Toen ik op mezelf ging wonen had ik ongeveer een halve dierentuin met 2 agapornissen, 2 grasparkieten en twee konijnen. Tegenwoordig heb ik 2 kinderen….2 katten en een agapornis. Je kunt dus wel stellen dat het qua huisdieren een stuk minder geworden is. Ik vind een vogel in huis gezellig omdat deze eigenlijk altijd reageert als je ertegen praat. Een kat doet dit soms ook wel, maar dat is meestal zo rond etenstijd. Toch is het niet verstandig om halsoverkop een vogel aan te schaffen. Er zijn een aantal dingen waar je op moet letten. Mijn tips lees je hieronder…

Een vogel heeft, net als een hond, kat en cavia, aandacht en zorg nodig. Een vogeltje kopen, in een kooitje zetten en er af en toe naar kijken is dus niet genoeg. De meeste mensen kiezen voor een grasparkiet of kanarie, wat ik zelf overigens ook erg gezellige vogeltjes vind. Het is belangrijk dat ze een schone kooi krijgen en voldoende eten en drinken. Je kunt dus niet zomaar eventjes op vakantie gaan zonder een oppas te regelen. Een kanarie kan wel 10 jaar worden en een grasparkiet 15 tot 20 jaar, houd er dus rekening mee dat je heel wat jaartjes de zorg draagt ervoor. Als je eraan begint, dan kun je niet zomaar eventjes besluiten om ermee te stoppen, hetzelfde geldt voor andere huisdieren.

#1 Aanschaffen van een vogel

Heb je van tevoren al nagedacht wat voor soort vogel je graag in huis zou willen hebben. Wist je trouwens dat een Papegaai wel boven de 80 jaar kan worden als je er goed voor zorgt? Misschien is dat dus als “beginner” niet zo’n heel erg goed idee. Bij verschillende dierenspeciaalzaken kun je terecht voor de aanschaf van een vogel. Ook zijn er verschillende tuincentra die vogeltjes hebben zitten voor de verkoop. Wil je een bijzondere vogel, dan kun je het beste naar een officiële (erkende) kweker gaan. Deze kun je vinden op het internet. Lees wel eventjes eventuele recensies, je wilt tenslotte geen ziek diertje mee naar huis nemen.

#2 Huisvesting

Een vogel heeft beweging nodig, dus zorg dat hij/zij voldoende ruimte heeft hiervoor. Zorg in ieder geval dat de kooi groot genoeg is. Wist je trouwens al dat parkieten niet graag alleen zijn en je er dus beter 2 kan aanschaffen? Uiteraard hebben ze dan meer ruimte nodig (dus een grotere kooi). Je kunt twee kanarie mannetjes trouwens beter niet bij elkaar zetten, die zijn namelijk geneigd om met elkaar te gaan vechten. De meeste vogels kun je ook prima in een volière houden, mits deze een vorstvrij binnenverblijf heeft. Op de bodem gebruik je schelpenzand wat je regelmatig ververst. Minimaal twee zitstokken zijn wel een must, maar het liefst meer zodat de vogel heen en weer kan springen. Verder is een badje ook een goed idee, aangezien de meeste vogels het heerlijk vinden om te badderen.

#3 Voeding

Vogels hebben verschillende soorten voer. Bij Brekz kun je terecht voor al deze verschillende soorten. Zorg dat je nooit teveel tegelijk open hebt staan, de voedingswaarde gaat namelijk verloren. Soms zal het lijken of de vogel nog genoeg voer in de bakjes heeft zitten, echter spuugt een vogel de schilletjes van de zaden weer uit. Naast het gewone voer is het een goed idee om ook ei krachtvoer te geven voor de eiwitopname (bouwstoffen), let wel op de dosering! Geef je vogel iedere dag schoon drinkwater!

#4 Veiligheid

Zorg voor een veilige omgeving al je je vogeltje los laat vliegen. Geen brandende kaarsen of open haard dus en ook giftige planten zijn een slecht idee. Let er ook op dat hij/zij niet tegen het raam aanvliegt.

#5 Aandacht en opvoeding

Waar de ene vogel heel erg veel aandacht wenst, zal de ander dit misschien wat minder vinden. Vogels die aandacht nodig hebben en dit niet krijgen kunnen zich eenzaam gaan voelen en zich vervolgens kaal gaan plukken. Ook kan het zomaar voorkomen dat het beestje gaat bijten en dat wil je natuurlijk niet. Indien je je vogeltje tam wilt maken dan zul je daar heel veel tijd in moeten investeren. Als het je lukt zal een parkiet of papegaai zelfs op je schouder willen zitten (kanaries zijn wat minder makkelijk tam te krijgen). Je kunt een tamme vogels zelfs leren om op je hand te stappen!

#6 Gezondheid

Een gezonde vogel is levendig en alert en kijkt helder uit zijn ogen. Verder kun je aan een vogel merken dat hij ziek is als hij of zij bol gaat zitten of op de grond. Indien je dit merkt doe je er goed aan om een bezoekjes te brengen aan de dierenarts. Vogels kunnen overigens niet tegen dampende stoffen zoals deodorant, rook, gourmetten enzovoorts.

#7 Verzorging

Net als dat jij het liefste in een schone omgeving leeft, is dit voor een vogel natuurlijk net zo belangrijk. Dit houdt dus in dat de kooi (of volière) regelmatig verschoond moet worden. Zorg ervoor dat de bodem en de zitstokken schoon zijn en maak ook minimaal 1 keer per week de voer- en drinkbakjes en het badje schoon. Van sommige vogels moeten de nagels soms worden bijgeknipt. Dit kun je zelf doen, maar ook kun je hiervoor terecht bij de dierenarts.

#8 Vermaak

Een vogel houdt van spelen, dus zorg ervoor dat er in de kooi verschillende speeltjes aanwezig zijn. Denk aan een schommeltje, klimtouw en spiegeltjes. Een vogel zal regelmatig tegen het spiegeltje aan kletsen, zeker als hij/zij alleen in de kooi zit.

Afbeelding: Pixabay

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.