Weet je nog, toen je vroeger moest ‘inbellen’ via de telefoon om je internet aan de praat te krijgen? De telefoonlijn was dan ook meteen bezet…superonhandig natuurlijk en voor het gemiddelde kind van nu echt niet voor te stellen. Gelukkig is de techniek meegegroeid en zijn er veel snellere manieren om te internetten en televisie te kijken. Wij hebben glasvezel sinds een aantal jaar en ik ben er erg blij mee. Zeker omdat ik altijd al thuiswerkte en gewoon snel internet nodig heb. 

Wat is glasvezel?

Een glasvezel is zo dun als een haar en bestaat uit twee speciale soorten glas, die aan elkaar zijn gesmolten. Dit zorgt voor een ontzettend sterk geheel. Via glasvezel kun je internetten, bellen en televisie kijken. Informatie wordt via laserlicht door de glasvezelkabels verzonden en dit gaat heel erg snel.

Glasvezel aanleggen

Ruim 2,8 miljoen huishoudens zijn aangesloten op het glasvezelnetwerk. Een derde van deze huishoudens heeft ook daadwerkelijk een abonnement afgesloten bij een glasvezelaanbieder. De kabel wordt tot in huis aangelegd (vaak is de meterkast een handige plek) en er wordt een speciaal glasvezelmodem op aangesloten. Zoek eerst uit of er al plannen zijn om glasvezel aan te leggen in jouw wijk.

Stappenplan aanleg glasvezel

Uiteraard is er een stappenplan voor de aanleg van glasvezel. In eerste instantie hoef je hier thuis te zijn;

  1. De glasvezelkabel wordt in de straat gelegd. Tegels worden uit de stoep gehaald om de kabel te kunnen leggen. De straat hoeft niet te worden afgesloten, maar auto’s moeten wel aan de kant worden gezet.
  2. Tegelijkertijd wordt de glasvezelkabel ook van de straat tot aan het huis gebracht. Met een speciale boor wordt een smalle tunnel onder de tuin door naar het huis geschoten. Daarna wordt hier de glasvezelkabel door getrokken.

Bij de volgende stappen moet je wél thuis zijn.

  1. De glasvezelkabel wordt door de buitenmuur naar binnen geboord. Je kunt zelf aangeven op welke plek in huis dit moet gebeuren. In huis wordt een zogenoemde FTU geplaatst: een speciaal modem waarop de glasvezelkabel wordt aangesloten.
  2. Deze stap is alleen nodig als je ook een abonnement hebt afgesloten bij een glasvezelprovider. De apparatuur van de glasvezelaanbieder (modem(router) en televisieontvanger) wordt aangesloten op deze FTU. Dit kun je zelf doen of je kunt dit laten doen door een monteur (meestal tegen betaling). Zodra de apparatuur is geïnstalleerd, kun je meteen van de diensten gebruikmaken.

Snelle verbinding

Om een voorbeeld te geven; glasvezel van T-Mobile zorgt ervoor dat je met maar liefst 1 Gbit//s probleemloos kunt thuiswerken, videobellen, televisie kijken, gamen en streamen. Downloaden gaat ook als een speer, wel zo handig aangezien we alles nu thuis aan de keukentafel (of in het thuiskantoor) moeten doen. De oudste volgt nu thuisonderwijs en heeft een eigen laptop tot zijn beschikking. Het zou vervelend zijn als ik (of hij) als het internet zou opslokken, maar dit is gelukkig niet meer het geval. Daarnaast wordt de Xbox hier ook regelmatig aangezet…

Stabiele verbinding

Waar ik er vroeger nog weleens tegen aanliep dat het internet eruit klapte en dat ik te maken had met storingen, heb ik daar eigenlijk nooit meer last van. Ik kan gelukkig aan één stuk doorwerken, zonder dat ik moet onderbreken door bijvoorbeeld het trage openen van een website. En ook als ik een keertje niet aan het werk ben, is het prettig dat ik met mijn blog-vriendinnen kan videobellen en dat de oudste zijn favoriete Netflix series en films kan streamen.

Future-proof

Glasvezel is helemaal klaar voor de toekomst. Nu we steeds meer data gebruiken, niet alleen qua internet, maar ook door het streamen van allerlei films/series/muziek en slimme apparaten in huis, is een goedwerkende verbinding een must. De kids van deze tijd stellen hun vragen zelfs aan Google Home, want die weet het vast beter dan hun ouders (toch?). Ohja en de lampen in huis kun je ook al aanzetten met je stem…de techniek wordt steeds slimmer en hierdoor wordt het ons allemaal een stuk makkelijker gemaakt.

Uitgelichte afbeelding: Pexels

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.