Wil je je kids iets gezonds meegeven naar school? Dit zijn elf tips voor een gezonde lunchbox:

1. Vers fruit

Vers fruit zit boordevol vezels, vitamines en mineralen. Bovendien is het heerlijk zoet, precies waar kinderen dol op zijn. Als je de schil om de appel of peer laat zitten, dan krijgen je kids nóg meer vezels binnen.

Druiven, bessen en aardbeien geef je mee in een apart bakje of in een vakje van de lunchbox. Ook een banaan kan mee naar school in een bananenbox.

2. Appel met kaneel

Heb je appel met kaneel al ontdekt? Je kids zullen ervan genieten en het is nog erg gezond ook. Kaneel bevat namelijk bijzonder veel vezels en daarnaast antioxidanten, die bijdragen aan het behoud van gezonde cellen.

3. Fruitsalade

Een fruitsalade is een echte traktatie voor je kids. Al die heerlijke smaken van verschillende soorten fruit is een feest voor de smaakpapillen. Bovendien krijgen je kids hiermee verschillende soorten vitamines en mineralen binnen.

Zo bevatten aardbeien en kiwi bijzonder veel vitamine C, leveren bessen gezonde antioxidanten en is banaan een goede leverancier van vitamine B6.

4. Snoepgroente

Snackgroenten zijn supergezond en de meeste kinderen zijn er dol op, dus stop iedere dag een paar snoeptomaatjes, snackkomkommers, mini-paprika’s of radijsjes in hun lunchbox. Varieer met de groenten, zodat ze verschillende soorten vitamines en mineralen binnenkrijgen en hun lunchbox er steeds verrassend uitziet.

5. Gedroogd fruit

Rozijnen, abrikozen, dadels en vijgen. Allemaal heerlijk zoet en vol vezels en andere gezonde voedingsstoffen. Gedroogde abrikozen leveren bijvoorbeeld veel kalium en met rozijnen krijgen je kinderen een behoorlijke hoeveelheid van het mineraal koper en ook ijzer binnen. Allemaal superbelangrijke voedingsstoffen voor kinderen in de groei.

6. Blokjes kaas

Wie is er niet gek op kaas? Verras je kind met blokjes kaas in zijn lunchbox. Of nog beter: maak feestelijke spiesjes met blokjes kaas, schijfjes komkommer, cherrytomaatjes en andere lekkere groenten.

7. Noten en zaden

Noten en zaden zitten vol gezonde eiwitten en vetten. Geef je kind de noten en zaden mee die hij lekker vindt. Denk aan hazelnoten, amandelen en pompoenpitten. Dan heeft je spruit wat te knabbelen en krijgt hij meteen gezonde voedingsstoffen binnen.

Tip: Het beste kies je voor rauwe noten en zaden, want deze bevatten nog alle gezonde aminozuren.

8. Rijstwafels

Rijstwafels van zilvervliesrijst vormen een lekker en gezond tussendoortje. Ze leveren namelijk gezonde koolhydraten. Met een heerlijke spread of ander lekker en gezond beleg krijgt hij allerlei gezonde voedingsstoffen binnen.

Kies naturel rijstwafels, dus zonder smaakje. Deze laatste bevatten namelijk suiker en andere minder gezonde stoffen. Linzenwafels, boekweitwafels of kikkererwtenwafels zijn een gezond alternatief, dus deze kun je ook prima meegeven aan je kinderen.

9. Avocado

Houden je kinderen van de romige smaak en de heerlijke textuur van avocado? Geef ze deze vrucht mee in hun lunchbox. Het beste stop je een hele avocado in de box of een halve met pit. Zo blijft deze vrucht namelijk langer vers. Je kind kan de vrucht gemakkelijk met een lepel uit de schil eten.

10. Gekookt eitje

Een gekookt eitje is bijzonder voedzaam en lekker voor bij de lunch. Pel het eitje alvast, zodat je kind dit niet hoeft te doen. Je kunt het simpelweg meegeven in een plastic zakje dat je in de lunchbox stopt, maar het kan ook in een apart bakje.

11. Gezonde reep

Je maakt je kind vast blij met een gezonde reep in zijn lunchbox. Gezonde repen maak je van havermout, noten, zaden en pitten. Hier vind je een lekker recept voor acht repen. Met gezonde repen skip je snelle suikers en voeg je gezonde voedingsstoffen toe aan het eetpatroon van je kind.

Beeld: Shutterstock

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.