De Speeltuinbende draait om één simpel idee: kinderen met en zonder beperking laten samen spelen. Klinkt logisch, maar in de praktijk gebeurt het veel te weinig. Speeltuinen zijn niet altijd toegankelijk, scholen hebben aparte klassen, en sportclubs weten vaak niet goed raad met kinderen die net iets anders zijn.

Het gevolg? Kinderen met een beperking kennen hun buurkinderen nauwelijks. En die buurkinderen weten niet hoe ze moeten reageren als ze een kind met een beperking tegenkomen. Onwennigheid, onzekerheid, en uiteindelijk twee werelden die langs elkaar heen leven.

De Speeltuinbende wil die werelden bij elkaar brengen. Door activiteiten te organiseren waar kinderen elkaar gewoon kunnen leren kennen. Waar spelen belangrijker is dan verschillen. Waar vriendschappen ontstaan die verder reiken dan één middag samen.

De Speeltuinbende is een initiatief van Stichting het Gehandicapte Kind.

 

Samenspeeldagen in de Efteling: dromen die uitkwamen

Het mooiste voorbeeld van wat de Speeltuinbende voor elkaar krijgt, zijn de Samenspeeldagen in de Efteling. Ter ere van het 75-jarige bestaan van Stichting het Gehandicapte Kind organiseerde de Speeltuinbende twaalf bijzondere dagen in het sprookjespark.

Het concept was prachtig in zijn eenvoud: kinderen met een handicap mochten samen met hun vrienden of buurtgenoten een dag naar de Efteling. Niet gescheiden, niet apart, maar gewoon samen. Dromen die uitkwamen in het land waar dromen uitkomen.

Ouders konden hun verhaal insturen. Wie is die ene buurtgenoot die zo belangrijk is voor je kind? Waarom zou deze dag zo bijzonder zijn? De verhalen die binnenkwamen waren ontroerend. Over dat ene buurmeisje dat altijd even zwaait vanuit het raam. Over de jongen uit de straat die wél weet hoe hij moet omgaan met autisme. Over vriendschappen die nog moesten bloeien, maar waar alle ingrediënten voor aanwezig waren.

Hoewel aanmelden inmiddels niet meer mogelijk is – alle dagen zitten vol – laat dit initiatief perfect zien waar de Speeltuinbende voor staat. Het gaat niet om medelijden of goed bedoelde acties. Het gaat om echte verbindingen, om plezier maken samen, om kinderen laten zijn wie ze zijn.

De kracht van ouders

Achter elk kind staat een ouder die het beste voor hun zoon of dochter wil. Voor ouders van kinderen met een beperking komt daar nog iets bij: de constante strijd om hun kind een plek te geven in een wereld die niet altijd ruimte maakt.

Die ouders kennen het gevoel van de blikken op straat, van uitnodigingen die niet komen, van speelafspraakjes die uitblijven. Ze weten hoe het is om je kind te zien verlangen naar vriendschap, terwijl je niet weet hoe je die kunt helpen ontstaan.

De Speeltuinbende geeft die ouders weer hoop. Door hen te verbinden met andere ouders die hetzelfde doormaakten. Door hen te laten zien dat er wél mogelijkheden zijn, dat er wél mensen zijn die begrijpen wat er nodig is.

Maar het gaat niet alleen om de ouders van kinderen met een beperking. Ook andere ouders leren bij. Want eerlijk is eerlijk – de meesten van ons weten niet goed hoe we moeten reageren op een kind met autisme, of hoe we ons kind kunnen uitleggen waarom het buurjongetje in een rolstoel zit.

De Speeltuinbende helpt iedereen om die onwennigheid te doorbreken. Niet door zware gesprekken of ingewikkelde uitleg, maar door kinderen gewoon samen te laten spelen. Want kinderen zijn vaak veel minder bevooroordeeld dan volwassenen denken.

Een beweging die groeit

Wat begon als een kleine groep betrokken ouders, groeit uit tot een echte beweging. Steeds meer mensen sluiten zich aan bij de Speeltuinbende. Niet omdat ze zelf een kind met een beperking hebben, maar omdat ze geloven in de kracht van inclusie.

De Speeltuinbende organiseert niet alleen landelijke evenementen, maar ondersteunt ook lokale initiatieven. Want echte verandering begint in je eigen buurt, op je eigen speelplein, in je eigen straat.

Het doel is ambitieus maar helder: de allereerste inclusieve generatie creëren. Een generatie kinderen die opgroeit met de vanzelfsprekendheid dat iedereen erbij hoort. Die niet opkijkt van een klasgenootje met het syndroom van Down, of van een vriendje dat wat langer nodig heeft om iets te leren.

Waarom dit belangrijk is

We leven in een tijd waarin verschillen vaak worden benadrukt. Waarin mensen in hokjes worden gestopt, waarin ‘anders’ snel ‘minder’ wordt. De Speeltuinbende laat zien dat het ook anders kan.

Door kinderen vroeg te leren dat verschillen normaal zijn, dat iedereen ergens goed in is, dat vriendschap niets te maken heeft met wat je wel of niet kunt – daarom is dit werk zo waardevol. Het verandert niet alleen het leven van kinderen met een beperking, maar ook van alle andere kinderen die meegroeien in een wereld waarin inclusie vanzelfsprekend is.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie gegevens worden verwerkt.