Normaal gesproken begin je een recensie niet met een conclusie, maar dat is dit keer wel zo. Wat een ontzettend liefdevol, prachtig geïllustreerd boek is dit. Als je op zoek bent naar een ‘steuntje in de rug‘ voor jezelf, of voor een ander, dat is dit hét perfecte cadeau! Dit boek troost en zet je aan het denken….!

‘Wat wil jij worden als je groot bent?’ vroeg de mol. ‘Lief,’ zei de jongen.

De jongen, de mol, de vos en het paard’ van Charlie Mackesy is een prachtig boek dat geschikt is voor jong en oud. De 100 illustraties en de poëtische teksten vertellen het verhaal van een bijzondere vriendschap, tussen een jongen en drie dieren. De lessen die ze samen leren zijn stuk voor stuk levenswijsheden.

Oorspronkelijk is het een Engels boek, welke door Arthur Japin is vertaald naar het Nederlands, waardoor de teksten nog beter bij je binnen zullen komen. Een moderne klassieker, die je kijk op het leven verandert. Mooi om jezelf cadeau te doen of om aan een ander te geven.

In een tijd waarin het geld lijkt te regeren en de wereld steeds individualistischer lijkt te worden, is dit vriendelijke en hoopvolle boek een mooi tegengeluid. Je zou bijna ‘in het boek willen springen’ om in de wereld te kunnen leven die er geschetst wordt. Laten we allemaal wat liever voor elkaar zijn en de levenswijsheden uit dit boek ter harte nemen.

Dit boek ligt naast mij op mijn bureau, zodat ik het kan doorbladeren als ik daar behoefte aan heb. De teksten en illustraties raken me heel erg, juist omdat het allemaal zo zelfsprekend lijkt, maar schijnbaar niet altijd zo vanzelfsprekend is. Ook heb ik het boek cadeau gedaan aan een goede vriend, die wel een steuntje in de rug kon gebruiken. Zet hem zeker op je lijstje….deze ‘moet’ je gewoon in huis hebben.

Meer informatie vind je hier.

51 thoughts on “Charlie Mackesy – De jongen, de mol, de vos en het paard

 1. Ik zou dit boek graag willen geven aan mijn pianojuf en nu goede vriendin. Toen ik het vroeger thuis moeilijk had, was ze er altijd voor mij en hielp mij volwassen te worden. Toen ik mij losmaakte van vroeger, nam ik ook afstand tot haar. Na jaren nam ik weer contact op en ze begreep de ruimte die ik nodig had.
  Ik gun haar dit mooie boek, voor alles wat zij voor mij heeft gedaan.

 2. Ik zou het graag voor me zelf willen winnen. Ik ben in oktober bevallen van ons levenloze zoontje en kan zo af en toe echt wel een ‘steuntje in de rug’ gebruiken. Zeker in deze tijd waarbij even afspreken moeilijk is…

 3. Ik zou dit boek graag winnen voor een meisje van 9 dat net 2 jaar chemotherapie heeft afgerond ! Ze heeft alles meegemaakt want een kind nooit zou mogen mee maken en kan nog nog steeds het mooie en het goede van het leven zien ! Dit past zo enorm bij haar want dieren zijn super belangrijk voor haar. Zij laat zien dat ondanks wat je ook mee maakt het goede echt van binnen komt. Ze houdt heel erg van lezen en zou haar dit dan ook echt gunnen om te winnen !

   1. Wat een mooi inspirerend boek. Ik zou het graag aan mijn nichtje van 7 jaar cadeau willen geven omdat ik denk dat dit boek haar een steuntje in de rug kan bieden op een leuke manier.

 4. Ik zou graag mee doen voor mijn vriend en zijn oudste dochter. Ze is uit huis geplaatst doordat mama niet voor haar kon zorgen. En ze gunde het mijn vriend niet om voor haar te zorgen dus wij proberen haar terug te halen. We hebben beiden wel regelmatig een duwtje in de rug nodig want het wordt ons soms heel lastig gemaakt. Maar ik zou het boek ook lezen samen met de oudste. Ook zij heeft soms duwtjes nodig en vooral het idee dat ze gesteund en begrepen wordt.

 5. Ik ben vrijwilliger bij een stichting die helpt bij de integratie van vluchtelingen in ons land, onze gemeente. Tijdens de corona is het lastig om contact met hen te houden en onze taalactviteiten konden niet meer plaats vinden. Daarom hebben we een YouTube kanaal gemaakt waar we zelfgemaakte filmpjes op posten, o.a. met Nederlandse liedjes, maar ook voorleesverhaaltjes. Dit lijkt me een geweldig boek om voor te lezen aan kinderen (en hun ouders) van onze doelgroep

 6. Ik zou het aan mijn vader geven. Door ziekte en Corona heeft hij in het afgelopen jaar een eenzaam leven gehad. Als steun en lichtpunt is dit boek een enorme troost. Hij zal dit zeker regelmatig doorkijken.

 7. Dit lijkt mij heel gaaf voor ons zoontje en voor mijzelf. Kunnen we samen iedere dag voor het slapen gaan zo’n wijsheid bekijken en de betekenis ervan bespreken. Prachtig!

 8. Wat een prachtig boek voor mijn kleinzoon die eindelijk geen medicijnen meer hoeft te slikken! Hij zal altijd last hebben van zijn ziekte maar het lijkt de goede weg op te gaan!

 9. Als ik voorlees aan mijn neefje en nichtje, zijn de prenten in het voorleesboek vaak nog belangrijker voor hun dan het verhaal zelfs. We besteden aan de prenten altijd veel aandacht en soms wordt er een hele nieuwe verhaallijn bij bedacht. Daarom is voorlezen ook zo leuk. En dit is natuurlijk een geweldig boek.

 10. Dolgraag maak ik kans omdat het niet goed gaat en ik steeds minder kan fysiek. Het lijkt me een mooi boek en ik kan het daarna ook nog aan mijn zusje en gezin laten lezen

 11. Ik heb dit boek al een keer als troost gegeven aan mijn collega toen zijn 16-jarige hond overleed. Dit boek heb ik ook voor mijzelf gekocht, omdat er zulke mooie wijsheden in staan.

  Graag zou ik nog een exemplaar schenken aan mijn zusje: zij heeft het heel moeilijk momenteel. Alleenstaand, 3 kinderen waarvan de middelste met anorexia en haar ex die niet meer in beeld is bij haar, maar ook niet bij haar kinderen.

 12. Mijn nichtje heeft een hele zware tijd achter de rug
  en daarom verdient zij een oppepper terug.
  Met dit boek wordt zij echt in het zonnetje gezet
  en beleeft zij veel lees- en ontspanpret!

 13. Een sprankeltje magie , een druppeltje kunst, een rustgevend moment, ik heb nog nooit zo’n mooi Boek gekend . Om bij iedereen door de brievenbus te doen.

 14. Heb dit boek gekregen in een jaar waarin ik moeder ben geworden, maar ook te horen heb gekregen dat ik heel ziek ben. Dit boek heeft me op moeilijke momenten geholpen. En bijna dagelijks blader ik er doorheen.
  Zou het boek graag cadeau willen doen aan een lotgenootje. Zodat ik die ook troost kan bieden op moeilijke momenten, maar vooral hoop wil geven.

 15. Deze prenten komen goed binnen zeg!! Een aantal van deze prenten heb ik al eerder gezien en spreken enorm tot de verbeelding.

  Ik zou dit boek in de “troostkoffer” willen stoppen zodat onze scholen dit kunnen gebruiken bij rouw en verdriet.

 16. Pràchtig boek! Al eerder kado gegeven..
  Zou dit boek heel graag nog een keer kado willen doen aan iemand die het goed kan gebruiken / er veel aan zal hebben. Leuk om te winnen!

 17. Mijn oudste dochter is depressief. Desondanks ook ontzettend lief. Er is veel gebeurd en ik zou haar graag wat mooie afleiding geven. Iets dat haar weer laat genieten van het leven. Dit boek lijkt me prachtig en troostend tegelijk. Hoop dat ik geluk heb en het haar bereikt. Niet alleen door onze brievenbus, maar diep van binnen. Hoop dus dat ik kans maak om een exemplaar te winnen.

 18. Ik geef het boek aan mijn kleine vriendinnetje senna.
  Zij word elke dag door haar vader of moeder voor gelezen voordat ze gaat slapen…over dit verhaal kan ze dan dromen 🙂

 19. Ik doe graag mee voor mijn zus. Ze ligt in scheiding, en ik denk dat dit boek voor haar en haar zoontje een fijn steuntje in de rug zou zijn!

 20. Ik zou het boek graag willen winnen om te bespreken in de klas. De mededeling dat de scholen dicht gingen kwam hard aan dus ik heb een hele klas + mijzelf die wel een steuntje in de rug kunnen gebruiken.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.