De zomervakantie vliegt voorbij en voordat je het weet, is het einde alweer in zicht. Eens de kinderen terug naar school gaan, is het natuurlijk uitkijken naar de herfstvakantie. Ik vind quality time met de kinderen inbouwen heel belangrijk; zo schreef ik onlangs nog over een mobielvrije middag. Maar waarom die smartphone niet langer aan de kant leggen en actief gaan doen? Nu mijn zonen wat ouder worden speel ik al een tijdje met het idee om eens met hen op fietsvakantie te gaan; ze zijn beiden namelijk best sportief en avontuurlijk. Maar hoe begin je aan het plannen van zo’n vakantie? Mijn tips lees je hier.

Kies waar je heen wilt gaan

Maak zelf een keuze, of selecteer verschillende opties en leg deze aan je kinderen voor. Het is belangrijk dat ze er zin in hebben en duidelijk weten waar ze aan toe zijn. Ikzelf dook in de reisverhalen van de blog Fietsen met Kinderen om alvast wat inspiratie op te doen. Het lijkt me erg fijn om Friesland en de Waddeneilanden al fietsend te verkennen, dan kunnen de kinderen zeehonden spotten langs de kust. Of misschien willen ze wel naar de andere kant van het land? Het zuiden lijkt me ook wel wat, de heuvels om Valkenburg bijvoorbeeld, met als uiteindelijk doel de Efteling? Ik moet er nog even over nadenken. In ieder geval, ook al heeft iedereen nu een smartphone met gps, leg op voorhand duidelijk een route vast. Zo bespaar je jezelf veel gedoe onderweg!

Wees voorbereid

Leg je de volledige afstand fietsend af, of neem je liever de auto mee en stippel je voor iedere dag een fietstocht uit? In het laatste geval moet je natuurlijk zorgen voor een degelijke fietsendrager waar alle fietsen op passen. Bij Rameder vind je snel voor jouw type auto en fietsen een goed exemplaar. Wees ook voorbereid op alle weersomstandigheden, zeker in het najaar neem je voor de zekerheid ook regenkleding en een goede windjack mee. Ik hou er ook aan vast om een helm te dragen om een goed voorbeeld voor de kinderen te zijn. Het lijkt vanzelfsprekend, maar alle fietsen kunnen het beste ook gecontroleerd worden voor je vertrekt. Natuurlijk kan pech onderweg voorvallen. Neem dus zeker het nodige reservemateriaal mee; denk daarbij aan nieuwe banden, maar ook bijvoorbeeld aan remblokjes of materiaal om gaten in je banden af te plakken. Bij Max Academie vind je trouwens handige korte filmpjes over het zelf repareren van je fiets.

Weet wat je kind aankan

Een peuter of een baby is het liefst dicht bij mama of papa, die neem je dus het beste mee in een zitje. Kleuters rennen al graag eens rond en proberen natuurlijk nu en dan misschien al, letterlijk, met vallen en opstaan te fietsen. Voor hen is afwisselen tussen rusten in de fietskar en zelf meetrappen op een aanhangfietsje dan ook perfect. Oudere kinderen die al vol vertrouwen fietsen, hebben dan weer het beste hun eigen fietsje. Hou er zeker ook rekening mee dat het ene kind al wat sneller vermoeid is dan het ander. Zorg dus voor voldoende rustpauzes en stippel duidelijke doelen uit voor je kind. Als je kind weet waar hij/zij heen fietst of uitkijkt naar dat speelplein op het einde van de dag, gaat alles onderweg ongetwijfeld wat vlotter.

Uitgelichte afbeelding: Family mountain biking on forest trail from Shutterstock/Monkey Business Image

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.