Zodra het kouder wordt, steken veel mensen met een haard, deze ook direct aan. Niets is tenslotte fijner dan bij de warmte te gaan zitten, met een lekkere kop thee en een dekentje. Wel is gebleken dat veel mensen niet op de juiste manier hun haard aansteken, wat zorgt voor de nodige vervuiling.

Een hout kachel kopen is iets wat ik in de toekomst graag zou willen doen. In dit huis is dat geen meerwaarde te noemen, maar als we ooit nog eens een mooi pand betrekken, dan hoop ik dat deze wens werkelijkheid wordt. Wel zou ik dan kijken hoe ik deze op een zo milieubewust mogelijke manier kan aansteken. En daar komt dan de Zwitserse stookmethode om de hoek kijken!

De Zwitserse stookmethode

Volgens de Zwitserse stookmethode steek je de kachel van boven naar onderen aan. Waarschijnlijk steek jij de haard van onderen aan, maar dat is bij deze methode dus andersom. Je zorgt er op deze manier voor dat je vanaf het begin een (bijna) volledige verbranding krijgt. Zo voorkom je dus onnodige rookoverlast én wordt de uitstoot van stof sterk verminderd.

Kruislings stapelen

Om de methode op de juiste manier uit te voeren, begin je met het kruislings stapelen van de houtstapel. Maak gebruik van 6 tot 8 stukken hout, welke in de lengte een stuk smaller zijn dan de haard of kachel die je gaat gebruiken. Daarnaast moeten deze stukken hout een doorsnede hebben van 3 tot 10 cm. Ook heb je nodig aanmaakhoutjes en een aanmaakblokje.

Stappenplan

Om het jullie zo gemakkelijk mogelijk te maken, deel ik hieronder een stappenplan zodat het meteen duidelijk is wat er moet gebeuren;

Stap 1: Gebruik droog en schoon hout

Wat het allerbelangrijkste is, is dat je gebruik maakt van droog en schoon hout, als je de Zwitserse stookmethode wilt toepassen. Het vochtpercentage van het hout moet tussen de 15 en 20% liggen. Dit kan je eenvoudig meten met behulp van een houtvochtmeter.

Stap 2: Luchttoevoer openzetten en kruislings stapelen

Zet de luchttoevoer van de houtkachel of houthaard helemaal open. Stapel vervolgens de stukken hout kruislings van dik naar dun, op een klein afstandje van elkaar. Hier bovenop stapel je, wederom kruislings, wat aanmaakhoutjes. Helemaal bovenop leg je het aanmaakblokje.

Stap 3: Aanmaakblokje aansteken

Steek het aanmaakblokje aan en je zult zien dat het vuur van boven naar beneden gaat branden. Het hout warmt langzaam op en zal uiteindelijk langer blijven branden. De rookgassen die ontstaan onder het vuur, stijgen langzaam en zullen door de hitte van het vuur grotendeels verbranden.

Stap 4: Luchttoevoer weer gedeeltelijk sluiten

Het vuur zal langzaam naar beneden trekken en de grote blokken onderop zullen erdoor worden aangestoken. Je kunt hierna de luchttoevoer weer een beetje sluiten (driekwart open is helemaal goed).

Minder overlast

Veel mensen die regelmatig stoken met hout, zijn zich er niet van bewust dat er verschillende manieren zijn om dit te doen. Indien de keus er is om het op een wat milieuvriendelijkere manier te doen, zal menig mens dit een fijne optie vinden. Hier komt dus de Zwitserse stookmethode om de hoek kijken. Op deze manier beperk je namelijk de overlast en kun je dus op een verantwoorde manier genieten van jouw warme en gezellige vuur.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.