Kinderen van ongeveer drie à vier jaar oud, spelen graag rollenspelletjes. Op deze manier leren ze over de wereld om hen heen. Je hebt vast al gemerkt dat je kleintje je vaak nadoet. Niet alleen bij het spelen, maar ook de rest van de dag. Na een aantal jaar kan je kind zelfstandig spelen. Dan is het leuk om een kinderkeuken te hebben. Deze is overigens ook een stuk veiliger dan de ‘grote-mensen-keuken’, maar minstens net zo leuk! Maar waar moet je eigenlijk allemaal op letten bij een speelkeuken?

Stevig in elkaar

Een goede speelkeuken gaat niet 1-2-3 kapot. De ontwikkeling van de motoriek van jonge kinderen gaat gestaag door. Na verloop van tijd verfijnen ze deze, maar iets laten vallen of omgooien zit er nog geregeld bij! Als je een stevige speelkeuken hebt, vormt dit geen probleem. Bij een veilige speelkeuken zitten alle onderdelen goed vast en staat de keuken als een huis op de grond. Een handige tip is om het keukentje tegen een muur te zetten. Dan kan hij zeker weten niet omvallen.

Veiligheidskeurmerk

Als het speelgoed is gekeurd met de CE-markering, voldoet het aan Europese regelgeving. Alleen, er is weinig controle bij deze markering. Als je helemaal zeker wil zijn dat je keuken veilig is, dan is er nog een aantal andere keurmerken. De Britse Standaard BS, het Duitse GS of het Amerikaanse ASTM geven je meer garantie over de veiligheid.

Ook interessant: Vettt geeft tips om je keukentje te pimpen!

Speelkeuken van hout

Houten speelgoed is over het algemeen erg veilig. Schadelijke bindmiddelen kunnen echter in de lak zitten. Hape is bijvoorbeeld een merk dat uitsluitend natuurlijke materialen gebruikt. De verf is op waterbasis en voldoet daarbij ook aan strikte kwaliteits- en veiligheidsstandaarden. Duurzaamheid vinden ze erg belangrijk bij Hape!

Kleine onderdelen kunnen gevaarlijk zijn

Bij kleine onderdelen bestaat verstikkingsgevaar. Dat wil je uiteraard voorkomen! Ook wil je niet dat er scherpe randjes zitten aan de keuken. Controleer op eventuele splinters, als de keuken van hout is gemaakt, voordat je je kindje ermee laat spelen. Met name als je van plan bent om de keuken zelf te maken. Als je een keukentje hebt die van plastic is gemaakt, let er dan op dat deze geen rare geur heeft. Giftige stoffen verraden zichzelf door een sterke en onaangename geur. Dat is niet alleen fijner voor jou, maar ook veiliger voor je kind.

Breid de keuken uit met leuke kinderkeukenaccessoires

Maak de speelkeuken compleet met allerlei accessoires. Hoe meer de speelkeuken op de echte keuken thuis lijkt, hoe leuker het is! Zoals eerder vermeld, vinden peuters het leuk om rollenspelletjes te spelen. Het rollenspel is pas compleet met speelgoed eten, pannetjes en een schortje. Een keuken kan je ook op andere manieren uitbreiden. Met doekjes en lapjes kan je kindje de keuken ook mooi schoonhouden. Als je kleintje wat ouder is, dan kan je hem of haar natuurlijk laten helpen in de grote keuken. Groenten snijden is een minder goed idee, maar ze kunnen wel helpen met groenten wassen of alles op de borden scheppen. Wie weet schuilt er wel een chefkok in jouw kindje!

Het perfecte cadeau

Hoe veilig de speelkeuken ook is, het belangrijkste is dat je kindje plezier beleeft eraan! Een speelkeuken is incompleet zonder pannetjes, dekseltjes en bakjes. Net zoals in een echte keuken. Een speelkeuken is trouwens ook het ideale verjaardagscadeau. Jij geeft je kind de speelkeuken en andere vrienden en familie geven de overige keukenaccessoires. Als dat geen keukenprinsessen/-prinsjes worden…

Niet iedere speelkeuken is even geschikt om mee te spelen. Volg bovenstaande tips op en wees verzekerd van een veilige kinderkeuken!

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.