In huizen die voor 1994 gebouwd zijn kun je nog asbest tegenkomen. Vroeger werd dit voornamelijk veel gebruikt omdat het goed isoleert én brandwerend is. Wat ze toen nog niet echt helder hadden, is dat het voor de gezondheid een gevaar is. Het inademen van de asbestvezels is namelijk niet goed voor je. Er zijn veel mensen die een oudere woning aanschaffen en deze opknappen tot een prachtig paleis. Hoe herken je asbest? Wat zijn de risico’s en hoe zit het met asbest verwijderen 2021?

Hoe herken je asbest?

Is de betreffende woning er eentje van voor 1994, dan kun je er bijna wel vanuit gaan dat er ergens asbest is gebruikt. Asbest herkennen als ‘leek’ is echter lastig. Asbest kan namelijk wit, blauw of bruin zijn, maar het materiaal waarin het verwerkt is, kan allerlei kleuren hebben. Alle asbesthoudende producten hebben een vezelige structuur, maar dat is vaak moeilijk te zien als je er geen verstand van hebt. Je kunt dan ook het beste een professional ernaar laten kijken. Goed omt te weten; Iedereen kan subsidie aanvragen voor het verwijderen van (een) asbestdak(en). Deze landelijke regeling is van kracht sinds 1 januari 2016 en geldt voor particulieren, bedrijven, non-profit organisaties en overheden. Lees je goed in over subsidies asbest verwijderen, zodat je precies weet wat er van je verwacht wordt en wat jij kunt en mag verwachten. Je krijgt de subsidies alleen als je asbest laat verwijderen door een erkende asbestverwijderaar… dus niet als je het zelf doet.

Welke soorten asbest zijn er?

Er zijn verschillende soorten asbest (als je ergens niet zeker van bent, laat dan een asbestonderzoek doen);

Hechtgebonden asbest

Dit soort asbest mag je laten zitten, al is het beter om alles op termijn te (laten) verwijderen. Onder deze soort asbest vallen asbesthoudende gevelbekleding zoals asbestleien, asbestplaten, daken in asbesthoudende leien, rioleringsbuizen met asbest, schouwen met asbest, golfplaten met asbest, vinyltegels, valse plafonds met asbest.

Niet-hechtgebonden asbest

Losgebonden producten vallen onder de gevaarlijke asbestproducten omdat ze vezels bevatten die broos zijn. Dit soort asbest mag je niet zelf verwijderen!

Semi-hechtgebonden asbest

Hechtgebonden bouwproducten die broos geworden zijn of verwering vertonen worden in de groep semi-hechtgebonden producten geplaatst. Hierbij komen de asbestvezels zichtbaar vrij. Deze mag je ook niet zelf verwijderen!

Waar kun je asbest terugvinden?

Je kunt op heel veel plekken in huis asbest terugvinden;

  • afdichtingspasta’s: beglazingskit, stopverf
  • asbest boards: dakbeschot, plafondplaten, afdichtingen
  • asbestcement: golfplaten, buizen, lichten, rioleringen
  • asbestkoord: afdichtingsmaterialen, handschoenen, mutsen, kleding, kabels, verpakkingen
  • bakeliet: spoelbakken, toiletten, telefoons
  • bitumen: tegellijm, gevelisolatie, dakleer
  • imitatiemarmer: schoolborden, dorpels, vensterbanken
  • isolatie: stoomleidingen, waterleidingen
  • spuitasbest: isolerende lagen in kantoorgebouwen, winkels en industriële complexen
  • vinylzeil: vloerzeilen voor kasten of keukens

Risico’s voor de gezondheid

Als je asbestdeeltjes inademt kunnen ze na verloop van tijd kanker in de longen, het longvlies of buikvlies veroorzaken. Je kunt dan ook het beste asbest in je woning zo snel mogelijk laten verwijderen. Overigens, we ademen allemaal iedere dag kleine deeltjes asbest in, gewoon in de buitenlucht. Natuurlijk hangt het risico op het krijgen van kanker af, hoeveel je met asbest in aanraking bent geweest in je leven en hoeveel je dus hebt ingeademd. Werk je in de bouw en kom je veel in aanraking met asbest, dan is de kans natuurlijk groter, dan dat je iedere dag een wandeling maakt in de buitenlucht. In Nederland zijn er 900-1300 mensen die jaarlijks overlijden aan de gevolgen van asbest. Het is dus echt niet goed voor de gezondheid!

Asbest verwijderen

Je mag zelf hechtgebonden asbest verwijderen, mits je de nodige kennis hebt. Toch is het advies om dit te laten doen door een erkende asbestverwijderaar. Zij kennen de gevaren en weten precies hoe ze met de materialen om moeten gaan. En nogmaals, je krijgt alleen subsidies als je het door een professional laat doen.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Een gedachte over “Asbest: hoe te herkennen, soorten, waar te vinden, risico’s en verwijderen

  1. Ik vermoed ook dat er asbest zit in mijn woning maar het is inderdaad lastig te herkennen voor iemand die er niet veel verstand van heeft. Ik ga komende week even bellen naar een bedrijf. Hopelijk kan het makkelijk verwijderd worden, want het is niet zo’n fijn gevoel om het in je woning te hebben!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.