Tijdens het Gezondheidsfestival op zaterdag 2 en zondag 3 november zijn er door het gehele Museumpark Archeon verschillende re-enactment groepen. Zij laten zien hoe bij huis, tuin en keuken verwondingen in de prehistorie tot zorg bij een griepuitbraak en een gasaanval  in de Eerste Wereldoorlog de geneeskundige behandelingen plaats vonden. Wondbehandeling in de veertiende eeuw komt ook aan de orde en er staat een heus veldhospitaal uit de jaren zeventig.

Geneeskunde in de prehistorie

In de prehistorie laat de wijze sjamaan zien hoe het vroeger allemaal in zijn werk ging. In deze ontdekkingsreis door de natuur worden verschillende kruiden getoond om een geneeskrachtige verwarmende of verkoelend drank te maken, een pakking bij kneuzingen en medicijnen, die de pijn verlichten. De priesteres en gebedsgenezer uit de IJzertijd laten hun kunsten zien. 

Geneeskunde in de Romeinse tijd

In en rondom het badhuis zijn diverse displays die te maken hebben met de Romeinse medicus en zijn kruidenspecialisme. Er worden demonstraties getoond wat er gebeurde bij een gasaanval of influenza uitbraak in de Eerste Wereldoorlog. De vereniging geschiedenis van het Rode Kruis is aanwezig zijn met gewondentransport vanaf het front tot aan het ziekenhuis.

Geneeskunde in de middeleeuwen

In het huis van de barbier/chirurgijn wordt de zorg voor de mens getoond wanneer hij of zij zijn been gebroken heeft. Met ziet ook welke medicijnen uit de natuur werden bereid, om te zorgen dat de patiënt die gewond was geraakt zo goed mogelijk te behandelen.

De dagelijkse rondleidingen staan ook in het thema van gezondheid en geneeskunde.

Uiterlijke verzorging

De mens heeft door de eeuwen heen ook altijd goed gezorgd voor zijn uiterlijke verzorging.

In alle tijden is de mode van invloed op bijvoorbeeld de haardracht en de make up. Er wordt getoond hoe schoonheidsproducten gemaakt werden door de eeuwen heen. Schoonheid van buiten zoals haarmode en make up van alle tijden komen bij dit festival ook aan de orde.

Kortom: “Mooi van binnen en van buiten.”

Uitgelichte afbeelding: Museumpark Archeon

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.