Een warme badkamer is natuurlijk heel wenselijk, zeker in de winter. Echter is het niet zo verstandig om lukraak een badkamer radiator aan te schaffen, zonder jezelf verder te hebben ingelezen. Er zijn namelijk een aantal zaken waar je eventjes op moet letten.

Vermogen

Natuurlijk is het de bedoeling dat de radiator de ruimte goed kan verwarmen (24 graden schijnt de meest perfecte temperatuur te zijn voor in een badkamer). Allereerst moet er dan ook bepaald worden welk vermogen deze moet hebben. Om dit te kunnen bepalen kijk je naar de grootte van de badkamer. Heb je een gigantische badkamer (met vrijstaand bad, regendouche….okay ik droom nog even verder), dan heb je een radiator nodig met een grotere capaciteit, dan als je een kleine badkamer met douche en wastafel hebt. Ook de door jou gewenste warmte speelt natuurlijk een rol. Je kunt dit allemaal berekenen (online zijn er verschillende programma’s hiervoor te vinden), de berekening is als volgt;

Bereken de inhoud (m³) van de ruimte: lengte x breedte x hoogte.  
Bepaal de gewenste temperatuur en het bijbehorende aantal Watts per m³
Bereken het juiste Wattage: inhoud x Watt per m³.

Aansluiten

De radiator aansluiten vergt ook wat voorbereiding. Heb je al in kaart gebracht heo je het allemaal wilt hebben? Stel jezelf in ieder geval de volgende vragen;

Waar in de ruimte wil ik de radiator plaatsen?
Plaats de radiator in de buurt van een deur, of onder het raam als dit mogelijk is. De luchtcirculatie wordt hier namelijk beter van. Is er al een aansluiting aanwezig voor een radiator, dan maak je het jezelf gemakkelijk door hem op deze plek te monteren. Indien je hem ergens anders wilt laat dat door een professional de leidingen leggen of omleggen, doortrekken en verbinden. Zelf knutselen is natuurlijk leuk, maar niet altijd aan te raden. Het is belangrijk dat je weet wat de bestaande situatie is van de aanvoer- en retourleiding en waar deze komt te zitten. Kom je er zelf niet helemaal uit, laat ook dan iemand met verstand van zaken er naar kijken.

Hoeveel ruimte is er nodig voor het plaatsen van de radiator?
Let bij het plaatsen van de radiator niet alleen om de omvang van de radiator, maar zorg ook dat er extra ruimte overblijft voor de aansluitingen en ophangbeugels.Reken hierbij zeker op 10 centimeter onder de radiator en 5 cm erachter.

Materiaal

Plaatstaal is het meest gebruikte materiaal, maar je hebt ook radiatoren van aluminium. De voordelen van plaatstaal zijn dat het betaalbaar is, energiezuinig en dat het goed opwarmt. Wel is er kans op corrosie, zowel aan de buiten als binnenkant. Inwendige corrosie ga je tegen door regelmatig te ontluchten. Uitwendige corrosie kun je voorkomen door speciale corrosie-werende verf aan te brengen de radiator.

Radiatoren van aluminium bevatten soms wel 70% minder waterinhoud dan een traditionele radiator, waardoor ze dus een stuk sneller warm worden. Je bespaart hierdoor een hoop energie omdat er maar een kleine hoeveelheid water opgewarmd hoeft te worden. De warmtegeleiding van een aluminium radiator is ook tot wel vier keer hoger dan bij een traditionele radiator. Aluminium is daarnaast ook vele malen lichter en daardoor geschikt om aan de wand te hangen. Verder is dit materiaal niet gevoelig voor corrosie. Dit alles zorgt ervoor dat hij duurder is dan de stalen radiator, maar dus wel duurzamer en onderhoudsvriendelijker. Het is in ieder geval altijd een goed idee om de radiator aanbiedingen goed in de gaten te houden!

Vorm

Heb je er al over nagedacht welke vorm radiator je in de badkamer zou willen hebben? Je hebt ze verticaal of horizontaal en met of onder profiel. Ook zijn er tegenwoordig steeds meer apartere designs te krijgen in allerlei verschillende kleuren. Wil je een kleur die er niet is, dan kun je uiteraard je radiator ook in de kleur van jouw keuze verven.

Beeld: Pixabay

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.