het kost een hoop concentratie om er eentje te maken. Je moet scherp zijn en goed opletten welk stukje waar hoort.

Wat is een puzzel?

Een puzzel is een soort spel of raadsel dat opgelost dient te worden. Veel mensen maken een puzzel als tijdverdrijf. Veel puzzels komen voort uit wiskundige of logistieke problemen. Andere puzzels komen voort uit bordspelen of ze zijn ontworpen als breinbrekers. De geschiedenis van puzzels gaat vele duizenden jaren terug, waarbij het tangram een van de eerste puzzels was.

Wat kun je leren door te puzzelen?

Een puzzel is zogenoemd ontwikkelingsmateriaal, waardoor het kind leert om waar te nemen, te ordenen en te sorteren. Tevens zorgt een puzzel ervoor dat kinderen probleemoplossend gaan denken, wat van groot belang is voor de verstandelijke ontwikkeling. Voornamelijk het zelfstandig maken van een puzzel helpt hier erg aan mee. Dit gaat in het begin natuurlijk niet zonder fouten, maar dat geeft niet. Een kind dat uit ervaring weet dat hij/zij fouten mag maken, durft het te zeggen als iets niet lukt en indien nodig om hulp te vragen.

Verder vergroot een kind zijn/haar ruimtelijk inzicht door het maken van puzzels. Ruimtelijke oriëntatie is één van de basiselementen voor het leren lezen, rekenen en schrijven. Je kunt dus eigenlijk niet vroeg genoeg beginnen met aanbieden van puzzels. Neem vooral eens een kijkje bij puzzelstore-nl. (ze verkopen ook leuke puzzels voor volwassenen trouwens). Begin met een simpele puzzel en maak het stapje voor stapje iets moeilijker. Een kind houdt over het algemeen wel van een uitdaging! Je zult merken dat het kind na verloop van tijd steeds vaker oplossingsgericht gaat denken en zich ook beter kan concentreren.

Uiteraard wordt ook de fijne motoriek steeds beter, door het bezig te zijn met kleine puzzelstukjes in elkaar te passen. In het begin zal je het kind een beetje moeten helpen, maar dat is alleen maar leuk, omdat je ook de verbeteringen uiteindelijk gaat zien.

Hoe help je een kind met het maken van een legpuzzel

Een kind kan van nature niet meteen puzzelen, dus een beetje hulp is hier en daar wel noodzakelijk. Hieronder lees je stap voor stap hoe je het kind kunt helpen met het maken van een puzzel.

1: Kies voor een puzzel met weinig stukjes, het gaat tenslotte om het leren puzzelen. Je kunt altijd later een puzzel aanschaffen met meer stukjes.

2: Bekijk de puzzel als deze nog helemaal heel is en bespreek met het kind wat erop staat

3: Sorteer samen alle puzzelstukjes; hoekjes bij hoekjes, randjes bij randjes en alle overige stukjes ook bij elkaar. Zorg er wel voor dat alle puzzelstukjes met het plaatje naar de bovenkant liggen.

4: Leg eerst alle hoekjes neer en maak vervolgens de randjes. 

5: Vul de middenstukjes in, werk van buiten naar binnen, zodat je steeds aan een al bestaand stukje kunt aanleggen.

6: Zoek alle stukjes die bij elkaar horen, zodat er bijvoorbeeld een dier of gezicht ontstaat. Zo creëer je een duidelijk en herkenbaar stukje uit de puzzel.

7: Wanneer de puzzel af is bekijk je samen met het kind het eindresultaat en complimenteer je het voor deze knappe prestatie (en de fijne samenwerking natuurlijk).

Afbeeldingen: Pixabay

 

(Visited 766 times, 1 visits today)

One thought on “Puzzelen is belangrijk voor de ontwikkeling van een kind

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.